VM-historie. 15. juni 2010 udlignede Winston Reid til 1-1 mod Slovakiet og sikrede  New Zealand det første point i en VM-slutrunde nogensinde.
Foto: MARTIN MEISSNER (arkiv)/AP

VM-historie. 15. juni 2010 udlignede Winston Reid til 1-1 mod Slovakiet og sikrede New Zealand det første point i en VM-slutrunde nogensinde.

Fodbold

Grænseoverskridende virksomhed: Danskerne på alverdens fodboldlandshold

Winston Reid, Francis Dickoh og Thomas Christiansen kunne have spillet på det danske A-landshold, men søgte landsholdslykken udenlands.

Fodbold

Den 23-årige tidligere U21-landsholdsspiller Youssef Toutouh har besluttet at A-landsholdsfremtiden skal foregå i rød trøje - og grønne bukser.

Offensivspilleren fra FC København har således meddelt, at han har takket ja til at spille for Marokko.

»Som fodboldspiller handler det om at nå så mange store oplevelser som muligt, og jeg føler, at det kan jeg få med det marokkanske landshold«, siger Toutouh til Ekstra Bladet.

Youssef Toutouh, der er født i København af marokkanske forældre, kan få debut for sin nye nation i marts i kvalifikationen til Africa Cup of Nations. Sker det, så er der ingen vej tilbage. For når en spiller først har været i aktion i en kvalifikationskamp eller en slutrunde, så fanger bordet.

Foto: ERNST VAN NORDE (arkiv)

Youssef Toutouh er dog langt fra den første spiller med dansk pas i den ene hånd og et udenlandsk i den anden, der i seniorkarrieren vælger at spille i andet end rødt og hvidt.

Mest kendt er nok forsvarsklippen Winston Reid fra engelske West Ham. Han kom til Danmark som 10-årig og blev et etableret navn i FC Midtjylland, hvor han blev ungdomslandsholdsspiller i 2007. Tre år senere var han en væsentlig årsag til, at New Zealand kunne rejse fra VM i Sydafrika som ubesejret efter tre indledende uafgjorte kampe. Reid var med sin 1-1-udligning tre minutter inde i overtiden mod Slovakiet endda manden bag ø-nationens første point ved et VM nogensinde.

En anden tidligere FC Midtjylland-spiller, Francis Dickoh, blev i karrierens tidlige år i FC Nordsjælland landsholdsspiller for sine forældres fødeland Ghana. Han fik debut i 2005 og var året efter med ved Africa Cup of Nations, mens en af superligahistoriens bedst kendte målmænd, Karim Zaza, nåede 5 landskampe for Marokko fra 2000 og ni år frem.

Fra Barcelona til Sjællandsserien

I 1993 fik den FC Barcelona-ejede angriber Thomas Christiansen (spansk mor, dansk far, født i Hadsund og opvokset i København) 2 A-landskampe for selveste Spanien. Han debuterede mod Mexico, og blev helt 'låst' som spanier, da han spillede i VM-kvalifikationskampen mod Litauen og scorede på fornem facon med en hælafslutning.

Foto: VOLKER DZIEMBALLA/AP

I den mere kuriøse afdeling har dansk fodbold også leveret landsholdsspillere til en lang række andre lande. 35-årige Jerry Lucena fra Esbjerg spiller trods 334 superligakampe siden 1999 fortsat på Filippinernes midtbane, hvor han også har haft selskab af Dennis Cagara, mens Bajram Fetai med fortid i FCN og Lyngby og i øjeblikket på kontrakt i FC Roskilde, har spillet 4 A-landskampe for Makedonien. Der er i nyere tid også registreret danskere med landskampe for bl.a. Gambia (Alhagie Babou Njie), Irak (Rami Kais) og Pakistan (Mohammad Ali).

Så sent som i 2015 fik tre spillere, der i tilfælde af udtagelser også kunne spille for Danmark, debut for andre lande.

Målmanden Robin Olsen - FC Københavns nye lejesvend, der født af danske forældre i Sverige - blev svensk landsholdsspiller, inden han skiftede fra Malmö FF til græske Paok. 22-årige Bassel Jradi (Lillestrøm) med kampe på samtlige danske U-landshold blev opdaget af Libanons landstræner Miodrag Radulovic, og sjællandsserieklubben Skjold Birkerøds snart 24-årige keeper Ovays Azizi nu er fast mand mellem stængerne hos Afghanistan.

Et dansk A-hold fra alle verdenshjørner

Til gengæld var der i 2015 også debut på det danske A-landshold til flere spillere, der kunne have valgt anderledes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Pione Sisto (FC Midtjylland) blev først dansk statsborger for et lille år siden. Han blev født i Uganda af forældre fra Sydsudan og kom til Danmark som spæd.

Riza Durmisi (Brøndby) kunne have været EM-spiller for Albanien ved slutrunden til sommer, men fravalgte sine forældres fødeland.

Foto: Janerik Henriksson/AP

Også Erik Sviatchenko, der netop er skiftet fra FC Midtjylland til skotske Celtic, og taler russisk med sine forældre, kunne have spillet EM for Ukraine.

I det hele taget er der i den udvidede gruppe af spillere, der har udgjort det danske A-landshold de seneste par år, en broget flok med rødder i mere end bare Danmark.

Pierre-Emile Højbjerg har en fransk mor, Jores Okore er indvandret fra Elfenbenskysten, Jannik Vestergaard har tysk mor, Yussuf Yurary Poulsens far stammer fra Tanzania, Martin Braithwaites far er fra Guyana, mens Thomas Delaney med amerikansk far har afvist tilnærmelser fra det amerikanske fodboldforbund.

Grænseoverskridende virksomhed

At fodbold er i den grad er grænseoverskridende virksomhed, viser et kommende nationalitetsskifte fra udlandet.

Schalkes defensivspiller Roman Neustädter har to A-landskampe for Tyskland stående på sit cv, men den næste bliver formentlig for - Rusland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

VM-værterne i 2018 savner styrke i bagerste geled, og den russiske sportsminister Vitaly Mutko, der tilfældigvis også er præsident for det russiske fodboldforbund, har derfor indledt det, kan kalder for en »ikke helt uvanskelig proces«

Roman Neustädters far var selv professionel fodboldspiller fra Kirgisistan, men kom i sønnens fødeår 1988 på kontrakt i Dnepr Dnepropetrovsk i den del af det daværende Sovjetunionen, der nu hedder Ukraine.

Og så kom vi vist det meste af verden rundt!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce