Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Årets Fund 1995 - Mikkel Beck (fodbold)

Læs Politikens portræt af fodboldspilleren Mikkel Beck fra 1995.

Fakta
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fodboldlandsholdets nye stjerne Mikkel Beck kåret til Årets Fund i dansk idræt .

Vi var allesammen hurtigt ude med sammenligningen, da den forholdsvis ukendte Mikkel Beck blev hentet hjem fra Fortuna Köln i den tyske 2. Bundesliga til debut i rødt og hvidt og i løbet af kort tid fik et kometagtigt gennembrud, blev superpopulær i Danmark, de unge pigers foretrukne autografoffer og udnævnt til årets fund på fodbold- landsholdet.

Det er muligt, at han selv ikke bryder sig vildt meget om at blive kaldt 'Elkjær den anden' - for han vil vist hellere være 'Mikkel Beck den første'.

Men han minder altså en del om Elkjær som spillertype, og han har nogle af de egenskaber, Preben Elkjær havde. Mikkel Beck er fræk og uimponeret på grønsværen. En individualist og holdspiller på samme tid. Han har selvtillid, elsker slagsmålet inde i straffesparksfeltet, han bruger sin krop og armene og albuerne effektivt til at skabe sig plads og vriste irriterende forsvarere af sig. Han er modig og målfarlig.

Og han kan juble og ærgre og græmme sig, så alle føler med ham. Derfor må han finde sig i at blive sammenlignet med den rapkæftede forward fra det store 80'er-landshold, Preben Elkjær, nu 38 år, TV 2-kommentator og cheftræner i Silkeborg.

Råd i telefonen Og Mikkel Beck har noget at leve op til. Preben Elkjær spillede 69 landskampe, var folkehelt i en årrække og lavede 38 mål for Danmark. Men unge Beck, født 12. maj 1973 med fodbold i blodet, hans far Carl Beck spillede for AGF, kan prale med, at han allerede nu har opnået noget, som Elkjær ikke gjorde:

Han er af Politiken kåret som 'Årets Fund i dansk idræt' i 1995, en hæderstitel, som Elkjær vil ønske tillykke med, når de snart taler i telefon sammen igen. Det gør de nemlig regelmæssigt.

Mikkel Beck søger vejledning hos Preben Elkjær - så det kan meget vel tænkes, at Beck kommer til at ligne Elkjær endnu mere på banen, når han har optaget flere af Elkjærs tricks på repertoiret og taget ved lære af nogle af de gode råd, Elkjær kommer med.

»Mikkel ringede første gang til mig for at snakke fodbold, da jeg på TV 2 havde kommenteret en landskamp og sagt, at jeg synes, han er lidt for et-benet. Han er jo typisk venstrebensspiller, der ikke bruger højrebenet ret meget. Det opdager modstanderne hurtigt, og så bliver han for let at dække op«.

Fræk i spillet
»Jeg har sagt til ham, at hvis han bliver bedre med højrebenet, bliver han sværere at 'regne ud' og neutralisere. Og så vil han få mindst to-tre ekstra målchancer i hver kamp«, siger Preben Elkjær, der bestemt ikke vil udnævnes til 'læremester' eller Mikkel Becks personlige rådgiver, men bare svarer på de spørgsmål, han får stillet og er glad for at snakke fodbold med en ung mand, der vil frem.

En spiller, som optræder på en måde, så Elkjær godt kan genkende noget af sig selv.

»Vi ligner vel mest hinanden i det, at Mikkel også er fandenivoldsk, har vindermentalitet og er ret fræk i sit spil og udstråler vilje. Han har noget af den vildskab, landsholdet efter min mening savnede - og han har tekniske kvaliteter at have vildskaben i. Han forstår fodbold, han er god til at dække og beskytte bolden, som man skal være, når man ofte er alene fremme, og han kan spille sammen med Laudrup-brødrene«.

»Det er godt, han har fået chancen for at bide sig fast og blive indspillet på landsholdet«, siger Preben Elkjær - men det undrer mig altså lidt med det skæve forhold, at det ikke kører så godt for ham på klubholdet i Tyskland.

Det nytter ikke noget, han er på toppen i landskampene og så dårligt kan ramme bolden i klubkampene. Han må altså også se få at gang i sit spil i klubkampene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et flot mål
Mikkel Beck - der sled sine første fodboldstøvler op i Bramdrupdam og siden spillede for Kolding Boldklub og B 1909 og nåede at lave tre mål i ti U21-landskampe - scorede fem mål for Fortuna Köln i 15 turnerings- og pokalkampe i efteråret. I seks A-landskampe stod han for tre pletskud i 1995, to rigtig flotte forward-mål og et, han ikke kunne gøre for - da et Kim Vilfort- skud ramte ham i ansigtet, så bolden snød den belgiske målmand i Danmarks 3-1-sejr i Bruxelles.

Mikkel Becks energimål, da han med bolden klistret til støvlesnuden skar ind mellem to forsvarere og prikkede den i kassen mod Armenien i Parken, fik selv en garvet målsluger som Preben Elkjær til at juble. 'En superscoring', roser Elkjær - der, altid med en frisk bemærkning og et smil på læben, kan nævne en lang liste over ting, som han var bedre til end Mikkel Beck og skal tænke meget længe efter, før han kan svare på spørgsmålet, om der er noget Mikkel Beck er bedre til, end Preben Elkjær var? Jo, måske det med hovedspillet.

»Mikkel timer sit opspring fint og får fat i rigtig meget i luften. Hans overblik er godt, han er dygtig til at orientere sig og se, hvor med- og modspillere står, så han kan dirigere bolden det rigtige sted hen, så den er til at spille videre med«.

Hvis Silkeborg havde råd til det, ville Preben Elkjær selvfølgelig hente Mikkel Beck hjem til Danmark til sommer, når hans kontrakt udløber i Fortuna Köln. Men alt taler naturligvis for, at Mikkel Beck fortsætter karrieren i en anden udenlandsk klub.

Det bedste til gode

Glasgow Rangers, Brian Laudrups skotske mesterklub, har været nævnt som særdeles stærkt interesseret i at skrive kontrakt med ham til sommer.

»Mikkel er ung endnu og ikke 'udlært'. Hans bedste fodboldår kommer, når han har fået mere erfaring og er blevet moden som 25-26-årig. Jeg mener ikke, han for alt i verden skal stræbe efter at komme til en topklub allerede nu. Så risikerer han at skulle sidde meget på bænken eller rende rundt på reserveholdet, fordi der er ekstra hård kamp om pladserne i en af de rige, succesrige storklubber«.

»Jeg synes, han skal vælge en klub, hvor han er sikker på at spille på førsteholdet hver uge. Det vil gavne hans udvikling som spiller«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Preben Elkjær ser frem til, at Mikkel Beck meget vel kan blive et trumfkort for Danmark i EM-slutrunden i England - og mindes sin egen og Danmarks slutrunde-debut i Frankrig i 1984. Kan Mikkel Beck leve op til Preben Elkjærs bedrifter dengang, er der store chancer for, at de rød-hvide overrasker fodbold-Europa endnu engang.

Nå, ja - Mikkel Beck behøver selvfølgelig ikke at efterligne Elkjær, hvis Danmark møder Spanien i semifinalen, og afgørelsen skal ske på straffespark .

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden