0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Kurderne i Syrien: Hvad gør man, når man kan vælge mellem at støtte det omstridte PKK eller søge Assads opbakning?

Det er et umuligt valg, kurderne i det nordlige Syrien står over for. De trues militært af Tyrkiet, der er vrede over deres støtte til PKK. Men de må også gå bodsgang hos præsident Assad og håbe, at de kan få lidt selvstyre som deres fæller i det nordlige Irak.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard

Deniz Serinci ser få veje for de syriske kurdere: De kan søge Assads nåde og dæmpe støtten til PKK for at hindre, at tyrkerne slår til mod deres områder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kurderne i Syrien har ikke meget manøvrerum. Heller ikke selv om Donald Trump prøver at beskytte dem med tweets og trusler om konsekvenser for dem, der truer kurderne.

De kan lægge afstand til den omstridte PKK-organisation og håbe dermed at formilde tyrkerne, eller de kan søge at indynde sig hos Syriens præsident, Assad, og få lidt bedre forhold, end de havde før krigen i landet.

Hvad de ikke kan, er at få selvstændighed.

Det vurderer Tyrkiet-eksperten og forfatteren Deniz Serinci, der selv har kurdiske aner.

Trump vil have kurderne fredet

USA’s præsident, Donald Trump, har netop advaret Tyrkiet mod at forsøge at ramme kurderne i det nordlige Syrien, når de amerikanske soldater forlader området.

»Det vil smadre Tyrkiet økonomisk«, tweetede Donald Trump, der kort efter også rådede kurderne til at holde sig fra at provokere tyrkerne.

Præsident Erdogan opfatter det kurdiske selvstyre i Syrien som en trussel. Går han ind, bliver han en helt i Tyrkiet. Og han vil blive set som den store leder, der tør tale USA imod

Truslen om, at det vil koste at gøre noget ved kurderne, bemærkes i Tyrkiet, mener Serinci:

»Det giver dem negative associationer. Sidst han sagde, at han ville straffe dem økonomisk, blev de tvunget i knæ og måtte udlevere pastor Brunson«.

Efter indefrysning af fremtrædende tyrkeres værdier i USA blev pastoren, der af styret i Ankara blev beskyldt for at samarbejde med oppositionen i Gülen-bevægelsen, løsladt fra sit varetægtsfængsel og fik lov at rejse hjem.

Til gengæld kan Trumps besked give kurderne positive associationer.

»Sidst det internationale samfund lovede dem beskyttelse og en sikkerhedszone, var i Irak i 1991 efter Golfkrigen. Det udviklede de til deres eget selvstyre, der er så udstrakt, at nogle vil kalde det en de facto-selvstændig stat«, forklarer Deniz Serinci.