Tilstået. Bo Hamburger, Bjarne Riis, Brian Holm (nummer to fra højre) og Jesper Skibby under OL i Atlanta.
Foto: OLE STEEN (arkiv)

Tilstået. Bo Hamburger, Bjarne Riis, Brian Holm (nummer to fra højre) og Jesper Skibby under OL i Atlanta.

Cykling

Brian Holm langer ud efter kulturministeren

Ekscykelrytteren Brian Holm slår fast, at han og de andre danskere fra den såkaldte epo-generation fortjener de tæsk, de får.

Cykling

Da den eksprofessionelle cykelrytter, dopingbekender og nuværende sportsdirektør på højeste niveau Brian Holm læste den radikale kulturminister Marianne Jelveds angreb på 1980’ernes og 90’ernes generation af danske cykelryttere – et angreb, der kom i kølvandet på Rolf Sørensens længe ventede tur i dopingskriftestolen – blev han godt gammeldags sur.

Og det var især beskrivelsen af Rolf Sørensen, Bjarne Riis & Co. som en sørgelig generation af snydere, der provokerede den nu 50-årige Holm.

»Vi har fortjent de tæsk, vi får for det, vi gjorde dengang, ingen tvivl om det. Og ingen skal have ondt af os«, siger Brian Holm.

»Det er også i orden at kalde os løgnere, gadedrenge og vilde arrogante knægte og en masse andre ting. Men sørgelige eksistenser var vi fandengalemig aldrig. Derfor bliver jeg sgu sur, når jeg skal høre sådan noget fra en balsameringsværdig kulturminister, der groft sagt ikke aner, hvad hun taler om«.

LÆS OGSÅ Efter at Rolf Sørensen for åben tv-skærm indrømmede en konsekvent brug af bl.a. epo i sin lange meriterende karriere som dansk cykelsports mest vindende rytter – og i årene inden havde også ryttere som eksempelvis Jesper Skibby, Bjarne Riis og Brian Holm tilstået dopingbrug – sendte kulturminister Marianne Jelved en skriftlig kommentar til politiken.dk og udtrykte, at »det er et sørgeligt billede, der tegner sig af en generation i cykelsporten, som har snydt sig til hæder«. Brokkeri fra whiskymunde Hertil siger Brian Holm: »I vores branche er vi nødt til at finde os i det, jeg vil kalde forargede brokkerier fra ’middelklassens whiskymunde’, når talen falder på fortiden. Og det gør vi så. For ingen af os ryttere kan altid være lige stolte af, hvad vi gjorde dengang, selvfølgelig ikke – ligesom Marianne Jelved vel heller ikke er stolt af, at hun som økonomiminister tilbage i 2000 modtog et Rolex-ur til over 100.000 kr. fra Mærsk. Men når jeg bliver sur over Jelveds ord, så skyldes det, at cykelsporten i 80’erne og 90’erne fandeme ikke var for slapsvanse og ’sørgelige eksistenser’, det var snarere en slags light-udgave af Anden Verdenskrig på to hjul og 23 mm gummi. Og det var bestemt ikke altid, at Genèvekonventionen blev overholdt, kan jeg sige dig«.

Da vi blev professionelle tilbage i 80’erne, var det for 70.000 kroner om året. Vi var uvidende og naive, men vi var først og fremmest unge og vilde og som alle andre på vores alder lette at forføre.»Da vi blev professionelle tilbage i 80’erne, var det for 70.000 kroner om året. Vi var uvidende og naive, men vi var først og fremmest unge og vilde og som alle andre på vores alder lette at forføre. Vi trænede syv timer om dagen, der var ikke noget, der hed dårligt vejr, vi kørte uanset hvad. Vi levede som munke, gik i seng kl. 22 og stod op ved daggry, vores religion var cykling, vi trænede spiste og sov og levede mentalt set i en klostercelle. Ingen kunne drømme om at gå i biffen i landevejssæsonen, vi havde ikke sex – for tænk nu, hvis den fysiske anstrengelse betød, at jeg i det næste løb ikke ville være i stand til at lukke hullet op til de næste ryttere. Det ville være en katastrofe«.

Forbud mod ørering, ikke doping

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Brian Holm fortæller, at han i de første år af livet som professionel i Belgien var en ikkeperson, men bare et nummer på holdet. Intet andet. »Holdejeren og sportsdirektørerne havde hånds- og halsret over mig. Jeg fik at vide, at jeg ikke måtte gå med ørering – det gjorde vi fyre fra Amager da, men det sluttede straks – og det var også forbudt at have langt hår og tatoveringer. En rytter blev endda fyret for at have et gedeskæg. Hvis vi ville være professionelle sportsfolk, skulle vi også ligne professionelle. Men sjovt nok blev det aldrig sagt, at det var forbudt at dope sig«. »Da jeg fire måneder efter min debut styrtede i en massespurt og fik dobbelt kraniebrud, røg jeg på sygehuset i Vilvoorde. Teknisk set var jeg død, og min mor og lillebror Kelvin sad ved sengekanten, da en katolsk præst gav mig den sidste olie. Tre dage efter vågnede jeg imidlertid af min koma, og efter fem uger blev jeg udskrevet – til en hospitalsregning på 90.000 kr., 20.000 mere end jeg havde i årsløn. Den betalte holdet imidlertid, men på den betingelse, at jeg forlængede min kontrakt med tre år«.Et dumt svin over for familien Da Brian Holm sluttede karrieren efter bl.a. at have gennemført Tour de France syv gange, kunne han se tilbage på et liv, hvor han havde skubbet alt til side for cykelsportens skyld. Han havde været, som han siger, »et dumt svin« over for familien. Nej til alle fødselsdage, bryllupper og barnedåb, nej til de fleste højtider – for der var altid et cykelløb. »Jeg kørte ikke cykelløb for at blive professionel, men blev det – for det var uundgåeligt for os vilde fyre. Vi ville. Og jeg blev ikke professionel for at tage doping, men det blev et vilkår«, siger Holm.
GENMÆLE FRA MINISTEREN

»Og jeg er tæt på at kunne lægge hånden på Bibelen og sige, at jeg i min tid som rytter nærmest ikke har mødt nogen, der ikke har taget et eller andet for enten at køre stærkere eller komme lettere gennem løbene. Nogle tog meget, de fleste lidt og nogle ganske få ingenting. Og ja, jeg har hørt om de ryttere, der har forklaret deres tidlige farvel til cykelsporten med en uvilje til doping. Men ved du hvad – forklaringen er snarere den, at de havde hjemve og ikke kunne tåle munkelivet, den hårde træning, skubberiet i feltet, styrtene og de 130 løb om året til en ussel løn. For det var, hvad det helvedes, men også pragtfulde professionelle liv havde at tilbyde os, da vi begyndte«.

Vi var vanvittige, vi var nogle dumme svin, vi var krigere, også den nu udskældte Rolf – og vi gjorde ting, vi ikke burde have gjort

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce»Alt det aner Marianne Jelved intet om. Så hverken hun eller andre skal kalde os sørgelige eller ynkelige, dertil har vi gået for meget lort igennem uden at brokke os. Vi var vanvittige, vi var nogle dumme svin, vi var krigere, også den nu udskældte Rolf – og vi gjorde ting, vi ikke burde have gjort. Og som vi i et tilbageblik kan fortryde dele af. Men de eneste, jeg virkelig vil sige undskyld til, er min familie og mine ekskærester, som jeg ofte behandlede respektløst gennem mit munkeliv«, siger Brian Holm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce