Det britiske parlament har nedstemt den brexitaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.
Foto: Oli Scarff/Ritzau Scanpix

Det britiske parlament har nedstemt den brexitaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Internationalt

EU kræver svar på fremtiden: »Tiden er ved at løbe ud«

Et flertal i det britiske parlament stemte tirsdag aften i mod premierminister Theresa Mays brexitaftale med EU. Det bekymrer EU-chefer.

Internationalt

Mens de grønne sæder i det britiske Underhuset er ved at være tømte, gløder Twitter med reaktioner på resultatet af aftenens Brexit-afstemning. Her stemte et massivt flertal af medlemmerne i det britiske parlament imod den britiske premierminister Theresa Mays brexitaftale med EU.

EU-præsident Donald Tusk efterlyser svar fra briterne.

»Hvis en aftale er uopnåelig, og hvis ingen ønsker, at det ender uden en aftale, hvem vil så i sidste ende have modet til at sige, hvad den eneste sikre løsning er?«, skriver Donald Tusk på Twitter efter afgørelsen og åbner dermed døren for, at briterne ved et muligt nyvalg kan ombestemme sig om Brexit.

Også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, vil have et konkret svar på, hvad der nu skal ske.

»Jeg noterer resultatet i Underhuset i aften med beklagelse. Jeg opfordrer Storbritannien til at præcisere sine hensigter så hurtigt som muligt. Tiden er ved at løbe ud #Brexit«, skriver han på Twitter.

Brexit-afstemingen kommer til at gå ud over de mange millioner EU-borgere, der er bosiddende i Storbritannien, mener præsidenten for Europa-Parlamentet.

»Brexit afstemningen er dårlige nyheder. Vores første tanker går ud til de 3,6 millioner EU-borgere, der bor i Storbritannien og briterne, der bor andre steder i EU. De har brug for at blive forsikret om deres fremtid. Vi vil altid stå ved deres side«, skriver Antonio Tajani i et tweet.

Theresa May skulle bruge 320 stemmer i parlamentet for at sikre sig et flertal bag sin skilsmisseaftale men fik kun 202 stemmer, da ikke engang alle hendes konservative partifæller stemte for aftalen. 432 stemte imod aftalen. Ud af dem var 118 konservative parlamentsmedlemmer - en tredjedel af Mays partifæller.

Den historiske afstemning kommer i kølvandet på, at et flertal af briterne i 2016 stemte for at forlade unionen. Og nu skal premierministeren senest mandag i næste uge levere en plan B.

Storbritannien forlader efter planen EU 29. marts.

De britiske parlamentarikere er tilbage i de grønne sæder i Underhuset i morgen, hvor de skal debattere muligheden for en mistillidsafstemning mod Teresa May.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce