Udelukket. Den dobbelte olympiske mester i stangspring, Yelena Isinbayeva, er en af de russiske atleter, der ikke kommer i aktion i Rio de Janeiro.
Foto: Martin Meissner/AP (arkiv)

Udelukket. Den dobbelte olympiske mester i stangspring, Yelena Isinbayeva, er en af de russiske atleter, der ikke kommer i aktion i Rio de Janeiro.

OL 2016

Ruslands olympiske hold bliver drypvis mindre

Ifølge sportsminister er 266 russiske atleter klar til OL ud af oprindelig 387. Det tal kan sagtens nå at blive mindre de næste dage.

OL 2016

Knap en uge inden den olympiske ild tændes i Rio de Janeiro, er det stadig uklart, hvor mange russiske atleter der får lov til at dyste om de prestigefulde medaljer.

Efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) offentliggjorde en rapport, der påviste massiv organiseret doping blandt russiske sportsfolk, gjorde Den Internationale Olympiske Komité (IOC) det op til specialforbundene at afgøre, hvorvidt russerne måtte komme med til Brasilien.

Oprindelig havde Rusland planlagt at sende 387 atleter til den brasilianske storby, men landets sportsminister, Vitaly Mutko, oplyser til AP, at holdet aktuelt er nede på 266.

Det lave tal skyldes, at en række specialforbund har valgt at udelukke de atleter, der enten er nævnt direkte i Wada’s rapport eller tidligere har afsonet karantæne for en forseelse mod dopingreglementet.

Mest notorisk er Det Internationale Atletikforbunds udelukkelse af 67 russere, og vægtføftningsforbundet, for andre forbund har været knap så kategoriske.

7 forbund har delvis udelukket russiske atleter. Det drejer sig om svømning (7), kano og kajak (5), cykling (6), moderne femkamp (2), roning (22), sejlsport (1) og brydning (1).

10 forbund har accepteret alle de russiske tilmeldinger, mens de resterende 6 endnu mangler at melde ud, hvorvidt dopingproblematikken får konsekvenser.

Det Internationale Bokseforbund har ikke reageret på Wada’s dopingrapport, golfen afventer en beslutning vedrørende den enlige russiske kvinde, der er kvalificeret til Rio, mens gymnastikforbundet efter eget udsagn har sendt navnene på de godkendte russiske gymnaster til IOC.

Det Internationale Håndboldforbund har meddelt, at det vil foranstalte en dopingtest af de kvindelige russiske hold, inden der tages beslutning om stormagtens deltagelse.

Ifølge Anatoly Terekhov, der er præsident for Ruslands Taekwondoforbund, kan landets tre udøvere godt rejse til Rio.

Terekhov siger til AP, at deltagelsen af de tre kæmpere er blevet bekræftet af det internationale forbund per brev.

Til gengæld kommer der ikke russiske vægtløftere med til Rio. Det Internationale Vægtløftningsforbund gar besluttet at udelukke alle atleter fra Rusland.

»Vægtløftningens omdømme har lidt alvorlig skade adskillige gange og på mange niveauer på grund af russere«, hedder det i en erklæring fra forbundet.

Adskillige russiske vægtløftere nævnes i Wada-rapporten.

Det er dog langtfra givet, at de russiske sportsfolk, der i første omgang har fået grønt lys, også vil være at finde på startlisterne i Rio de Janeiro.

Eksempelvis har Den Internationale Svømmeunion (Fina) besluttet, at alle dopingprøver taget i forbindelse med VM sidste år, skal gentestes. Det kan danne grundlag for nye sager og dermed potentielle diskvalifikationer.

Selv om specialforbundene drypvis udelukker og godkender russiske atleter, kan det endelige resultat og dermed størrelsen på Ruslands hold sagtens nå at ændre sig, inden den 40-årige volleyballspiller Sergej Tetyukhin fredag aften efter planen marcherer ind på Maracana Stadion med sit hjemlands flag i hånden.

Forbundenes indstillinger skal nemlig godkendes af IOC, og Den Internationale Sportsdomstol, der har nedsat en hurtigtarbejdende ad hoc-kommission i forbindelse med OL, kan også komme i spil for at afgøre eventuelle tvister.

I fodbold, rugby, basketball og hockey er Rusland ikke kvalificeret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden