0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Samuelsen: Iransk attentatforsøg i Danmark trækker EU mod sanktioner

Udenrigsminister Anders Samuelsen kræver sanktioner mod Iran efter angiveligt mordforsøg på dansk jord, men det kræver opbakning fra alle EU-lande. Første slag står i Bruxelles mandag.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Irans leder, ayatollah Ali Khamenei, risikerer nye sanktioner fra EU. En sag, som ikke mindst Danmark arbejder for.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), skal mandag forsøge at overtale EU’s udenrigsministre til at bakke op om sanktioner mod Iran. Men det kræver enstemmighed i EU, og det bliver sin sag at få alle med om bord, vurderer danske embedsmænd.

I et såkaldt samlenotat fra Udenrigsministeriet om rådsmødet i Bruxelles mandag, står der, at man forventer opbakning fra en række nøglelande til ønsket om sanktioner, men at der »fortsat må forventes skepsis fra andre medlemsstater«.

Baggrunden for det danske ønske om sanktioner er de danske myndigheders overbevisning om, at iranske efterretningstjenester tidligere på året planlagde et mordattentat i Danmark på et formodet medlem af en arabisk løsrivelsesbevægelse.

I EU er der stor forståelse for den danske vrede samt ønsket om, at sagen skal have konsekvenser, men et enkelt medlemsland er nok til at blokere for sanktioner. Og da EU senest i april efter ønske fra især Frankrig, Storbritannien og Tysklad diskuterede at indføre sanktioner mod Iran, blokerede den italienske og den østrigske regering for tiltaget.

Udenrigsminister Anders Samuelsen tør ikke spå om, hvorvidt det vil lykkes Danmark at overbevise alle.

»Det, vi arbejder for nu, er sanktioner målrettet imod dem, som står bag den helt uacceptable adfærd. Det fornemmer jeg, at flere andre lande er enige med os i. Om vi når i mål med det, er for tidligt at sige«, siger udenrigsministeren i en skriftlig kommentar til Politiken.

Udenrigsministeren tilføjer, at den danske sag har gjort indtryk over hele EU.

»Spørgsmålet har været diskuteret før, uden at der har været enighed. Men den danske sag har gjort indtryk blandt mine kolleger, og bekymringerne om Irans adfærd er for alvor kommet på dagsordenen. Flere af mine kolleger har klart sagt, at de deler min holdning til målrettede sanktioner. Så vores sag har skabt et momentum for fornyede overvejelser. Men vi er ikke i mål endnu«, siger Anders Samuelsen

Der skal ikke træffes beslutninger om sagen på mødet mellem udenrigsministrene mandag i Bruxelles, men Danmark har fået punktet på dagsordenen, og udenrigsministeren vil fremlægge sagen, som den ser ud fra Danmark. Den danske regering håber at få spørgsmålet på som et egentligt punkt på dagsordenen på et rådsmøde til december med henblik på at iværksætte sanktioner.