Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Der stod Allah på vikingernes tøj i kisten

Svenskere har fundet islamiske indflydelser i vikingegrave.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Muslimerne har sat sit præg på livet i Norden langt tidligere, end vi normalt går rundt og regner med.

I Danmark har vi i mange år kunnet se arabiske mønter fra vikingetiden på museer, men den arabiske kultur har også sat præg på begravelserne i slutningen af det første årtusinde.

Forskere i Sverige har fundet arabiske skrifttegn vævet ind i begravelsesdragter i vikingebåde, som er blevet brugt som begravelsespladser. Arkæologiske tekstilstykker fra typiske vikingedragter, som har været brugt til begravelser, har ligget på magasin i mere end 100 år.

Nu har nye metoder gjort det muligt at lave flere undersøgelser af dragterne, der stammer fra begravelser i det niende og tiende århundrede. Og de nye undersøgelser viser altså, at kontakten mellem vikingerne og den muslimske verden har sat sit præg i gravkamre.

Foto: Annika Larsson

Allah og Ali i sølv

Med silke og sølv er ordene 'Allah' og 'Ali' vævet ind i stoffet i de dragter, som vikingerne blev begravet i.

Det er tekstilarkæologen Annika Larsson fra Uppsalas Universitet, som har fået det forskningsmæssige gennembrud, da hun lavede nye undersøgelser af fund fra udgravninger i Birka og Gamla Uppsala. Udgravningerne blev gennemført i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet.

Hun fandt nogle små tegn på 1,5 centimeter, som hun ikke havde set lignende tidligere.

»Jeg kunne ikke rigtigt få mening med dem, men så huskede jeg, at jeg havde set noget lignende i Spanien på nogle tekstiler«, siger Annika Larsson.

Det gik op for forskeren, at det ikke var vikingetegn, hun så på, men gamle arabiske tegn, som hun fik tydet med hjælp fra en kollega i Iran.

Annika Larsson har ind til videre fundet navnene Allah og Ali på mindst ti af næsten 100 stykker tøj.

»Det kan ikke udelukkes, at nogle af de begravede er muslimer. Vi ved fra dna-analyser af andre vikingegrave, at nogle af de begravede kommer så langt væk fra som Persien, hvor Islam var dominerende. Det er dog mere sandsynligt, at vikingernes begravelsesskikke har været under indflydelse af islam«, siger Annika Larsson.

Foto: Annika Larsson

Rikke Johansen, der er kommunikationsansvarlig på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, tror snarere, at tegnene er et udtryk for mode end for religion.

»Det er ikke nødvendigvis et bevis på, at der fandtes muslimske vikinger. De syntes formentlig, at tegnene var pæne. Man har fundet vævede silkebånd, der er klippet over midt i et ord, og sølvindvævet stof, der er syet på nordiske dragter, hvor skrifttegnene vender spejlvendt. Det tyder på, at de ikke tillagde tegnene mening«, siger hun.

Muslimske begravelser kræver for eksempel, at den afdøde vender mod mekka. Det er ikke tilfældet i vikingegravene.

Globalisering i første årtusinde

I den nærmeste fremtid vil Annika Larsson og hendes team forsøge at kortlægge, hvorfra i verden kroppene i gravene kommer fra.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For to år siden blev der fundet en ring i en vikingekvindes grav i Birka, hvor der stod 'for Allah'. Annika Larssons syn på vikingemønstre har ændret sig en gang for alle.

»Jeg vil se efter flere islamiske inskriptioner, når jeg undersøger vikingernes tøj frem over«, siger hun.

Vi har længe vidst, at vikingetiden markerede en periode, hvor verden åbnede sig. Vikingerne satte til søs og sejlede vidt omkring. De mødte handelsmænd fra hele verden og tog både varer og ideer med hjem.

»Vikingerne fik mulighed for at pynte sig med fremmedartede luksusvarer, der var kostbare. Både i materialer og i kraft af deres oprindelse langt fra Norden. Vi kender også til den inspiration i historisk tid, hvor man i Danmark for eksempel efterlignede kinesisk porcelæn i 1700-tallet og deraf stadig i dag har det musselmalede porcelæn«, siger Rikke Johansen fra Vikingeskibsmuseet.

Vikingeskibsmuseet åbnede i går udstillingen Stig Ombord, der handler om vikingernes rejser.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden