Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jonas Olufson
Foto: Jonas Olufson

Spillerforeningen og Mads Øland spillede under Copenhagen Pride sidste år en kamp mod DBU.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fodboldens store tabu: Spillerforeningen har ikke hørt fra homoseksuelle mænd i 15 år

To homoseksuelle mænd kontaktede i 00’erne Spillerforeningen, der kalder fodboldens kultur for ekskluderende.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen fodboldspiller skal føle sig presset til at fortælle om sin seksualitet, hvad enten han eller hun er homo- eller heteroseksuel.

Sådan lyder det Spillerforeningens direktør, Mads Øland.

Debatten raser i disse dage.

Politikere, forbund, klubber og fanklubber råber i munden på hinanden, at det er for dårligt, at OB- og siden Brøndby-fans i den seneste runde i Superligaen angiveligt sang homofobiske sange mod Viktor Fischer.

Et andet spørgsmål har rejst sig i debatten. Er der ingen aktive homoseksuelle mandlige fodboldspillere i Danmark? Og hvis der er, hvorfor står de så ikke frem?

»Jeg tror da helt bestemt, at der er nogen, uden at jeg ved det. Det fortæller jo også noget om, at det er så tabuiseret. Og noget om, hvor massivt stort et problem det er at være mandlig homoseksuel i vores miljø«.

»Det er en ekskluderende kultur, vi har i forhold til den minoritet. Man har stigmatiseret homoseksuelle mænd, fra man er helt lille i fodboldklubberne, og så lærer man at bruge ’homo’ og ’bøsse’ som skældsord. Det skal ikke være sådan, det er håbløst«, siger Mads Øland.

I starten af 00’erne var der to mandlige spillere, der henvendte sig til direktøren. De var mænd, der var til mænd, men det skulle ikke ud.

»Det var mig, der talte med dem. De ville absolut ikke stå frem. De havde tillid til at snakke med mig om det. Siden har vi ikke haft nogen«.

»Vi har masser af fortrolige snakke med spillere hele tiden, og vi har tavshedspligt, så de har tillid til os«, fortæller direktøren.

Mads Øland påpeger, at man som fodboldspiller ikke skal føle sig presset til at fortælle om sin seksualitet.

»Skulle der være en, der henvender sig, så vil vi snakke med vedkommende i fortrolighed. De skal ikke springe ud offentligt, hvis de ikke vil, men skulle de ønske at springe ud, så vil vi støtte dem«.

»Vi vil hjælpe med at snakke med deres klub, da arbejdsgiverne er super vigtige i den sammenhæng. Så skal vi finde ud af, hvordan vi får kommunikeret det bedst muligt ud«, siger han.

Direktøren undrer sig på den ene side over, at ingen ud af de 1100 aktive mandlige medlemmer er stået frem som homoseksuel. På den anden side giver det god mening for ham.

For fodboldspillere er i forvejen under maksimalt pres, og der er nok at bruge sine kræfter på. Og står man frem som homoseksuel, vil det ifølge direktøren med stor sandsynlighed føre til øget pres fra medier og fans.

»Jeg er sikker på, at holdkammeraterne i omklædningsrummet vil tage godt imod det, og det kunne jeg nok ikke sige for ti år siden«.

»Men som fodboldspiller er du under pres hele tiden. Og mange fodboldspillere tænker også, hvordan de kan reducere mængden af problemer. Man tager ikke alle kampe, og man tænker virkelig i, hvad man bruger tid på frem for at restituere«, siger Mads Øland.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden