Brøndby-debutanten Besar Halimi (tv) viste fin driblekunst, inden han øgede til 3-0 mod FCM og glædede sig sammen med holdkammeraterne
Foto: Jens Dresling.

Brøndby-debutanten Besar Halimi (tv) viste fin driblekunst, inden han øgede til 3-0 mod FCM og glædede sig sammen med holdkammeraterne

Fodbold

Fodboldredaktøren: Brøndby er på toppen som det bedste 'Europa-hold'

FC Midtjylland blev kørt midt over, og fansene var ellevilde efter 4-0-opvisningen på Brøndby Stadion. Der er grund til optimisme før returopgørene onsdag og torsdag, når FCK, Brøndby, Lyngby og FC Midtjylland skal spille sig videre i de europæiske turneringer.

Fodbold

Superligaen har fået en perfekt start – i Europa. Man kan altid diskutere modstandernes klasse og kvaliteter i sæsonens første kvalifikationskampe til Champions League og Europa League. Men otte sejre i otte kampe, heraf fem på udebane – med en samlet målscore på 24-5 – er flot og imponerende. Vi har lov at tro på, at alle fire hold, FCK, Brøndby, Lyngby og FC Midtjylland kommer videre til næste runde, når der spilles returkampe på onsdag og torsdag.

Og vi må også sige, at Brøndby har fået en superstart i den bedste fodboldrække. Nøjagtig som for et år siden. Dengang blev Esbjerg slået 4-0 i premiererunden, i går blev FC Midtjylland kørt over på Brøndby Stadion, hvor fansene var vildt begejstrede efter en spektakulær 4-0-opvisning af Alexanders Zornigers tropper.

Det var powerfodbold i højt tempo med aggressiv boldjagt højt oppe, modigt og målsøgende spil, som vi også så i masser af kampe i sidste sæson. Det var flot underholdning, bare ikke for gæsterne, der blev mast tilbage, overfaldet og sjældent fik lejlighed til at have bolden og i ro bygge noget op med den.

Zorniger vil have kaos omkring bolden

Zorniger vil have kaos omkring bolden, og lange afleveringer er ikke forbudt. Der skal ske noget. Det er ikke poleret fodbold, han forlanger af sine spillere. Men han kræver, at angriberne løber fremad og i dybden. At bolden bliver spillet i banens længderetning, og at holdet spiller med en kalkuleret risiko, i den forstand at modstanderne kan få kontrachancer, hvis de stjæler bolden, når Brøndby har mange folk højt oppe. Det er prisen for at spille så offensivt.

Den hurtige Simon Kroon skabte ved 1-0 en friløber til Mikkel Duelund, der kunne have udlignet, men Brøndby-målmand Frederik Rønnøw gik ud af sit mål og reddede FCM-angriberens skud. Gæsterne var uden den skadede Paul Onuachu, der altid er farlig og kan beskæftige stopperne. Og holdet omkring anfører Jakob Poulsen mistede troen på, at der var point at hente.

Brøndby-angribere på toppen

De to Brøndby-angribere Jan Kliment og 1-0-målscorer Teemu Pukki var på toppen og nøglespillere, fordi de var så energiske, løb hele tiden og søgte ned i hullerne i FCM-forsvaret mellem backerne og stopperne. De tilbød sig også ude i siderne, og så kom midtbanefolkene med frem og ind i feltet. Det er teknisk stærke folk, der kan noget med bolden, Brøndby har på midtbanen. Hany Mukhtar, Besar Halimi, Kasper Fisker og Christian Nørgaard, der læser spillet så godt i 6’er-rollen. De kan drible, udfordre og sparke udefra.

Jan Kliments hovedstødsmål til 2-0, som Mukhtar lagde op til med en frisparksbold, lukkede i realiteten kampen meget tidligt, og de 10.000 tilskuere nød, hvad der blev serveret for dem. Den strenge Zorniger skældte holdet lidt ud efter torsdagens europæiske kamp, fordi han mente, at mange af spillerne ikke var hurtige og gode nok i returløbene.

Træneren kunne ikke klage over noget i sæsonens første superligakamp, men glæde sig over, at Besar Halimi fik lavet et flot 3-0-mål efter en dribletur, og at Kevin Mensah udnyttede en gratis chance, efter at den storspillende Kliment havde fyret løs. 4-0. ’Vi ligger nummer ét’, jublede tilhængerne efter den første superligasejr siden 23. april. Brøndby tabte jo de sidste fem kampe i foråret.

Marcondes på BIF-ønskeliste

Det noteres, at Brøndby ikke er færdig med at købe ind, og sommerens transfervindue er jo åbent længe endnu. På rygtebørsen spekuleres i, at FC Nordsjællands Emiliano Marcondes, der har kontraktudløb ved årsskiftet, står på ønskelisten.

Farum-klubben er både god til at give unge talenter meget spilletid og udvikle dem og dygtig til at sælge spillere for store beløb. Men Kasper Hjulmands hold er blevet svækket efter salget af først topscorer Marcus Ingvartsen for kort tid siden til belgiske Genk og nu midtbanespilleren Stanislav Lobotka, der er skiftet til spanske Celta Vigo lige før nordsjællændernes premiereopgør mod OB i aften i Odense.

I første runde har det også været interessant at konstatere, at Lyngbys bronzevindere, der spillede sent torsdag aften, havde kræfter til at slå Silkeborg 2-1, hvorimod FCK-spillerne så noget trætte og slidte ud i anden halvleg mod AaB, der fik 1-1 i Parken til allersidst.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Solbakkens spillere var trætte

Ståle Solbakken oplevede, at turen til opgøret mod Zilina i Slovakiet, hvor det var varmt onsdag aften, og der blev spillet på kunstgræs, havde ramt holdet hårdere, end han troede.

»De seneste 18 måneder har vi jo svævet på en sky med to af de mest perfekte hold i FCK’s historie. Og vi har solgt spillere for 200 mio. Vi må være mentalt forberedt på, at det nu bliver ’hverdag’, og så skal vi være stærke«, sagde FCK-træneren.

Men – FC København har et 3-1-forspring fra udekampen mod MSK Zilina. Brøndby vandt 2-0 over finske VPS Vaasa. Lyngby overraskede med 1-0-sejren ude over Slovan Bratislava, og FC Midtjyllands 4-2 over Ferencvaros i Ungarn giver anledning til stor optimisme.

Chancevurderingen, set herfra, for Superligaholdene: FCK 80-20. Brøndby 75-25. Lyngby 55-45. FCM 55-45.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce