Kampagne. IOC vil under OL i Rio endnu en gang skærpe kampen mod dopingbrugerne.
Foto: Joao Laet/AP

Kampagne. IOC vil under OL i Rio endnu en gang skærpe kampen mod dopingbrugerne.

OL 2016

IOC: Olympiske ledere optrapper kampen mod dopingsnydere

Præsident Thomas Bach lover, at alle snydere vil blive fundet og straffet.

OL 2016

Dagen før de olympiske lege i Rio de Janeiro starter, sendte præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité, Thomas Bach, en skarp advarsel til alle atleter, der vil prøve at skyde genvej til medaljer ved at benytte sig af præstationsfremmende midler.

’Vi ved, hvor du bor’, var ikke de nøjagtige ord, IOC-præsidenten brugte, da han mødte pressen efter IOC-sessionen i den brasilianske storby, men det var, hvad han mente.

»Beskeden er klar. Vi vil holde snyderne væk fra OL. Beskeden er klar. Der er ikke længere nogen steder for snyderne at gemme sig. Og dopingbrugere kan ikke længere føle sig sikre nogen steder, for vi gemmer prøverne, og vi vil følge op på enhver opdagelse, videnskaben gør«, siger Thomas Bach.

Oven på sportens mange dopingskandaler optrapper IOC kampen mod snyderne, og det har blandt andet givet sig udslag i, at alle gennemførte dopingprøver vil blive gemt, som det har været tilfældet ved tidligere lege.

Et omfattende gentestningsprogram af prøver afleveret ved de olympiske lege i 2008 og 2012 har afsløret næsten 100 atleter, som i virkeligheden var testet positive, men undslap i første omgang.

»Vi har også gennemført et omfattende præolympisk testprogram, hvor vi sammen med Wada analyserer den detaljerede testhistorik af 2.200 atleter og sammenligner det med deres præstationer og deres sport. Det har ført til yderligere 700 tests i 96 forskellige lande, og på den måde har vi holdt flere snydere væk fra Rio-legene«, siger Thomas Bach.

I Rio vil der blive foretaget 4.500 urin- og 1.500 blodtests, og alle prøver fra de brasilianske lege vil blive gemt i 10 år og genanalyseret på et passende tidspunkt.

Som noget nyt vil det fra og med legene i Rio ikke længere være IOC, der er både den udøvende og dømmende kraft. Det betyder, at sanktionen for en dopingforseelse i olympisk regi fremover vil blive udstedt af Den Internationale Sportsdomstol, CAS. For at gøre arbejdet med at finde og straffe dopingsyndere så effektivt som muligt får hele systemet nu et serviceeftersyn.

»IOC har bestilt en grundig gennemgang af hele antidopingsystemet, og vi er glade for, at Wada (Det Internationale Antidopingagentur, red.) er enige i dette ønske. Vi vil arbejde tæt sammen med Wada for at gøre antidopingsystemet over hele verden mere effektivt«, siger Thomas Bach.

Desuden har Richard McLaren fået forlænget sit mandat, så han yderligere kan underbygge det arbejde, der kom til udtryk i den seneste rapport om doping.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden