Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Federico Parra/Ritzau Scanpix
Foto: Federico Parra/Ritzau Scanpix

Lederen af landets opposition, Juan Guaidó, udråber sig selv til præsident foran en større menneskemængde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Oppositionsleder i Venezuela udråber sig selv til præsident - Trump støtter ham

Få minutter efter oppositionsleder udråber sig selv som præsident, får han opbakning fra USA.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Foran en større menneskemængde ved en demonstration i Venezuelas hovedstad, Caracas, har lederen af landets opposition, Juan Guaidó, udråbt sig selv til præsident.

Erklæringen er næsten omgående blevet mødt med en støtteerklæring fra USA's præsident, Donald Trump, der siger, at han betragter Guaidó, som Venezuelas midlertidige præsident.

Det skriver en række medier herunder nyhedsbureauet Reuters.

Erklæringen er et klimaks på en højspændt og begivenhedsrig dag i Venezuela.

Efter dødelige sammenstød mellem støtter af regeringen og oppositionen har onsdagen budt på en rå og tydelig kamp om magten i Venezuela.

Der har været varslet store demonstrationer både for og imod den siddende præsident, Nicolas Maduro. Op til onsdag har fire mistet livet i sammenstød mellem modstandere og tilhængere.

Kort før Guaidós erklæring oplyste et fremtrædende medlem af Maduros socialistiske parti, at ledelsen i landets parlament skal undersøges for sin rolle i en lille gruppe soldaters mytteri mandag.

Guaidó er formand for landets parlament, hvor Maduros opposition har flertallet.

Ikke mange minutter efter den meddelelse afsagde Guaidó en ed og gennemførte en indsættelsesceremoni foran demonstranter i Caracas.

»Jeg sværger hermed, at jeg vil påtage mig præsidentembedet for at sikre tronranerens afgang«, sagde Guaidó ifølge Reuters.

Tronraneren er en henvisning til Nicolas Maduro, der også længe har været under international kritik fra særligt USA, der har kaldt hans regering for illegitim.

Gauidó erklærede videre, at hvis militæret vil støtte ham, vil han udskrive et valg i landet.

Det fremgår ikke, hvordan præsident Maduro og militæret har reageret på Guaidós udnævnelse af sig selv som præsident.

Generalsekretæren i OAS, der er en organisation for 35 lande i Nord- og Sydamerika, lykønsker Juan Guaidó med præsidentposten. Et af medlemslandene er Venezuela selv.

Også Canada har ifølge nyhedsbureauet AP bekræftet sin støtte til Guaidó. Brasiliens nye præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at han også støtter op om Guaidó.

Kun Mexico har ifølge Reuters udtrykt, at landet 'for nuværende' holder fast i, at Nicolas Maduro er Venezuelas præsident.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden