Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
RETTIGHEDER. Politiet brugte floden i Vilnius til at sikre paraden til den ene side.
Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

RETTIGHEDER. Politiet brugte floden i Vilnius til at sikre paraden til den ene side.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk øjenvidne: Skinhead-typer ville sabotere homoparade

Deltagerne i parade i Litauen var nervøse, men haddemonstranter blev holdt i skak.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var skinhead-typer, der forsøgte at sabotere en homoparade i Vilnius, Litauen, siger den danske generalsekretær i Amnesty International, Lars Normann Jørgensen.

Han deltog i paraden, og på trods af at der blev kastet to røgbomber mod homoparaden, så betegner han arrangementet som vellykket.

»Det er et gennembrud, at det lykkedes. En ting er, at de ikke fik held med at forpurre det, men en anden ting er, at politiet tog det alvorligt, så nu kan vi afholde det igen«, siger Lars Normann Jørgensen.

LÆS ARTIKEL

Sammen med 500 andre deltagere marcherede han 500 meter for homoseksuelles rettigheder, inden paraden sluttede af ved en scene med musik og taler. På et tidspunkt så han hvid røg fra to røgbomber i ene ende, men røgen var væk efter kort tid og påvirkede ikke paradens gennemførelse.

Paradens moddemonstranter var af politiet blevet presset op i en krog og så langt væk fra scenen, at de ikke spolerede paraden.

Kun en enkelt gang hørte Lars Normann Jørgensen råb fra en gruppe af modstanderne, som han beskriver som skinheads-typer.

»Den hårde kerne var i sort tøj og med røde faner med mærker på, der lignede hagekors«, siger Lars Normann Jørgensen.

Utryghed hos deltagere
Der var en god stemning i optogsgruppen med slagord og regnbueflag. Men deltagerne var også præget af nervøsitet.

»Der var en fornemmelse af triumf, over at det lykkedes at gennemføre paraden. Mange var nervøse og bekymrede for, hvad der kunne ske, men vi var ikke i nærheden af modstanderne, og de kunne ikke overdøve os«, siger Lars Normann Jørgensen.

Det litauiske politi var mødt talstærkt frem og havde lagt en jernring om paraden som beskyttelse. Både før og efter oplevede Lars Normann Jørgensen, at det var skrappe sikkerhedsforanstaltninger.

Beskyttet af flod

Paradens deltagere, der alle blev registreret, blev rådet til ikke at gå på gaderne alene. Og deltagerne blev sluset ud til paraden i busser, som alle kørte forskellige ruter hen til paradens startsted.

»Her var der et effektivt polititjek, og vi blev kørt ned til en flod, så vi var nemmere at beskytte for politiet«, beskriver Lars Normann Jørgensen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden