80'er-helten Søren Lerby ejer som agent 6,25 procent af Ajax-spilleren Anwar El-Ghazi.
Koloreret foto: : Robin Utrecht/NRC

80'er-helten Søren Lerby ejer som agent 6,25 procent af Ajax-spilleren Anwar El-Ghazi.

Fodbold

Topagenten Søren Lerby ejer omstridte andele i sine spillere

Danmarks største fodboldagent, Søren Lerby, laver klausuler, der sikrer ham millioner fra klubberne, når hans klienter sælges videre. Det er i klar strid med fodboldens regler, siger eksperter.

Fodbold

Når den hollandske landsholdsspiller Davy Klaassen bliver solgt fra Ajax Amsterdam, vil Søren Lerby putte en pæn del af klubbens indtjening i sin egen lomme.

Ikonet fra det danske 80’er-landshold får som agent for spilleren en fast andel på 7 procent af Davy Klaassens løn, og den del er helt efter bogen. Til gengæld er det i strid med Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) regler, at Søren Lerby også ejer 6,25 procent af den hollandske spillers fremtidige salgsværdi.

Et helt identisk ejerforhold gør sig gældende med en anden Ajax-profil, Anwar El-Ghazi; Søren Lerby har derfor udsigt til en millionindtægt, når de eftertragtede spillere bliver solgt. Det viser spillerkontrakterne og Lerbys agentaftaler med Ajax, som Politiken har adgang til via Football Leaks.

I 8 år har Fifa’s regler fastslået, at det er forbudt for en spillers agent »at eje en hvilken som helst andel i en hvilken som helst kompensation eller fremtidig transferværdi af en spiller«. Sportsadvokat Paulo Lombardi, der i sin tid stod i spidsen for udarbejdelsen af Fifa’s regler, slår fast:

»Der er intet at diskutere – det er ulovligt. Agenter kan få en andel fra den handel, de konkret forhandler om, men så sættes der en streg i sandet. Derfor må du som agent ikke have en procentdel af en fremtidig spillerhandel – det er meget klart, ikke kun i agentreglerne, men også i Fifa’s forbud mod tredjepartersejerskab af spillere«, siger Paolo Lombardi.

Ud fra vores bedste viden har vi handlet i overensstemmelse med gældende lovgivning, samt reglerne og lovene i de respektive fodboldforbund

Forbuddet mod den slags aftaler bunder i risikoen for, at agenten vil påvirke spilleren eller klubben til at blive solgt videre ud fra agentens privatøkonomiske hensyn og ikke ud fra sportslige hensyn.

»I Fifa’s optik skal en klub være i fuld kontrol over sin transferpolitik. Og agenters videresalgsklausuler underminerer klubbens kontrol«, siger Paolo Lombardi.

Søren Lerby skriver i en kort mail til Politiken, at han ikke vil kommentere fortrolige kontraktforhold, hvorfor han svarer overordnet:

»Ud fra vores bedste viden har vi handlet i overensstemmelse med gældende lovgivning, samt reglerne og lovene i de respektive fodboldforbund og i særdeleshed med Uefa’s og Fifa’s regler«.

Spillere presses til klubskifter

At agenternes økonomiske interesser kan påvirke selve spillet på banen, viser den største spørgeundersøgelse nogensinde fra den internationale spillerforening FIFPro. I den nye undersøgelse svarer 3 af 10 professionelle fodboldspillere, at de er blevet tvunget til at spille i en klub, som de ikke vil være i. Presset kommer typisk fra agenter eller klubber, lyder det i besvarelserne fra 14.000 spillere i 54 lande.

»Når mellemhandlerens profit bliver den vigtigste faktor, kan der ske det, at en spiller bliver – eller føler sig – tvunget til at spille et bestemt sted. Agentens økonomi kan komme til at veje tungere end spillerens sportslige muligheder såvel som potentielle indtjening«, siger Mads Øland, direktør i Spillerforeningen og bestyrelsesmedlem i FIFPro.

De senere år er kampen mod agenters og investeringsfondes ejerskab af fodboldspillere intensiveret; eksempelvis har Fifa-præsident Gianni Infantino kaldt fænomenet »en slags moderne slaveri«.

Alligevel er fodboldagenters såkaldte videresalgsklausuler udbredt i Europa, viser Politikens gennemgang af hundredvis af spillerkontrakter og agentaftaler i Football Leaks.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Søren Lerby tjente eksempelvis små 2 millioner kroner fra en sådan klausul, da den belgiske landsholdsspiller Toby Alderweireld i 2015 skiftede fra Atletico Madrid til Tottenham. Agenternes indtjening på ejerskabet og videresalget af deres spillere kan dog være endnu større. Blandt andet sikrede den hollandske agent Mino Raiola sig retten til 20 procent af Borussia Dortmunds transferindtægter, da armenske Henrikh Mkhitaryan i sommer blev solgt for op mod 300 millioner kroner til Manchester United.

Ajax, som har indgået flere af de omstridte klausuler, kan ikke garantere, at spillerne overhovedet ved, at deres agent ejer en del af dem. Men ligesom Lerby afviser klubben kritikken af aftalerne.

»Vi er ubekendt med at skulle have overtrådt nogen regler. Vi sender kontrakter til KNVB (Det Hollandske Fodboldforbund, red.), og de har altid registreret dem uden anmærkninger«, oplyser Ajax.

Det Hollandske Fodboldforbund skal føre tilsyn med, at reglerne overholdes. Herfra lyder det, at en spillers agent ikke må eje en procentdel af en fremtidig transfer. Men forbundet oplyser, at det ikke på noget tidspunkt har rejst disciplinærsager som følge af dette regelbrud.

»På grund af de mange kontrakter og dokumenternes kompleksitet er det umuligt for os at kontrollere alting«, lyder det i en udtalelse fra KNVB.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce