Pernille Mathiesen krydser målstregen som ny U23-europamester seks sekunder foran det jagtende hovedfelt.
Foto: Bonnerup Claus

Pernille Mathiesen krydser målstregen som ny U23-europamester seks sekunder foran det jagtende hovedfelt.

Cykling

Teenagers storslåede solooffensiv sikrer 8. danske EM-medalje

Pernille Mathiesen er dobbelt europamester efter en pragtpræstation i U23-rytternes linjeløb.

Cykling

To dage efter at have sat den europæiske kvindelige U23-elite til vægs på enkeltstarten leverede den 19-årige Pernille Mathiesen på landevejene omkring Herning en ny pragtpræstation, da hun efter et forrygende soloridt på 19 km også erobrede guld i det 105,5 km lange linjeløb.

Dermed øgedes den i forvejen nærmest uvirkeligt svimlende rød-hvide medaljehøst ved EM på hjemmebane til otte, efter at 18-årige Emma Cecilie Norsgaard Jørgensen i formiddagstimerne ligeledes havde sikret sig podiehyldest for anden gang ved i en tæt spurt at hente sølv i U19-rytternes opgør.

Danskere skiftedes til at angribe

Pernille Mathiesens triumf markerede højdepunktet på en fornem offensiv dansk indsats, hvor hun og Cecilie Uttrup Ludwig i et effektivt samarbejde med gentagne fremstød greb ud efter lykken.

Begge havde forsøgt sig alene, inden Pernille Mathiesen slap fri sammen med fire andre, men da dette udbrud var ved at blive neutraliseret, trådte danskeren simpelthen fra sine ledsagere og satsede maksimalt alene.

Strid blæst og regnvåd asfalt forvandlede den flade vestjyske rute til en vildt krævende udfordring, men den nybagte studine fra Holstebro gymnasium, der kender området ud og ind, fordi hun er vokset op på de kanter og stadig bor der, mobiliserede både alle sine exceptionelle, velkendte tempokvaliteter og en uforlignelig fightervilje i dette dristige initiativ.

Forfølgerne mere trætte end Mathiesen

Egentlig forekom det overmodigt at tro på, at et sådant forsøg skulle lykkes, men de tanker gjorde Pernille Mathiesen sig ikke.

Hun koncentrerede sig om at fyre endnu en tordnende enkeltstart af, og selv om både Italien, Holland, Frankrig, Tyskland og Polen prøvede at iværksætte en forfølgelse, skulle det vise sig, at Mathiesens og Uttrup Ludwigs forudgående slid havde udmattet rivalerne mere end den enligt kæmpende dansker.

Cecilie Utrrup Ludwig (t.h.) lykønsker Pernille Mathiesen med EM-guldet.
Foto: Bonnerup Claus

Cecilie Utrrup Ludwig (t.h.) lykønsker Pernille Mathiesen med EM-guldet.

Hendes forspring nåede maksimalt op på 35 sekunder, men efterhånden som løbet skred frem, stod det klart, at trætheden var mere fremherskende hos de jagtende end hos Pernille Mathiesen, selv om hun ikke havde overskud til de store jubeludfoldelser, da hun krydsede målstregen, men nøjedes med at række den ene arm i vejret.

Ville gøre løbet hårdt

»Cecilie og jeg aftalte, at vi skulle angribe på skift. Vi vidste, at vi blev nødt til at gøre løbet hårdt, fordi ingen af os ville have en chance, hvis vi kom hjem til en spurt«, forklarede Pernille Mathiesen i det officielle tv-interview.

»Da jeg så kom af sted sammen med de fire andre, fornemmede jeg efterhånden, at det ikke fungerede optimalt, så derfor besluttede jeg at sætte alt på et bræt og køre alene«.

»Jeg havde aldrig drømt om, at jeg skulle stå i denne situation som dobbelt europamester. Jeg havde håbet på en medalje i linjeløbet, men to gange guld er simpelthen så fantastisk, at det er svært at fatte«.

Ingen U23-klasse ved VM

Seks sekunder efter Pernille Mathiesen spurtede Susanne Andersen, Norge, og Alice Barnes, Storbritannien, ind på de de to andre medaljepladser, da 55 ryttere nåede til mål i hovedfeltet. Blandt disse var også Cecilie Uttrup Ludwig og Louise Norman Hansen.

Pernille Mathiesen har, samtidig med at hun har færdiggjort sin skole, været i aktion for Team Véloconcept Women adskillige gange i udlandet, og senest gennemførte hun for en lille måned siden det 10 dage lange Giro d’Italia.

Nu handler det for den unge dansker udelukkende om cykelsporten, og med de aktuelle præstationer har hun leveret særdeles opmuntrende beviser på, hvilke muligheder hun rummer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun er ligeledes en oplagt kandidat til den danske VM-trup ved medaljedysterne i Norge om halvanden måned, men til den tid er hun, som tilfældet har været det meste af sæsonen, henvist til at konkurrere mod væsentligt ældre ryttere, eftersom der ikke findes en U23-klasse ved verdensmesterskaberne.

Dansker var skuffet over sølv

Ambitionsniveauet i den danske lejr kom tydeligt til udtryk, da Emma Norsgaard Jørgensen efter at være hyldet for sin sølvmedalje i U19-linjeløbet, blankt erkendte, at hun var skuffet.

Hun havde i den grad sat næsen op efter guldet, at hun lige skulle vænne sig til, at hun »kun« formåede at kæmpe sig op på sejrsskamlens næst fornemste trin.

Den 18-årige dansker, der efter sin bronzemedalje på enkeltstarten blev præsenteret som ny rytter på det tyske Cervélo Bigla mandskab næste sæson, måtte på stregen se sig overtrumfet med et hjul af hollænderen Lorena Wiebes, mens bronzen gik til den italienske sølvvinder fra enkeltstarten Letizia Paternoster.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce