Håndboldspirer. I Swaziland er håndboldkulturen endnu ikke rodfæstet, men blandt andet på nogle af landets skoler har ungdommen grebet fat i sporten og deltager i små regionale turneringer som Presidential Cup.
Foto: Privatfoto

Håndboldspirer. I Swaziland er håndboldkulturen endnu ikke rodfæstet, men blandt andet på nogle af landets skoler har ungdommen grebet fat i sporten og deltager i små regionale turneringer som Presidential Cup.

Håndbold

De spiller stort set ikke håndbold, men de holder sportens udskældte topboss på tronen

Mange medlemslande i Det Internationale Håndboldforbund dyrker knap nok sporten, viser gennemgang.

Håndbold

Siden egypteren Hassan Moustafa blev valgt som præsident for Det Internationale Håndboldforbund (IHF), har han trukket et spor af anklager om magtmisbrug efter sig.

Han har 16-doblet sit eget honorar, han har taget millioner af kroner af organisationens kasse uden at fremlægge bilag, og tyske myndigheder har rejst mistanke om korruption, da han personligt har modtaget 4,5 mio. kr. fra tv-rettighedshaverne til international håndbold. Dertil kommer anklager om valgsvindel og dommerfusk.

Alligevel sidder den 71-årige egypter, populært kaldet håndboldens farao, på 16. år urokkeligt på IHF-tronen – især takket være et stort netværk af lande, der nok er medlemmer af IHF, men kun i begrænset omfang dyrker sporten.

For stemmen fra lille Tuvalu vægter lige så tungt som den fra Tyskland eller Danmark, hvor VM for kvinder aktuelt finder sted.

Stemmer som præsidenten ønsker

Politiken har gennemgået IHF’s 204 medlemsforbund, og undersøgelsen viser bl.a., at godt 40 procent af forbundene er blevet optaget i IHF i Hassan Moustafas regeringstid. Kun 84 har landshold på et niveau, der berettiger til en plads på verdensranglisten. Og dertil kommer, at det kun kan lade sig gøre at identificere nationale turneringer i 95 af landene.

»Det tegner det klare billede, at præsidenten rekrutterer en mængde nationer, som ikke har noget reelt forhold til idrætten, alene for at befæste sin egen magtposition«, siger Jens Sejer Andersen, international chef i Play the Game, der arbejder for mere gennemsigtighed i idræt.

Det tegner det klare billede, at præsidenten rekrutterer en mængde nationer, som ikke har noget reelt forhold til idrætten, alene for at befæste sin egen magtposition

Han drager paralleller til den skandaliserede præsident i Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), Sepp Blatter, der netop har holdt sig på tronen ved at sikre støtte fra mange små medlemslande.

Samme kritik lyder fra svenske Christer Ahl, der i 32 år frem til 2009 bestred fremtrædende poster i IHF.

»Indtrykket er alt for ofte, at IHF’s hovedinteresse ved at få nye medlemslande er, at disse skal være taknemmelige og artigt komme til kongresserne for at stemme, som præsidenten ønsker«, svarer Christer Ahl på Politikens henvendelse.

Mangler introduktion til sporten

Også korruptionsbekæmperne i Transparency International er opmærksomme på forholdene i håndboldverdenen.

Politiken har været i kontakt med en række mindre forbund under IHF. Alle er blevet medlemmer på IHF’s opfordring, men ikke alle dyrker sporten.

I en mail oplyser den olympiske chef i østaten Tuvalu, Viliamu Sekifu, at forbundet godt nok har været en officiel del af håndboldfamilien siden 2013, men »vi mangler en person, der kender denne sport og kan introducere os til den«, skriver han.

Stort set samme scenario går igen i Papua Ny Guinea og Swaziland, hvor der dog er nogle hundrede håndboldspillere. Sådan bliver det ved: Talrige IHF-medlemmer uden landshold eller turneringer, men med en stemme i verdensforbundet.

Det er ikke lykkedes Politiken at få en kommentar fra Moustafa, men Jean Brihault – en af IHF’s vicepræsidenter og leder af Det Europæiske Håndboldforbund – siger: »Indrømmet. Nogle gange er det frustrerende, at afgørelser bliver truffet af flertal, der ikke er direkte involveret. Men det er et reelt demokratisk system, og jeg ser ikke noget brugbart alternativ«.

Samme budskab lyder fra Dansk Håndbold Forbunds formand, Per Bertelsen, der fortæller, at han har et godt samarbejde med Hassan Moustafa.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden