0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Aleksandra Szmigiel/Ritzau Scanpix
Foto: Aleksandra Szmigiel/Ritzau Scanpix

Maratonløberen Thijs Nijhuis er en af de OL-kvalificerede atleter, der ikke med sikkerhed kan regne med, at han også har en billet til OL i 2021.

Sportens verden holder vejret: Alt står stille før nye OL-datoer

Torsdag skal IOC tale med de store sportsforbund om de mest egnede uger for de olympiske konkurrencer i 2021.

Sport

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Udskydelsen af de olympiske sommerlege er nok ikke helt sunket ind hos alle parter i en lammet sportsverden, og muligheden for at komme videre hænger i høj grad sammen med både coronavirus og nye datoer for næste års OL i Tokyo.​​​​

Onsdag oplyste præsidenten for Den Internationale Olympisk Komite (IOC), Thomas Bach, at det haster med at finde nye OL-datoer, og at IOC torsdag skal diskutere med en række sportsforbund, hvad den bedste løsning kan være. Onsdag blev der også nedsat et udvalg under IOC ved navn Here we go, som skal stå for processen.

»De udskudte olympiske lege har ofre, og det kræver kompromiser fra alle parter. Vi skal have en løsning på plads så hurtigt som muligt«, sagde Thomas Bach ifølge Reuters, og han understregede, at flytningen af OL til sommeren 2021 kræver, at andre arrangementer er villige til at flytte sig for at gøre plads til sportsverdenens største begivenhed.

Den øvelse rører på sig, og der er ved at åbne sig en mulighed for placering af næste års lege, da både atletik og svømning har tilkendegivet, at man er villige til at skubbe globale mesterskaber.

Starten af august er åben

Herhjemme har formand for Danmarks Idrætsforbund (DIF), Niels Nygaard, derfor et bud på en OL-termin.

»Både svømmeforbundet Fina og World Athletics har meldt ud, at de er villige til at flytte deres mesterskaber, så mit bedste bud lige nu er, at OL i Tokyo næste år rammer cirka de samme datoer, som skulle have været brugt i år«, siger Niels Nygaard.

Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix
Foto: Stefan Wermuth/Ritzau Scanpix

Det Internationale Svømmeforbund (Fina) har meldt ud, at man er villig til at flytte sit VM i Fukuoka i juli-august 2021.

I den kommende sommer skulle OL have været afviklet 24. juli-9. august (17 dage over uge 30-31-32), og i sommeren 2021 har Fina planlagt sit VM i Fukuoka til 16. juli-1. august, mens VM i atletik i Eugene er lagt til perioden 6.-15. august. Altså kan OL 2021 muligvis placeres i både uge 29-30-31 og uge 30-31-32.

Men det haster med en beslutning, for alt står stille, indtil der igen kan lægges planer efter en OL-termin.

»Jeg ved, at IOC arbejder på højtryk, for mange atleter skal nu have fundet ud af, om de vil fortsætte, og hvordan de kan fortsætte. Vi skal fra DIF’s side også i dialog med de danske atleter om mulighederne«, siger Niels Nygaard.

Atleterne mangler svar

Blandt de OL-kvalificerede danske atletikudøvere var der forskellige udmeldinger tirsdag eftermiddag, og ikke mindst med hensyn til retningslinjer for kvalifikation var der usikkerhed at spore. Eksempelvis håbede maratonløber Thijs Nijhuis på, at hans flotte kvalifikationstid fra dette års maraton i Sevilla ville række til OL 2021.

»Jeg håber jo, at den tid, jeg har kvalificeret mig på, holder, så jeg ikke skal ud i en ny jagt på en stærk tid, for kvalifikationskravene strammes kraftigt hele tiden«, kommenterede Thijs Nijhuis den ventede nyhed om en udskydelse af OL.

Der er i øjeblikket ikke meget trøst at hente hos DIF’s olympiske chef de mission, Søren Simonsen, for på et spørgsmål fra Ritzau onsdag om, hvorvidt han kan garantere, at atleternes kvalifikationsresultater holder, svarede han:

»Det kan vi faktisk ikke«.

Annonce

Maratonløberen kommer nok til at udvise tålmodighed, for det hjemlige forbund, Dansk Atletik, savner ligesom alle andre svar og overblik netop nu.

Faktisk ved vi på grund af coronavirus og udskydelsen af OL intet om, hvilken type sæson vi vågner op til, når det hele på et tidspunkt åbner sig igen

»Med hensyn til kvalifikationskrav frem mod OL 2021 er det mest reelle svar, at vi aner det ikke. IOC skal til at se på kvalifikationskravene og på, om kravene fra perioden op til OL 2020 kan fastholdes. Uden præcise datoer for legene næste år i Tokyo er perioder for kvalifikation også uafklaret«, siger Dansk Atletiks elitechef, Bo Overgaard.

»Faktisk ved vi på grund af coronavirus og udskydelsen af OL intet om, hvilken type sæson vi vågner op til, når det hele på et tidspunkt åbner sig igen. Udviklingen går i øjeblikket så stærkt, at det kan være svært for alle at følge med, men med hensyn til datoerne for næste års OL, så er det mest sandsynlige nok, at de bliver lagt lige i starten af august«.

Indtil der kommer et udspil fra IOC, hvad angår nye OL-datoer og eventuelt nye kvalifikationskrav, er både atleter og idrætsforbund lidt handlingslammede, selv om det kan virke sandsynligt, at nogle af de OL-drømmende sportsfolk, der ikke klarede kravene op til denne sommers OL, vil få en ny chance for at nå målet.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?