Det var noget af en udfordring, da folketingsmedlem Pia Kjærsgaard i 1995 brød med sin politiske læremester Mogens Glistrup og sammen med tre udbrydere fra Fremskridtspartiet dannede Dansk Folkeparti.
Det skulle være slut med provokationer og flirten med højreekstreme holdninger. Det nye parti gik efter indflydelse – og den kom hurtigere end ventet.
Ved valget i 2001 fik Dansk Folkeparti 12 procent af stemmerne. Det var banket gennem glasloftet på ti procent, som sikrer et parti en vis position i det politiske system, og Dansk Folkepartis succes er langtfra et særtilfælde.
Siden 2000 er antallet af nationalistiske partier, som ofte får den meget brede betegnelse populisme, næsten fordoblet i Europa, fra 33 til 63, og deres indflydelse er taget voldsomt til, konkluderer forfatterne af en ny rapport udgivet af Tony Blair Institute for Global Change.
Fænomenet dækker hele Europa, men er stærkest i Central- og Østeuropa, hvor nationalistiske og indvandrerfjendtlige partier er ved magten i flere lande.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind