Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Samarbejde. Danske soldater har samarbejdet med vagter fra det private sikkerhedsfirma Blackwater, som ifølge Værnefælles Forsvarskommando havde 1.200 mand udstationeret i Irak i 2006.
Foto: GERVASIO SANCHEZ/AP

Samarbejde. Danske soldater har samarbejdet med vagter fra det private sikkerhedsfirma Blackwater, som ifølge Værnefælles Forsvarskommando havde 1.200 mand udstationeret i Irak i 2006.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nye oplysninger i Blackwater-sagen: Danmark bad aktivt om samarbejde med skydeglade lejesoldater

Få uger efter Blackwaters lejesoldater mejede 17 civile ned i Bagdad, forsøgte Danmark at etablere samarbejde med sikkerhedsfirmaet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skiftende forsvarsministre har gang på gang fastholdt, at udsendte soldater i Irak kun »uformelt« har samarbejdet med sikkerhedsfirmaet Blackwater i forbindelse med Danmarks deltagelse i krigen i Irak fra 2003 til 2007.

Intet har været formaliseret, har det gentagne gange lydt, når ministrene over for Folketinget har skullet forklare, i hvor høj grad Danmark har haft noget at gøre med det private og kontroversielle sikkerhedsfirma.

Men at samarbejdet med Blackwater var »uformelt«, skyldes øjensynligt ikke, at Danmark ville holde en vis afstand til de amerikanske lejesoldater.

FORSVARET FASTHOLDER

Tværtimod.

Det fremgår i en redegørelse, som Værnfælles Forsvarskommando har offentliggjort, og som forsvarsminister Peter Christensen (V) har sendt til forsvarsudvalget. Redegørelsen konkluderer ganske vist, at der aldrig var tale om andet end et uformelt samarbejde, men på side 7 i redegørelsen skriver Værnsfælles Forsvarskommando:

»Der blev på taktisk niveau i oktober 2007 fremført et ønske om et formaliseret samarbejde i forhold til støtte fra den hurtige reaktionsstyrke ved Regional Security Office, som blev drevet af Blackwater. Dette ønske blev afvist ved den amerikanske ambassade i oktober 2007, hvortil den danske ambassadør havde rettet henvendelse«.

Redegørelsen konkluderer derefter på baggrund af en mail, som blev sendt fra den amerikanske ambassade i Bagdad til den danske ambassadør i Irak 25. oktober 2007, at »Formelt samarbejde blev således afvist fra amerikansk side«.

I et følgebrev til forsvarsudvalget fremhæver forsvarschef, general Peter Bartram, ligeledes, at der »fortsat ikke er fundet oplysninger, der peger på, at der har været et formaliseret samarbejde mellem forsvaret og Blackwater i Irak«.

Forhenværende udenrigsminister er overrasket

En af Blackwaters lejesoldater blev sidste år idømt livsvarigt fængsel ved en amerikansk domstol for drabene på 17 civile irakere, mens tre andre fik 30 års fængsel.

Irakerne blev skudt under en massakre 16. september 2007, da Blackwater-vagter åbnede ild. Det afholdt dog ikke den danske ambassadør i Irak fra at tage kontakt til amerikanerne i måneden efter med ønsket om et samarbejde med det private sikkerhedsfirma. På det tidspunkt var massakren kendt verden over.

MASSAKRE

Det blev tilmed rapporteret hjem til forsvaret i Danmark, at man ønskede et formelt samarbejde med Blackwater, fremgår i Værnfælles Forsvarskommandos redegørelse, der specifikt nævner en rapportering, som omhandler perioden 30. september - 7. oktober 2007. Ingen forsvarsministre har dog nævnt denne oplysning.

De nye oplysninger overrasker forhenværende udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF).

Det danske ønske kommer kort efter massakren. Det er virkelig besynderligt og for mig at se kritisabelt

»Det danske ønske kommer kort efter massakren. Det er virkelig besynderligt og for mig at se kritisabelt«, siger han.

SF's forsvarsordfører udtrykker en vis forståelse for, at situationen i Bagdad på det pågældende tidspunkt gav danskerne store sikkerhedsmæssige problemer.

»Men så må man stå ved det, det her forløb med de undvigende svar til Folketinget viser, at der fortsat er meget at forbedre for forsvaret. Man skal hive sandheden ud af dem, de skal holde op med at tale udenom«, siger Holger K. Nielsen.

»Ordgøgl« og »efterrationaliseringer«

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kalder det »chokerende«, at Danmark bad om et formelt samarbejde uger efter massakren i Bagdad.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Og det er nærmest endnu mere kritisabelt, at man ikke har svaret på Folketingets spørgsmål, men i stedet gemt sig bag noget ordgøgl og diverse efterrationaliseringer«.

Presseofficer hos Værnfælles Forsvarskommando Henrik Mortensen bekræfter over for Politiken, at det var den lokale ledelse i Bagdad, der forsøgte at få formaliseret en samarbejdsaftale med Blackwater.

Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Peter Christensen (V). I en mail skriver forsvarsministeren dog:

»Jeg har netop bedt Forsvaret om en samlet skriftlig redegørelse (redegørelsen, som nu er blevet sendt til Folketingets Forsvarsudvalg, red.) for at få belyst Forsvarets kontakter med Blackwater i Irak. Jeg mener, at Forsvaret skal tage ved lære af denne sag og blive bedre til at dokumentere, hvad der sker på deres missioner, og jeg ved, at det er noget, som Forsvaret fremover vil være meget opmærksomme på«.

Ministeren skal torsdag i åbent samråd om samarbejdet med Blackwater.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden