Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Han samarbejder nu med den særlige efterforsker, Robert Mueller.
Foto: Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix

Michael Cohen er Donald Trumps tidligere advokat. Han samarbejder nu med den særlige efterforsker, Robert Mueller.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redaktør om Trumps mulige ordre om at lyve overfor Kongressen: »Jeg kan godt forstå, hvis Trump er bekymret«

Tidligere advokat siger, at Donald Trump bad ham lyve for kongressen, skriver Buzzfeed. Anders Agner Pedersen, chefredaktør på Kongressen.com, mener, at præsidenten har god grund til at være bekymret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På baggrund af to anonyme kilder i nyhedsmediet Buzzfeed skulle Trumps mangeårige og personlige advokat, Michael Cohen, have fortalt efterforskere, at Trump opfordrede ham til at lyve i et forsøg på gemme præsidentkandidatens forretningsplaner i Rusland under præsidentvalgkampen i 2016 langt væk fra offentlighedens intense søgelys.

Og hvis det skulle vise sig at være sandt, kan Trump stå overfor de mest alvorlige anklager til dato. Dét skrev den demokratiske formand for efterretningskomiteen i Repræsentanternes hus, Adam Schiff, på Twitter.

Den nye anklage øger også opmærksomheden omkring Michael Cohen, der har sagt ja til at vidne i Repræsentanternes hus fra 7. februar i år. Men hvor alvorlige er anklagerne egentlig?

»Michael Cohen var ham, der ryddede op for Trump, ham, der tog sig af møgsagerne. Og som derfor kender til møgsagerne, Trump tumlede med undervejs. For eksempel sagen Stormy Daniels-sagen...«, siger Anders Agner Pedersen, ansvarshavende chefredaktør på Kongressen.com, et uafhængigt netmedie om amerikanske samfundsforhold:

»Så det er klart, at en udmelding som denne er alvorlig. Det skal man ikke tage fejl af. Men Michael Cohen vil selvfølgelig blive bedt om underbygge sine udsagn. For kan han bevise det her? Det ved vi stadig ikke.«.

Hvad vil der ske, hvis Michael Cohen kan bevise, at Trump fik ham til at lyve foran Kongressen?

»Hvis Cohen kan dokumentere udsagnet ved for eksempel at have optaget en samtale mellem ham og Trump, er det meget alvorligt. For så har præsidenten både forsøgt at mudre billedet af sandheden og vildlede folk, hvad der er op og ned i det her spørgsmål. Og så har han selvfølgelig bedt Cohen om at lyve under ed. Det må man simpelthen ikke«.

»Vi så også noget tilsvarende i anklagen mod Bill Clinton i Monica Lewinsky-sagen, hvor han havde bedt folk om at lyve. Som er det man på engelsk kalder obstruction of justice. Det er alvorligt, og det ville ikke være godt for Trump«.

Mulighed for rigsretssag

Historien har også givet debatten om en rigsretssag ny ild, som Joaquin Castro, der er demokratisk medlem af efterretningsudvalget, mener bør være tilfældet. Eller også bør han træde af, skrev han på Twitter.

Men Anders Agner Pedersen mener, at der stadig er stykke vej, før vi får sådan en at se:

»For at rejse en rigsretssag skal man have noget, som kan dokumentere, at der er begået noget strafbart. Andet trin er, at den skal stemmes igennem Repræsentanternes hus, hvor der er en demokratisk ledelse. Men der er ikke nødvendigvis enighed i den demokratiske flertalsgruppe om at gå videre med rigsretstankegangen. For nu ser det ud som om, at de fortsætter med at køre videre med at rejse høringer, indkalde vidner og få undersøgt sagen nærmere«.

Michael Cohen skal som sagt vidne i Repræsentanternes hus den 7. februar. Hvor meget skal Trump frygte den her dag?

»Trump bør være bekymret, fordi han har langet voldsomt ud efter Cohen tidligere. Og man kan sige, at Cohen er en mand, som ikke har noget at miste længere. Den dag han blev idømt tre års fængsel udtalte han til pressen, at han var en fri mand. Og nu ville han lægge kortene på bordet og gøre rent bord...«:

»I betragtning af, hvor tæt Cohen har været på Trump, så kan jeg godt forstå, hvis Trump er bekymret. For han er en af de få, som ved meget af det, der er foregået bag lukkede døre. Og der er en grund til, at Trump vil have have de døre lukkede«.

NB: Efter artiklens publicering har Muellers kontor været ude at afvise den. Det kan du læse mere om her:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden