VM-finale. Julen Aguinagalde var en nøglespiller, da Spanien for tre år siden udspillede Danmark i VM-finalen. Han er også med søndag aften.
Foto: POULSEN LARS (arkiv)

VM-finale. Julen Aguinagalde var en nøglespiller, da Spanien for tre år siden udspillede Danmark i VM-finalen. Han er også med søndag aften.

EM mænd

EM-mellemrunde: Danskerne ved det, spanierne ved det, og spanierne ved, at danskerne ved det

Spanien vil forsøge at trække tempoet ud af kampen mod Danmark. Og så vil deres forsvar lokke det danske angreb ind over midten.

EM mænd

Danskerne ved det, spanierne ved det, og spanierne ved, at danskerne ved det. Og alligevel vil de spanske håndboldspillere i aften forsøge at lokke Danmarks ditto i en af de mest åbenlyse fælder, der findes i international håndbold og måske endda få held med det.

Alt og alle er efter tre lange hviledage klar til storkampen Danmark-Spanien ved EM i Polen, og scenen er den over 100 år gamle Hala Stulecia i Wroclaw.

En kamp, hvor det sejrende hold vil blive sendt et godt stykke i retning mod Krakow, hvor semifinalen spilles på fredag, men også et opgør, hvor taberen stadig selv kan afgøre sin videre skæbne.

Det er 8. gang, de to hold mødes i EM-regi, og stillingen er indtil nu 5-2 i dansk favør, men senest vandt Spanien VM-kvartfinalen i Qatar sidste år med 25-24, og så er vi tilbage ved fælderne, som spanierne ved den lejlighed satte op og lokkede danskerne så smukt ind i.

»Jeg tror, de vil forsøge det samme, som de gjorde sidste år i Qatar. Dengang havde de generelt godt styr på vores angrebsspil. De stod stærkt i forsvaret, og det har de også gjort indtil nu i denne turnering. Det var meget tydeligt, at de ville have os ind over midten dengang og samle os derinde. Det skal vi forsøge at undgå og spille med en masse bredde. Så har de sikkert set i nogle træningskampe, at franskmændene har haft succes med nogle overgange, der fik os spredt ud, så vi stod langt fra hinanden. Og spanierne er dygtige til at spille de fløjovergange også, så det tror jeg er et tema for dem«, siger den danske playmaker Rasmus Lauge.

En overordnet plan

Landstræner Gudmundur Gudmundsson, der har døjet med feber, men dog stod i spidsen for gårsdagens afsluttende træning, mener, at Spanien har verdens bedste forsvar. Og stregspilleren Jesper Nøddesbo, der har spillet i FC Barcelona i snart 9 år, har også et bud på den spanske gameplan.

»Deres overordnede plan er helt sikkert, at de gerne vil lave en skål med deres forsvar. Så skal vi ind og skyde hen over Agila de Morros og Gedeon Guardiola i midten, og i målet har de en rigtig dygtig målmand i Arpad Sterpik til at stå og læse paraderne«, fortæller Jesper Nøddesbo.

Og det er formentlig lige præcis sådan, det kommer til at foregå – medmindre danskerne kan finde modtræk til de spanske fælder.

»Det er jo hele det fornemme skakspil i de her håndboldkampe. Det er at forudsige modstanderens næste træk og så lade være med at gøre det, han gerne vil have«, siger Jesper Nøddesbo.

Danske modtræk

De danske spillere går selvfølgelig ikke frivilligt lige lukt ind i tyrens gab. Der er udtænkt modtræk, og et af dem går på at holde et meget højt tempo, for spanierne vil gerne køre lange angreb og trække farten ud af opgøret.

»De vil gerne skifte to spillere næsten hver gang mellem forsvar og angreb, og det bliver vi simpelthen nødt til at udnytte, uanset om de har scoret eller ej. De skal ikke have succes med at skifte to, og vi skal ikke lade os lokke ned i det tempo. Det virker, som om de, uagtet hvordan det går, alligevel prøver at skifte. Det skal vi straffe, og det må være vores mål over alle mål i den kamp«, siger Rasmus Lauge.

Når Spanien angriber, vil de ofte forsøge at finde Julen Aguinagalde inde på stregen, og det bliver en stor opgave for det danske forsvar at stoppe ham.

»Det er en stor del af vores strategi at få styr på deres indspil til stregen, og det er mod Spanien altid en udfordring«, siger landstræner Gudmundur Gudmundsson.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce