Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Michael Spavor (til højre) blev i 2013 fotograferet sammen med den tidligere basketballspiller Dennis Rodman, fordi han havde arrangeret et møde mellem Rodman og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.
Foto: Ng Han Guan/AP

Michael Spavor (til højre) blev i 2013 fotograferet sammen med den tidligere basketballspiller Dennis Rodman, fordi han havde arrangeret et møde mellem Rodman og Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cocktails med Kim Jong-un: Kina arresterer canadier med tætte forbindelser til Nordkorea

Kina har anholdt to canadiere som modsvar til, at de canadiske myndigheder har anholdt Huaweis finansdirektør under en mellemlanding i Canada.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To canadiere er i denne uge blevet arresteret i Kina. Den første er eks-diplomaten Michael Kovrig, der har været tilbageholdt siden i mandags.

Den anden er en noget mere kuriøs skikkelse.

Der er tale om forretningsmanden Michael Spavor, der driver virksomheden Paektu Cultural Exchange, som fremmer turisme og investeringer i Nordkorea. Det skriver BBC.

Michael Spavor har tætte forbindelser til Nordkorea og styret i Pyongyang. Tilbage i 2013 arrangerede han et møde mellem Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den amerikanske basketball-legende Dennis Rodman. Billeder af sportsstjernen og lederen, der storgriner, mens de overværer en basketballkamp, har efterfølgende vakt opsigt på nettet.

Omtrent samtidig lagde Michael Spavors virksomhed, Paektu Cultural Exchange, et billede på Instagram, hvor Michael Spavor og Kim Jong-un sidder på en færge og nyder et par long island ice teas, efter at de har kørt på vandski.

»Det var den mest fantastiske oplevelse, jeg har haft i mit liv. Vi hang ud i tre dage«, sagde Michael Spavor efterfølgende i et interview med nyhedsbureauet Reuters.

Et brat modsvar

Kina er generelt på god fod med Nordkorea, så hvorfor skal en person, der har tætte forbindelser til landets leder, arresteres af kinesiske myndigheder?

Ifølge Lu Kang, der er talsperson for den kinesiske regering, blev Spavor anholdt, fordi han er mistænkt for at have deltaget i »aktiviteter, der kan sætte nationens sikkerhed i fare«. Det skriver BBC. Meddelelsen fortæller dog intet om, hvad de aktiviteter indebærer.

Grunden til, at hverken Michael Spavor eller landsmanden Michael Kovrig er frie mænd for tiden, skal formentlig findes hjemme i Canada.

Anholdelserne menes at være et modsvar til, at finansdirektøren for den kinesiske tech-gigant Huawei, Weng Wanzhou, 1. december blev pågrebet og anholdt af canadiske myndigheder under en mellemlanding i Canada.

Anholdelsen skete efter anmodning fra USA, som mistænker hende for at have brudt de amerikanske sanktioner mod Iran.

Anholdelsen har skabt overskrifter i pressen over hele verden, og de kinesiske myndigheder ser bestemt ikke mildt på anholdelsen. Kinesiske repræsentanter har krævet Wengzhou løsladt og deklareret, at sker det ikke, får det konsekvenser.

De kinesiske myndigheder vil ikke fortælle, om der er en direkte sammenhæng mellem Wen Wanzhous arrestation og de efterfølgender arresteringer af canadiere i Kina.

Ifølge Guy Saint-Jacques, der er tidligere canadisk ambassadør i Kina, er der dog ingen tvivl om, at Michael Spavors anholdelse er et direkte modsvar fra Kinas side:

»I Kina er der ingen ting, der er tilfældigt. Hvis de vil sende dig et budskab, så sender de et budskab«, udtaler han torsdag til det canadiske medie CBC.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden