Foto: Frank Gunn/AP
OL 2016

Ruslands værste mareridt går i kødet på olympisk top

IOC har misforstået rapporten om russisk statsdoping, mener forfatteren selv.

OL 2016

Da juraprofessor Richard McLaren for få uger siden fremlagde rapporten om statsstyret doping i Rusland, havde han ingen forestilling om, at hans resultater ville ende i en række udelukkelser og dopingsager mod enkelte atleter.

Det fortæller den 71-årige canadier i et interview med den engelske avis The Guardian.

»Jeg så gerne, at debatten drejede sig om indholdet af rapporten og den spin, der er lagt på den om, at det alt sammen er forkert og påstande. Se på, hvad der er, og hvad datagrundlaget er, og gør ikke rapporten til, hvad den ikke er – en undersøgelse af forvaltningen af enkelte atleters dopingresultater. Det har den aldrig været«, siger McLaren.

Det er Den Internationale Olympiske Komité (IOC), der for to uger siden besluttede, at alle russiske atleter skulle bevise deres uskyld, hvis de ville være en del af legene i Rio de Janeiro, der begynder i dag.

Det har 271 atleter fået lov til, mens en mindre gruppe af de udelukkede har klaget til den internationale sportsdomstol CAS i håb om alligevel at få tilladelse til at stille op.

Men McLaren undrer sig over, at IOC aldrig spurgt ham og hans hold til rapporten, før organisationen besluttede at ikke at udelukke Rusland helt fra Rio-legene.

»Folk har misforstået, hvad der er i rapporten, især IOC og de internationale forbund. Jeg har ikke lavet et arbejde, der udpensler og viser, hvilke atleter der har været dopet og hvad de har brugt«, siger han.

»Det var noget, som jeg ikke havde tiden til og som jeg gjorde meget klart, at det ikke var en del af rapporten. Rapporten var om statskontrolleret doping, manipulation af prøver og ombytning af prøver. Det er det, der står noget om i rapporten og det har folk helt misset«, siger McLaren til The Guardian.

Han angriber også Rusland og IOC for at blive ved med at omtale hans resultater som påstande. McLaren garanterer, at han har beviser for alt og at beviserne er sikret.

»Jeg har bare ikke overdraget dem endnu. Jeg har jo en undersøgelse, som jeg skal gøre færdig«.

McLaren-rapporten blev til på bare få uger, fordi både det internationale antidopingagentur Wada og IOC ønskede den før OL. Men canadieren har fået yderligere tid. Den resterende del af hans undersøgelser ventes klar i september.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden