Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kaos.  Julia Stepanova (billedet) er en af de vigtigste kilder i Wada's rapport om doping i Rusland. IOC tilsidesatte Wada's anbefaling om at udelukke Rusland og har nu sendt dopingkampen ud i kaos.
Foto: Geert Vanden Wijngaert (arkiv)/AP

Kaos. Julia Stepanova (billedet) er en af de vigtigste kilder i Wada's rapport om doping i Rusland. IOC tilsidesatte Wada's anbefaling om at udelukke Rusland og har nu sendt dopingkampen ud i kaos.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kampen mod doping står foran en revolution

Den olympiske ledelses beslutning om ikke at udelukke Rusland kollektivt tvinger den internationale kamp mod doping ind i en helt ny æra.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den totale olympiske udelukkelse af Rusland var om ikke forventningen så i hvert fald et håb og et kraftigt ønske fra talrige dopingjægere og idrætsledere verden over, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC) søndag skulle fælde dom over stormagten i kølvandet på afsløringen af omfattende statsstyret medicinsk fusk i landet.

De blev imidlertid slemt skuffede.

IOC valgte at give russiske atleter mulighed for at stille op under nationens fane ved legene i Rio de Janeiro i næste måned – forudsat at de kunne påvise, at de aldrig har været dopede eller involveret i det blotlagte russiske dopingprogram.

»Vi går nogle turbulente år i møde, for der er også antidopingorganisationer og andre regeringer end den russiske, der vil spørge, hvor mange millioner kroner vi skal lægge om året for at blive til grin. Både forhold til hele eliteidrætten og støtten til den meget kostbare antidopingkamp«, siger Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play the Game – en organisation, der arbejder for mere demokrati og gennemsigtighed i sportsverdenen.

Alene i Danmark råder Anti Doping Doping ADD) og elitesportsorganisationen Team Danmark samlet over 150 millioner offentlige kroner. Penge, der i bund og grund skal sikre rene og konkurrencedygtige danske atleter. Og det system kommer nu under pres, fordi skandalen i Rusland klart viser, at ikke alle atleter konkurrerer på lige vilkår, og at indsatsen mod doping ikke tages lige alvorligt i alle dele af verden, mener både danske og internationale dopingjægere.

»Man kan jo godt tænke, at det enorme arbejde, vi lægger i den dopingfri idræt, er omsonst. Og jeg er sikker på, at beslutningen om at lade Rusland deltage ved OL vil rejse en politisk debat om både eliteidrætten og dopingkampen i lang tid fremover«, mener direktør i ADD Michael Ask.

Problemet er ifølge Michael Ask, at en mere jævn kamp mod doping vil kræve, at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) bliver uafhængigt af IOC, som sidder på halvdelen af agenturets pladser i bestyrelsen. Og så vil det kræve, at Wada får mulighed har for selv at sanktionere, dømme og udelukke aktører i idrættens verden i stedet for at overlade den del til IOC, som tilfældet var med Rusland.

Nøglen til den løsning ligger hos IOC.

»Derfor må IOC jo gøre op med sig selv, om de vil fortsætte med deres flotte skåltaler om en ren sport og sideløbende køre et kommercielt cirkus, eller om man vil uddele beslutningskompetencen til de myndigheder, som man har sat til at kontrollere områder«, siger ADD-direktøren.

Han lægger sig på linje med Wada-præsident Craig Reedie, der også udtrykte skuffelse over IOC’s beslutning – en skuffelse, der især bunder i, at Wada anbefalede at udelukke Rusland oven på rapporten om det statsstyrede russiske dopingprogram, som blev fremlagt i sidste uge.

Dopingkampen revideres

Med IOC’s enegang er agenturets arbejde og berettigelse reelt kastet så langt op i luften, at det kan tage måneder, før de internationale antidopingjægere igen finder fast grund under fødderne. Wada har allerede – blandt andet på opfordring fra IOC – besluttet kort efter OL at nedsætte en tænketank, der skal revidere den globale indsats i kampen mod dopingfusk.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her skal de drøfte, om Wada bruger sine ressourcer rigtigt. Især testprogrammerne har vist sig ikke at være fintmaskede nok. Ligesom en lang række lande og idrætter ikke har selvstændige antidopingprogrammer. Og det skal diskuteres, om Wada kan gøre mere for at bekæmpe korruption og bestikkelse i forbindelse med antidopingarbejdet.

Men en af de mest grundlæggende debatter handler om Wada’s organisation og uafhængighed. Om agenturet skal skal kunne sanktionere lande og idrætsgrene, der ikke lever op til Wada’s krav – uden indflydelse fra eksempelvis IOC.

»Hvis man skal tage noget positivt ud af den her situation, er det, at det har åbnet hele verdens øjne for, at der stadig efter 15 års dopingkamp foregår systematisk regeringsstyret snyd. Derfor mener jeg, at den eneste direkte glædelige besked i det her er, at IOC understreger, at der er brug for en revision af det internationale antidopingarbejde«, siger Jens Sejer Andersen fra Play the Game.

Det norske IOC-medlem Gerhard Hieberg hilser også debatten om Wada’s fremtid og virke meget velkommen.

»Vi er nødt til at omlægge reglerne for antidopingarbejdet – vi må gøre det mere uafhængigt, mere internationalt og indsætte særlige observatører, som ikke repræsenterer de enkelte lande. Så vi må igennem en debat om fremtidens organisering af hele antidopingarbejdet«, siger nordmanden, der har siddet i IOC’s bestyrelse de seneste otte år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen tillid til IOC

ADD-direktør Michael Ask håber, at den erkendelse trænger ind hos den resterende del af IOC’s ledelse. Men han tvivler.

»Der er hvert fald rigtig meget i den her sag om Rusland, der tyder på, at de ikke ønsker at afgive nogen magt i forhold til deres egne lege. De vil helst kunne træffe de beslutninger, der passer bedst ind i deres egen idrætspolitiske dagsorden. Ellers havde IOC vel fulgt Wada’s anbefaling og udelukket Rusland«, siger Michael Ask.

IOC har i forlængelse af revisionen af den internationale antidopingkamp anbefalet at flytte Wada’s næste verdenskongres to år frem. Fra 2019 til 2017.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden