0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix
Foto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Han samarbejder nu med den særlige efterforsker, Robert Mueller.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redaktør om Trumps mulige ordre om at lyve overfor Kongressen: »Jeg kan godt forstå, hvis Trump er bekymret«

Tidligere advokat siger, at Donald Trump bad ham lyve for kongressen, skriver Buzzfeed. Anders Agner Pedersen, chefredaktør på Kongressen.com, mener, at præsidenten har god grund til at være bekymret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På baggrund af to anonyme kilder i nyhedsmediet Buzzfeed skulle Trumps mangeårige og personlige advokat, Michael Cohen, have fortalt efterforskere, at Trump opfordrede ham til at lyve i et forsøg på gemme præsidentkandidatens forretningsplaner i Rusland under præsidentvalgkampen i 2016 langt væk fra offentlighedens intense søgelys.

Og hvis det skulle vise sig at være sandt, kan Trump stå overfor de mest alvorlige anklager til dato. Dét skrev den demokratiske formand for efterretningskomiteen i Repræsentanternes hus, Adam Schiff, på Twitter.

Den nye anklage øger også opmærksomheden omkring Michael Cohen, der har sagt ja til at vidne i Repræsentanternes hus fra 7. februar i år. Men hvor alvorlige er anklagerne egentlig?

»Michael Cohen var ham, der ryddede op for Trump, ham, der tog sig af møgsagerne. Og som derfor kender til møgsagerne, Trump tumlede med undervejs. For eksempel sagen Stormy Daniels-sagen...«, siger Anders Agner Pedersen, ansvarshavende chefredaktør på Kongressen.com, et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold:

»Så det er klart, at en udmelding som denne er alvorlig. Det skal man ikke tage fejl af. Men Michael Cohen vil selvfølgelig blive bedt om underbygge sine udsagn. For kan han bevise det her? Det ved vi stadig ikke.«.

Hvad vil der ske, hvis Michael Cohen kan bevise, at Trump fik ham til at lyve foran Kongressen?

»Hvis Cohen kan dokumentere udsagnet ved for eksempel at have optaget en samtale mellem ham og Trump, er det meget alvorligt. For så har præsidenten både forsøgt at mudre billedet af sandheden og vildlede folk, hvad der er op og ned i det her spørgsmål. Og så har han selvfølgelig bedt Cohen om at lyve under ed. Det må man simpelthen ikke«.

»Vi så også noget tilsvarende i anklagen mod Bill Clinton i Monica Lewinsky-sagen, hvor han havde bedt folk om at lyve. Som er det man på engelsk kalder obstruction of justice. Det er alvorligt, og det ville ikke være godt for Trump«.

Mulighed for rigsretssag

Historien har også givet debatten om en rigsretssag ny ild, som Joaquin Castro, der er demokratisk medlem af efterretningsudvalget, mener bør være tilfældet. Eller også bør han træde af, skrev han på Twitter.

Men Anders Agner Pedersen mener, at der stadig er stykke vej, før vi får sådan en at se:

»For at rejse en rigsretssag skal man have noget, som kan dokumentere, at der er begået noget strafbart. Andet trin er, at den skal stemmes igennem Repræsentanternes hus, hvor der er en demokratisk ledelse. Men der er ikke nødvendigvis enighed i den demokratiske flertalsgruppe om at gå videre med rigsretstankegangen. For nu ser det ud som om, at de fortsætter med at køre videre med at rejse høringer, indkalde vidner og få undersøgt sagen nærmere«.

Michael Cohen skal som sagt vidne i Repræsentanternes hus den 7. februar. Hvor meget skal Trump frygte den her dag?

»Trump bør være bekymret, fordi han har langet voldsomt ud efter Cohen tidligere. Og man kan sige, at Cohen er en mand, som ikke har noget at miste længere. Den dag han blev idømt tre års fængsel udtalte han til pressen, at han var en fri mand. Og nu ville han lægge kortene på bordet og gøre rent bord...«:

»I betragtning af, hvor tæt Cohen har været på Trump, så kan jeg godt forstå, hvis Trump er bekymret. For han er en af de få, som ved meget af det, der er foregået bag lukkede døre. Og der er en grund til, at Trump vil have have de døre lukkede«.

NB: Efter artiklens publicering har Muellers kontor været ude at afvise den. Det kan du læse mere om her:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?