Premierminister Theresa May led et gigantisk nederlag i parlamentet tirsdag aften.
Foto: Ho/Ritzau Scanpix

Premierminister Theresa May led et gigantisk nederlag i parlamentet tirsdag aften.

Internationalt

Theresa May taber afstemning om Brexitaftale

Et kæmpe flertal i det britiske parlament stemte tirsdag aften imod Theresa Mays skilsmisseaftale med EU.

Internationalt

Premierminister Theresa May fik ikke opbakning til skilsmisseaftalen med EU i det britiske parlament tirsdag aften.

Med 202 stemmer for og 432 imod blev aftalen forkastet af de britiske parlamentarikere.

Dermed er der stadig ikke udsigt til en løsning på den største politiske krise i Storbritannien i flere generationer.

Theresa Mays aftale har hverken opbakning fra det store oppositionsparti Labour eller fra den mest EU-kritiske del af hendes eget konservative regeringsparti.

»Denne aftale er dårlig for økonomi, dårlig for vores demokrati og dårlig for vores land. Derfor beder jeg Underhuset om at gøre det rigtige: Afvis denne skadelige aftale og vis, at vi som parlamentsmedlemmer står bag de mennesker, vi repræsenterer«, sagde Labours formand Jeremy Corbyn, da han tirsdag aften forklarede partiets modstand mod skilsmisseaftalen.

Upopulær bagstopper

Aftalen mellem EU og Storbritannien betyder, at der oprettes et midlertidigt fælles toldområde, som skal sikre, at der ikke kommer nogen hård grænse med toldkontrol på den kommende ydre EU-grænse mellem Nordirland og Irland. Denne bagstopper er en forsikringsordning, som kun skal træde i kraft, hvis EU og Storbritannien ikke formår at blive enige om en omfattende handelsaftale, som kan træde i stedet.

Mange i det konservative parti frygter, at bagstopperen bliver en permanent foranstaltning, så både premierminister Theresa May og EU har op til afstemningen forsøgt at forsikre alle om, at det alene er en midlertid løsning, og at det slet ikke er meningen, at den skal tages i brug.

Den politiske situation er så kaotisk, at selv garvede politiske eksperter ikke tør spå om udfaldet.

Et scenario er, at Storbritannien braser ud af EU uden en aftale 29. marts 2019. En anden mulighed er, at der bliver udskrevet nyt parlamentsvalg, hvilket imidlertid ikke nødvendigvis løser situationer. Mange i Storbritannien håber desuden på, at det politiske dødvande vil ende med en ny folkeafstemning om Brexit.

De fleste eksperter vurderede før afstemningen, at Theresa May ville gøre et nyt forsøg på at få skilsmisseaftalen gennem parlamentet i tilfælde af et nederlag.

Historisk nederlag

Nederlaget på 230 stemmer er større end de fleste havde forudset. Det er første gang siden 1920’erne, at en premierminister taber en afstemning med mere end 100 stemmer.

Jeremy Corbyn sagde efter afstemningen, at han har indgivet et forslag om en mistillidsafstemning mod Theresa May. Dette forslag skal drøftes i parlamentet onsdag.

Theresa May byder afstemningen velkommen.

»Vi har brug for at vide, om regeringen stadig har støtte i Underhuset. Det tror jeg, at vi har, men på baggrund af vigtigheden og omfanget af aftenens afstemning, er det rigtigt at teste denne formodning«, sagde Theresa May.

Hvis Theresa May overlever mistillidsafstemningen, vil hun indkalde alle parter i parlamentet til møder om mulige veje ud af den politiske krise. Hvis disse samtaler kan samle flertal bag en løsning, vil Theresa May præsentere denne for EU.

»Det er tydeligt, at parlamentet ikke støtter denne aftale. Men aftenens afstemning fortæller os intet om, hvad det så støtter. Intet om hvordan - eller om - det vil ære det britiske folks beslutning ved folkeafstemningen«, sagde Theresa May tirsdag aften.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce