Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

OL i Brasilien starter i skyggen af skandaler og folkelig vrede

Den økonomiske krise har kølnet brasilianernes begejstring for OL. Kaos og korruption råder i Rio de Janeiro, hvor OL-projekter anklages for at favorisere de rigeste bydele.

OL 2016
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den olympiske fakkel torsdag nåede til byen Angra dos Reis på sin vej mod Rio, udbrød der gadekampe, fordi en gruppe offentligt ansatte, som ikke havde fået deres løn, prøvede at bemægtige sig faklen og slukke den.

Begejstringen for OL er forduftet blandt brasilianerne. Et flertal – mellem 60 og 63 pct. ifølge to uafhængige meningsmålinger – mener, at de olympiske lege i Rio vil gøre mere skade end gavn.

Kontrasten er stor, i forhold til den jubel det vakte, da Brasilien i 2009 vandt kapløbet om værtskabet for legene. Dengang buldrede optimismen midt i en uhørt økonomisk optur.

I dag er billedet skiftet fra dag til nat. Brasilien er i dyb økonomisk recession og politisk krise. Og mange brasilianere kritiserer, at regeringen bruger milliarder på OL, mens hospitaler må afvise patienter og offentligt ansatte ikke kan få udbetalt deres lønninger til tiden.

»Hvad betyder det, om Rio bliver klar til OL, hvis ingen vil vise den virkelige situation, som den er«, spørger en af mine Rio-bekendte via Facebook og sender et billede af en ældre kvinde, som ligger besvimet ved siden af en affaldsspand og venter på lægehjælp, der ikke kommer.

»Imens regeringen har travlt med den olympiske fakkel, som ikke repræsenterer en skid ... slukker livets fakkel på de offentlige hospitaler, på gaden og på lossepladserne«, lyder kommentaren.

Klar i sidste sekund

Titusinder af udkommanderede betjente og soldater skal sørge for sikkerheden under legene. Alligevel er der allerede meldinger om overfald i den notorisk farlige by – for eksempel blev medlemmer af den kinesiske antidopingkomité onsdag udsat for et væbnet overfald på åben gade.

Andre kritikpunkter er korruptionen i byens lufthavn, hvor en offentlig anklager har udtalt, at »man kunne smugle en atombombe ind« gennem kontrollen.

Ikke desto mindre ser det ud til, at Rio og Brasilien på et hængende hår bliver klar til OL-start på fredag. Som præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, spøgefuldt siger til avisen Estado de São Paulo:

»Når man kender brasilianerne, ved man, at de bedst kan lide at blive færdige i sidste sekund. Men jeg er sikker på, at det bliver fantastisk«.

Den lovede oprensning af den ekstremt forurenede Guanabarabugt når dog ikke i mål, og sejlsportskonkurrencerne kommer derfor til at foregå på en sø af affald og fækalier, lyder kritikken.

Vi er nu gået fra kaos til noget, der er under kontrol

Fra OL-byen, hvor atleterne skal bo, blev der i starten af denne uge meldt om vand, der løb ned ad vægge, og åbne elinstallationer. Den store australske delegation nægtede først overhovedet at flytte ind.

42 kondomer til hver

Den danske OL- chef de mission, Morten Rodtwitt, modtog 36 lejligheder, som så fine ud udefra – men indenfor fandt han badeværelser, der var blevet revet ned, men ikke bygget op igen.

»Det har på alle måder været usædvanligt. Vi kommer ind og trækker i toilettet, åbner for vandet og konstaterer, at ingenting virker«, fortæller han.

Problemerne blev rettet op, da Rios OL-komité satte en mindre hær af hasteindkaldte håndværkere på opgaven.

»Vi er nu gået fra kaos til noget, der er under kontrol«, siger Morten Rodtwitt. »Det er en dejlig OL-by, her er grønt og lækkert«.

Atleternes lejligheder er velforsynede, blandt andet med hele 42 kondomer til hver. En rekord i olympisk sammenhæng.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Økonomisk undtagelsestilstand

Men forholdene i OL-byen er en ringe trøst for de almindelige brasilianere, som oplever, at alle ressourcer går til tilrejsende atleter og tilskuere for at vise et flot OL frem for omverdenen, mener journalist Juliana Barbassa, som har skrevet bogen ’Dancing with the Devil in the City of God’.

»I Rio betaler vi allerede, og det vil kun blive værre i de kommende måneder og år«, siger hun i et interview med Council on Foreign Relations.

For godt en måned siden erklærede staten Rio økonomisk undtagelsestilstand.

Med det dramatiske fald i olieprisen og den almindelige økonomiske krise er delstatens gæld eksploderet til over 37 milliarder kroner. »Hvor bliver mine penge af?«, lyder det igen og igen fra offentligt ansatte på delstaten Rios facebookside. Betalingerne af lønninger og pensioner er forsinket, hospitalerne mangler penge til indkøb af medicin og materialer.

Juliana Barbassa peger på, at de massive investeringer i infrastruktur har gjort byen endnu mere ulige end tidligere.

»Den afsindig dyre metroudbygning og ekspresbusruterne er gået til de rige vestlige bydele. Projekter, som kunne have forbedret de fattige arbejderes liv, såsom et program for vand og kloakering i alle Rios favelaer, som borgmesteren kaldte »den største sociale arv fra OL«, blev bare ikke fuldført. Det må vi leve med i mange år«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden