Mareridt fra Tour og Vuelta tvinges i baggrunden af frisk succes

Amerikaneren Tejay Van Garderen er tilbage på vinderkurs efter et mislykket 2015.

Cykling

For knap et halvt år siden satte amerikaneren Tejay Van Garderen (BMC) et brat og smertefuldt punktum for et så godt som helt igennem mislykket 2015, da han måtte forlade Vuelta a España med et brækket kraveben efter et styrt på 8. etape.

Godt en måned tidligere havde han oplevet en endnu mere bitter skæbne, da han slået ud af sygdom blev tvunget til at stå af i Tour de France fire dage før finalen i Paris på et tidspunkt, da han lå nr. 3 sammenlagt.

Ufortrødent gik den 27-årige BMC-kaptajn imidlertid i gang med forberedelserne til en ny sæson, og i dag fik han det første bevis for, at anstrengelserne har båret frugt, og at der er håb om, at sidste års mareridtsagtige fortrædeligheder nu er overstået.

Skrap bjergfinale venter i morgen

Van Garderen slog nemlig sejrrigt til på den 21 km lange enkeltstart i Ruta del Sol, og eftersom han inden denne næstsidste etape var blandt de 46 ryttere, der var noteret for nøjagtig samme tid i toppen af klassementet, indebar det også, at han overtog førertrøjen fra englænderen Ben Swift (Sky).

Endnu kan Van Garderen imidlertid langt fra regne med, at den endelige gevinst i det fem dage lange arrangement på den spanske solkyst er i hus.

I morgen venter nemlig en 171 km lang etape, der slutter med en klatretur på 14,8 km op til toppen af Alto Peñas Blancas, og eftersom amerikaneren har 21 rivaler – heriblandt Tinkoffs Rafal Majka og Roman Kreuziger med minus på henholdsvis 51 og 52 sekunder – mindre end et minut efter sig, kan der nå at ske betragtelige omvæltninger.

Top-10 i den samlede stilling, der er identisk med resultatet af etapen, ser således ud: 1. Van Garderen, 2. Wilco Kelderman (Lotto-Jumbo) 2 sekunder, 3. Jérôme Coppel (IAM) 7, 4. Brent Bookwalter (BMC) 15, 5. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 17, 6. Wout Poels (Sky) 20, 7. Samuel Sanchez (BMC) 21, 8. Alejandro Valverde (Movistar) 22, 9. Javier Moreno (Movistar) 24, 10. Tobias Ludvigsson (Giant-Alpecin) 34.

Marcel Kittel atter urørlig i spurten

I Volta ao Algarve var det også en af sidste sæsons uheldige helte, der tilsmiledes af lykken, men tyskeren Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) havde allerede inden dagens triumf på 4. etape til Tavira længst bevist, at han er tilbage på ret kurs.

Da den 27-årige spurtkanon suverænt henviste hollænderen Wouter Wippert (Cannondale) og belgieren Jens Debusschere (Lotto Soudal) til de næste pladser, var det nemlig sæsonens femte gevinst, han sikrede sig.

Kittel lagde overbevisende ud i Dubai Tour med at sejre sammenlagt og på to etaper undervejs, og i onsdags slog han til på førstedagen af den portugisiske styrkeprøve.

Ved den lejlighed skete det i en direkte duel med landsmanden André Greipel (Lotto Soudal), men denne havde ikke overskud til at blande sig i de afsluttende bataljer i dag efter et styrt, som bevirkede, at han satte næsten et minut til.

Contador håber stadig på opmuntring

Sammenlagt fører Kittels landsmand og holdkammerat Tony Martin fortsat med tre sekunder til sidste års walisiske vinder Geraint Thomas (Sky), og i det hele taget medførte etapen ingen ændringer i toppen af klassementet.

Det betyder også, at Tinkoffs etapeløbsstjerne Alberto Contador ligger nr. 10 med et minus på 1.07 minut, men med forhåbninger om at kunne rette op på det hidtidige skuffende indtryk, når strabadserne i morgen rundes af med en skrap finalestigning til Malhao, hvor spanieren to gange tidligere har vundet.

Løbets eneste danske deltager Michael Valgren (Tinkoff) var med hjem i hovedfeltet og ligger sammenlagt nr. 134 blandt de 172 tilbageværende aktører 25.47 minutter efter Tony Martin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hollænder overrumplede Chris Anker og Co.

På 1. etape af det franske weekend-arrangement Tour du Haut-Var overrumplede den 26-årige hollænder Tom Jelte Slagter (Cannondale) konkurrenterne med et eksplosivt antrit 400 m fra mål.

Han holdt hjem, og hans initiativ skabte splittelse, så kun 12 ryttere fik noteret samme tid som vinderen. En trio fulgte med et minus på seks sekunder, mens der var yderligere tre ned til en gruppe på 22 mand.

Blandt disse nåede den danske mester Chris Anker Sørensen (Fortuneo-Vital Concept) i mål som nr. 19.

Der opereres ikke med bonussekunder i Tour du Haut-Var, så den 31-årige danske kaptajn på det franske 2. divisionshold er også ni sekunder efter Slagter sammenlagt, inden morgendagens stærkt kuperede udfordring, som traditionelt er udslagsgivende for det endelige facit.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce