Det lå ikke i mandatet, at den britiske undersøgelseskommission også skulle kigge på Danmarks rolle i Irak-krigen, der rasede fra 2003 til 2009.
Og i den cirka 12.000 sider lange rapport, som netop er offentliggjort efter syv års arbejde, er Danmark ganske vist også kun nævnt et ubetydeligt antal gange.
Men på nogle helt centrale punkter kan nogle af kommissionens konklusioner dog overføres til det, der også drev Danmark i krig for 13 år siden. Det siger professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.
»Det store strategiske argument for at gå ind i Irak havde selvfølgelig med situationen i Irak at gøre, men det handlede primært om, at man gerne ville stå skulder ved skulder med USA. Og der siger kommissionen, at Tony Blair (daværende britisk premierminister, red.) misforstod alliancen med USA, og at den ikke blot handlede om at sige ja til alt, hvad amerikanerne måtte bede om, men at sige ja til det, der var i Storbritanniens interesser«, siger Mikkel Vedby Rasmussen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her