Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VM. DBU rejser søndag til Qatar sammen med LO for at lægge pres på Qatar, der af både FN og Amnesty International er blevet kritiseret for sin behandling af gæstearbejdere.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

VM. DBU rejser søndag til Qatar sammen med LO for at lægge pres på Qatar, der af både FN og Amnesty International er blevet kritiseret for sin behandling af gæstearbejdere.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DBU lægger pres på Qatar forud for VM i 2022

Dansk Boldspil-Union og fagforbundet LO er i den kommende uge på en fælles mission til Qatar for at besigtige forberedelserne til VM i 2022.

Fodbold
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udrejseforbud, livsfarlige byggepladser og kummerlige levevilkår.

Hverdagen for de tusinder af udenlandske bygningshåndværkere, der knokler for at gøre ørkenstaten Qatar VM-klar i 2022, har længe været under beskydning fra menneskerettighedsorganisationer og idrætspolitikere.

Nu rejser Dansk Boldspil-Union (DBU) sammen med sine fem nordiske søsterorganisationer til Qatar for selv at få et indblik i forholdene hos de kommende VM-værter i fodbold.

Med sig på turen har de seks fodboldforbund allieret sig med blandt andet den danske paraplyorganisation LO, norske Fellesforbundet og svenske Byggnads samt den tidligere generalsekretær i Amnesty Norge, Petter Eide.

Atypisk alliance kan presse ørkenstat

Det er første gang, at dansk idræt deltager i en mission, der direkte skal forsøge at påvirke arrangørerne af en international idrætsbegivenhed til at leve op til deres forpligtelser og sikre tålelige forhold for især de mange gæstearbejdere.

»Vi vil gerne prøve at sætte en dagsorden og vise, at vi bekymrer os om forholdene. Det er vigtigt at fastholde et maksimalt pres på VM-arrangørerne i 2022 for at forbedre forholdene for de mennesker, der arbejder dernede, og det gør vi bedst ved at tage en kritisk dialog og synliggøre vores interesse«, siger formanden for DBU, Jesper Møller.

OVERBLIK:

Han ser følgeskabet med de nordiske fagforbund som en mulighed for at få situationen belyst fra flere vinkler, idet fagforbundene har kompetencerne til at vurdere gæstearbejdernes retsstilling og udfordringer. I LO mener man også, delegationen kan lægge pres på myndighederne på flere niveauer.

»Vi deltager i den her lidt atypiske alliance for at få sat fokus og lagt pres på styret, så de kan få bremset op på de brud på arbejdstagernes rettigheder, der foregår dernede«, siger næstformand i LO, Morten Skov Christiansen.

Krav: Qatar skal sikre ordentlige forhold

Delegationen håber at kunne indgå i en dialog med Qatars myndigheder om forholdene for gæstearbejderne, men regner ikke med at opnå andet gennem besøget end et øget pres på VM-arrangørerne.

Forud for turen er fagforbund og fodboldorganisationer blevet enige om at kræve, at VM forberedes og arrangeres inden for rammerne af FN’s menneskerettighedskonvention, og at Qatar sikrer ordentlige og sikkerhedsmæssigt forsvarlige arbejdsforhold.

Nu er man parat til at tabe med værdigheden i behold og ikke bare være dikkende påklistring til de store magtfulde organisationer.

Delegationen vil desuden anbefale, at myndighederne afskaffer det såkaldte kafala-system, som giver arbejdsgiveren ansvaret for ansattes visum og opholdstilladelse, og giver arbejderne bedre levevilkår og mulighed for at danne fagforeninger.

»Hvis vi ikke tager dialogen, så svigter vi de tusind migrantarbejdere, som allerede har mistet livet i forberedelserne til VM. Vi er nødt til at gøre en indsats for, at der bliver skabt bedre arbejdsvilkår her og nu«, siger Morten Skov Christiansen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dansk idræt ranker ryggen

I organisationen Play the Game, der arbejder for mere demokrati og gennemsigtighed i idrætten, glæder den internationale chef, Jens Sejer Andersen, sig over initiativet, som han mener, afspejler en ny tendens i dansk idræt.

»Det er vældig opmuntrende, at DBU er med i det her. Det understreger en tendens til, at danske idrætsledere i stigende grad ranker ryggen og yder den nødvendige opposition i en idrætsverden, der bestemt ikke altid er lige køn«, siger Jens Sejer Andersen.

Han fremhæver Danmarks Idrætsforbunds (DIF) oprør ved placeringen af European Games i Minsk og DBU-formand Jesper Møllers kritik af forholdene i Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) som eksempler på en kurs, der kan være med til at påvirke idrætten i en bedre retning.

»Tidligere var danske idrætsledere stille for ikke at gøre nogen sure. Nu er man parat til at tabe med værdigheden i behold og ikke bare være dikkende påklistring til de store magtfulde organisationer«, siger Jens Sejer Andersen, der mener, at den nye kurs er i bedre overensstemmelse med de værdier, som danske idrætspolitikere rent faktisk repræsenterer.

Bagsiden af VM-medaljen

Danmarks Idrætsforbund har tidligere haft samtaler med blandt andet menneskerettighedsorganisationer for at blive klædt på til store sportsbegivenheder, men for forbundets formand, Niels Nygaard, er DBU’s initiativ noget helt nyt.

»Det at rejse ud til et kommende værtsland for at besigtige forholdene – det mindes jeg ikke nogensinde er sket«, siger Niels Nygaard.

Det drejer sig om ikke at legitimere det skønmaleri, Qatar måske viser os.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I den officielle turplan skal delegationen blandt andet besøge Khalifa-stadionet, der har været omdrejningspunktet for en del kritik fra blandt andet Amnesty International, og spise middag med formanden for Qatars fodboldforbund.

Men delegationen nøjes ikke med den officielle tur. Uden om arrangørerne har DBU arrangeret et besøg på en byggeplads, hvis lokation er hemmeligholdt i programmet af hensyn til gæstearbejdernes sikkerhed. Besøget sker i samarbejde med paraplyorganisationen BWI, som netop har fået lov at inspicere stadionbyggerierne i Qatar.

»Det drejer sig om ikke at legitimere et skønmaleri. Det er vigtigt for os at se både forsiden og bagsiden af medaljen«, siger DBU-formand Jesper Møller.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden