Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

BJÖRN HÖCKE har endnu engang skabt blæst om sin person ved at holde en tale, mange mener går tæt på nazistisk retorik og tankegang. Men han forbliver i AfD.

BJÖRN HÖCKE har endnu engang skabt blæst om sin person ved at holde en tale, mange mener går tæt på nazistisk retorik og tankegang. Men han forbliver i AfD.

Internationalt

Højrenationalt parti beholder tvivlsomt medlem efter nazi-tale

Ledelsen af Alternative für Deutschland har afprøvet grænsen for provokationer, men valgt at lade Björn Höcke slippe med en røffel.

Internationalt

Formanden for det fremstormende højrenationale parti Alternative für Deutschland i delstaten Thüringen, Björn Höcke, gik over den usynlige grænse for, hvilke provokationer og nazi-lignende udbrud, der kan tolereres på den yderste højrefløj, da han i en tale kaldte Holocaust-mindesmærket i Berlin for »et skammens mindesmærke«. Men ikke længere end, at han stadig er ledende medlem af partiet.

Afgjort i telefonen

På et telefonmøde i går besluttede ledelsen i AfD, at der skal indføres visse »tiltag« i forhold til formanden fra Thüringen. Hvad der præcis gemmer sig bag det ord, er ikke offentliggjort. Men ifølge flere tyske medier ville partiets leder, Frauke Petry, meget gerne have ekskluderet Björn Höcke, der internt i AfD menes at være hendes rival, og som hun allerede i sidste uge kaldte »en belastning« for partiet.

Skammens monument

Det skabte stort postyr og vakte meget debat i Tyskland, da Björn Höcke på et møde i Dresden for unge fra blandt andet Pegida i en tale opfordrede til opløsning af den tyske »skyldkult«, så man ikke gør det til en for stor del af kulturen »at huske nazi-forbrydelser«. Historieundervisningen skal have mindre fokus på nazitiden, mener Björn Höcke, som om Holocaust-monumentet sagde:

»Vi tyskere er det eneste folk i verden, der har et monument for skammen midt i hjertet af vores hovedstad«.

Ikke flertal i partiledelsen

Ordvalget faldt Frauke Petry og flere andre i AfD for brystet, og allerede i fredags mødtes partiledelsen om sagen. Her advarede næstformand Alexander Gauland om, at en eksklusion af Björn Höcke kan føre til en spaltning af partiet. Derfor skulle telefonmødet i går tage definitiv stilling til en eventuel udsmidning. Men da der ikke var absolut flertal for den, blev den droppet.

Bag Björn Höcke står, ifølge blandt andre Süddeutsche Zeitung, partiformændene fra delstaterne Brandenburg og Sachsen-Anhalt, Alexander Gauland og Andre Poggenburg. Samme med netop Björn Höcke er de medlem af den såkaldte ’Patriotische Plattform’, der angiveligt tæller omkring en tredjedel af de 26.000 medlemmer af AfD. Den patriotiske platform har blandt andet som formål at få Frauke Petry afsat som partichef og at føre partiet endnu længere i retning af det højrenationale.

Flertal ville smide ham ud

Selv om et flertal på 61 procent af tyskerne ifølge en meningsmåling, udført for avisen Bild am Sonntag, finder det bedst at smide Björn Höcke ud af partiet, har han sine tilhængere på den yderste højrefløj i Alternative für Deutschland. Det unge parti, der kun har eksisteret i godt tre år, har allerede gennemgået en deling, hvorefter partistifter Bernd Lucke forlod AfD. Nu mener iagttagere, at en ny splittelse kan være på vej.

»Det er dog svært at tro på, så længe partiet ligger så godt i meningsmålingerne og formentlig kommer ind i Forbundsdagen ved valget i september med 12-15 procent af stemmerne. I det øjeblik meningsmålingerne går tilbage, vil skærmydslerne bryde ud i lys lue«, mener politilogen Timo Lochocki, der forsker i højrefløjens bevægelser på Humboldt Universitet i Berlin og for den tyske Marshall Fond.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter hans mening er AfD nødt til at beholde den 41-årige kemiker Frauke Petry, der i lighed med sin hovedmodstander, Angela Merkel, er vokset op i det tidligere DDR, på formandsposten.

»Hvis partiet var ledet af Björn Höcke eller en af de to andre højrefløjs-mænd, ville det være meget, meget mindre. De vil føre partiet ud på kanten af det ekstreme højre, hvor det ville risikere at lide samme skæbne som det lille NPD (Nationaldemokratischen Partei Deutschlands), der ikke har nogen politisk indflydelse. Partiet bør beholde Petry og til valgkampen stille op med en duo og en af herrerne fra højrefløjen, som mange af deres vælgere sympatiserer med«, mener Timo Lochocki.

Er der ingen nedre grænse for, hvordan det yderste højre kan provokere uden at miste opbakning?

»Den er svær at se. De fleste af deres vælgere er klar over, at »der er et par tosser« i et parti som AfD. Men for dem er det stadig det eneste parti i Tyskland, der siger sandheden om deres hovedtemaer – immigration og flygtninge«.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce