Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

ferieramt. Morten Olsen måtte lige vurdere situationen, da han blev ringet op på ferie på Bali med et tilbud om at spille sig på OL-holdet.
Foto: GRAVERSEN ANITA

ferieramt. Morten Olsen måtte lige vurdere situationen, da han blev ringet op på ferie på Bali med et tilbud om at spille sig på OL-holdet.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Feriebarnet får opfyldt en af sin karrieres største drømme

Playmakeren Morten Olsen sad på en café på Bali, da landstræneren ringede og inviterede på træningslejr.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tankerne var meget langt fra håndbold, da mobiltelefonen på cafébordet snerrede og fortalte Morten Olsen, at nogen ville i kontakt med ham.

Det var en dag for nogle uger siden – og cafébordet stod på Bali.

Morten Olsen var på ferie med sin kone, Gry Toft Olsen. Han sendte hende et hvem-er-mon-det-blik – og tog telefonen.

Stemmen i den anden ende tilhørte landstræner Gudmundur Gudmundsson, som på sit forsigtige, charmerende danske spurgte feriebarnet Olsen, om det mon kunne lade sig gøre, at han kunne indfinde sig i OL-træningslejren i Aarhus »med det samme«?

Morten Olsen undersøgte de praktiske flybilletmuligheder – og samtidig tænkte han sig godt om og diskuterede situationen med sin kone.

For det var nemlig ikke første gang, han var blevet indkaldt til at dyste om en slutrundeplads.

Rent sportsligt er det en fordel at have været til OL tidligere. For det er overvældende at være sammen med så mange atleter fra hele verden

»Det er vel sket tre-fire gange i januar, og hver eneste gang er jeg blevet sorteret fra, når holdet skulle udtages. Derfor tænkte jeg: Vil det mon ske igen?«.

Men efter have vendt sin ’bekymring’ med konen – og med landsholdskandidaten og kammeraten Alexander Lynggaard, der også havde plads ved cafébordet på Bali – besluttede den 31-årige Hannover-spiller sig for at forfølge sin hvilende olympiske drøm.

»Jeg sagde selvfølgelig ja. Det manglede bare, at jeg ikke skulle prøve den olympiske mulighed. Jeg havde allerede haft 5 ugers ferie, så det betød ikke noget at forkorte opholdet på Bali med nogle dage. Vi rejste til Aarhus«.

Den store overraskelse

I OL-træningslejren gjorde Morten Olsen et så godt indtryk, at Gudmundur Gudmundsson udtog den Osted-fødte playmaker til sin OL-trup på 15 spillere.

Dermed får Morten Olsen omsider og efter flere tilløb sin slutrundedebut.

I forskellige medier er udtagelsen af dig blevet betegnet som en »stor overraskelse«. Hvad siger du til det?

»Den beskrivelse kan jeg godt følge. For med tanke på min historie med håndboldlandsholdet har jeg det selv sådan: at det er en overraskelse«, svarer Morten Olsen med et stort smil, da vi taler sammen i landsholdets OL-hovedkvarter i Aarhus.

Landstræner Gudmundsson vil nu ikke kalde det en overraskelse af de store.

»Jeg forstår godt, hvad I journalister mener. Men jeg vil – når Morten Olsen nu er så godt spillende, som han er – betegne det som en logisk udtagelse«.

»For Morten Olsen er den eneste reelle playmaker på landsholdet. Han er den eneste specialist. Michael Damgaard, Mikkel Hansen og Mads Mensah, som jeg også bruger på pladsen, spiller alle venstre back på deres klubhold. Desuden er Morten Olsen i stand til at spille højre back, til nød også venstre fløj«.

Morten Olsen rynker lidt på næsen, da Politiken siger »venstre fløj« – men nikker bekræftende, da han hører »højre back«.

»Jeg ved ikke helt, om det med venstre fløj vil give nogen mening. Jeg vil tro, at det bedre kan lade sig gøre med andre. Men højre back kan jeg godt spille. Det har jeg prøvet flere gange på mine forskellige klubhold«, lyder det fra spilleren – der i stil kan minde lidt om Flensburg-playmakeren Thomas Mogensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

At Morten Olsen, der også har spillet i fransk håndbold, er lykkelig over at skulle deltage i den olympiske turnering i Rio de Janeiro – og være med til at indfrie drømmen om dansk succes efter skuffelser i 2008 og 2012 – siger vist sig selv. Han udtrykker det således:

»En plads i OL-truppen er kulminationen på min landsholdskarriere, helt bestemt. Men jeg har ingen forventninger til det, der venter mig. Jeg har jo aldrig været til en slutrunde før, så jeg har ikke noget at sammenligne med. Men de mere erfarne siger, at det er meget stort«.

»Måske vil selve åbningshøjtideligheden give mig en fornemmelse af det olympiske. Hvis vi da får lov til at deltage i den«.

En fordel at have været med før

Niklas Landin, den 27-årige landsholdsmålmand med fast arbejde i THW Kiel, er en af dem, der allerede har olympisk erfaring fra London 2012.

Og hvad har han så lært af den erfaring, som han kan bruge i Rio – og give videre til Morten Olsen og håndboldlandsholdets øvrige olympiske debutanter?

»Eksempelvis var jeg ikke forberedt på, at vi skulle spise i en kæmpe kantinehal sammen med alle de andre atleter. Til andre slutrunder er målestokken meget mindre«, fortæller Landin i Aarhus.

»Rent sportsligt er det en fordel at have været til OL tidligere. For det er overvældende at være sammen med så mange atleter fra hele verden. I London ville jeg gerne ud at se en masse sport, og jeg kæmpede for at få billetter til de forskellige ting«.

»Jeg vil ikke sige, det gik ud over koncentrationen – når jeg er hjemme i Kiel, sidder jeg jo heller ikke bare i min lejlighed og venter på den næste og den næste kamp. Men i Rio vil jeg måske være knap så forhippet på at komme af sted. Måske tage det mere roligt på dagene mellem kampene«.

I det hele taget er det Landins opfattelse, at det danske landshold skal gå ind i den olympiske turnering med en god portion ydmyghed efter de skuffende præstationer i Beijing 2008 og London 2012.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Frankrig må stå som turneringens favorit«, mener den 2 meter høje målmand – som dog gerne vil sige, at han trods den ydmyge attitude tager til Brasilien med optimisme i sindet.

»Vi er et godt hold. Og vi er et hold, ingen har lyst til at møde i en knald eller fald-kamp. Jeg føler, at vi kan gå hele vejen til den olympiske finale«.

Og nogenlunde samme følelse har Landins holdkammerat i Kiel, comeback- og stregspilleren René Toft Hansen, som også var med i London for fire år siden:

»Når jeg ser på puljen, er den meget vanskelig. Men som hold har vi en kvalitet, der gør os i stand til at slå alle. Målet må derfor være en semifinale«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden