Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udelukket. Den dobbelte olympiske mester i stangspring, Yelena Isinbayeva, er en af de russiske atleter, der ikke kommer i aktion i Rio de Janeiro.
Foto: Martin Meissner/AP (arkiv)

Udelukket. Den dobbelte olympiske mester i stangspring, Yelena Isinbayeva, er en af de russiske atleter, der ikke kommer i aktion i Rio de Janeiro.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ruslands olympiske hold bliver drypvis mindre

Ifølge sportsminister er 266 russiske atleter klar til OL ud af oprindelig 387. Det tal kan sagtens nå at blive mindre de næste dage.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Knap en uge inden den olympiske ild tændes i Rio de Janeiro, er det stadig uklart, hvor mange russiske atleter der får lov til at dyste om de prestigefulde medaljer.

Efter at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) offentliggjorde en rapport, der påviste massiv organiseret doping blandt russiske sportsfolk, gjorde Den Internationale Olympiske Komité (IOC) det op til specialforbundene at afgøre, hvorvidt russerne måtte komme med til Brasilien.

Oprindelig havde Rusland planlagt at sende 387 atleter til den brasilianske storby, men landets sportsminister, Vitaly Mutko, oplyser til AP, at holdet aktuelt er nede på 266.

Det lave tal skyldes, at en række specialforbund har valgt at udelukke de atleter, der enten er nævnt direkte i Wada’s rapport eller tidligere har afsonet karantæne for en forseelse mod dopingreglementet.

Mest notorisk er Det Internationale Atletikforbunds udelukkelse af 67 russere, og vægtføftningsforbundet, for andre forbund har været knap så kategoriske.

7 forbund har delvis udelukket russiske atleter. Det drejer sig om svømning (7), kano og kajak (5), cykling (6), moderne femkamp (2), roning (22), sejlsport (1) og brydning (1).

10 forbund har accepteret alle de russiske tilmeldinger, mens de resterende 6 endnu mangler at melde ud, hvorvidt dopingproblematikken får konsekvenser.

Det Internationale Bokseforbund har ikke reageret på Wada’s dopingrapport, golfen afventer en beslutning vedrørende den enlige russiske kvinde, der er kvalificeret til Rio, mens gymnastikforbundet efter eget udsagn har sendt navnene på de godkendte russiske gymnaster til IOC.

Det Internationale Håndboldforbund har meddelt, at det vil foranstalte en dopingtest af de kvindelige russiske hold, inden der tages beslutning om stormagtens deltagelse.

Ifølge Anatoly Terekhov, der er præsident for Ruslands Taekwondoforbund, kan landets tre udøvere godt rejse til Rio.

Terekhov siger til AP, at deltagelsen af de tre kæmpere er blevet bekræftet af det internationale forbund per brev.

Til gengæld kommer der ikke russiske vægtløftere med til Rio. Det Internationale Vægtløftningsforbund gar besluttet at udelukke alle atleter fra Rusland.

»Vægtløftningens omdømme har lidt alvorlig skade adskillige gange og på mange niveauer på grund af russere«, hedder det i en erklæring fra forbundet.

Adskillige russiske vægtløftere nævnes i Wada-rapporten.

Det er dog langtfra givet, at de russiske sportsfolk, der i første omgang har fået grønt lys, også vil være at finde på startlisterne i Rio de Janeiro.

Eksempelvis har Den Internationale Svømmeunion (Fina) besluttet, at alle dopingprøver taget i forbindelse med VM sidste år, skal gentestes. Det kan danne grundlag for nye sager og dermed potentielle diskvalifikationer.

Selv om specialforbundene drypvis udelukker og godkender russiske atleter, kan det endelige resultat og dermed størrelsen på Ruslands hold sagtens nå at ændre sig, inden den 40-årige volleyballspiller Sergej Tetyukhin fredag aften efter planen marcherer ind på Maracana Stadion med sit hjemlands flag i hånden.

Forbundenes indstillinger skal nemlig godkendes af IOC, og Den Internationale Sportsdomstol, der har nedsat en hurtigtarbejdende ad hoc-kommission i forbindelse med OL, kan også komme i spil for at afgøre eventuelle tvister.

I fodbold, rugby, basketball og hockey er Rusland ikke kvalificeret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden