0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Nyvalgt SF'er er yngste EP-medlem nogensinde: »Hvis vi ikke får løst klimakrisen, er vi fucked«

21-årige Kira Marie Peter-Hansen blev mandag valgt til Europa-Parlamentet som den yngste nogensinde. For hende er der en politisk kamp, der overskygger alle andre: Klimakrisen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Kira Marie Peter Hansen (til højre) bliver SFs andet mandat i Europa-Parlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det var en DR-journalist, der overbragte Kira Marie Peter-Hansen de gode nyheder.

Den 21-årige SFer bliver den yngste europaparlamentariker nogensinde. Det stod klart, efter SFs Karsten Hønge mandag aften meddelte, at han lod sit mandat tilfalde Kira Marie Peter-Hansen.

»Jeg har jo godt vidst, at Karsten har været mega meget i tvivl, og at der kunne ske alt muligt i løbet af dagen«, siger Kira Marie Peter-Hansen, da Politiken fanger hende på telefonen.

»Men de sidste 24 timer har været helt sindssyge. Jeg har ikke fået særlig meget søvn, og i forhold til kamerafokus er jeg gået fra 0 til 100. Jeg er stadig lidt i chok og skal lige hjem og rumme det og indse, at det er sket«.

Kom ind på et wildcard

SF fik et fremragende valg og gik fra 10,9 procent til 13,2. Det betyder, at Europa-veteranen Margrethe Auken, der i fem år har været SFs enlige mandat i parlamentet, skal have selskab af endnu en SFer.

Efter bogen burde mandatet egentlig tilfalde partikollegaen Karsten Hønge, der med 19.687 personlige stemmer var partiets næstmest populære kandidat.

Men han stiller også op til folketingsvalget 5. juni, og derfor valgte han at give mandatet videre til Kira Marie Peter-Hansen, der fik 15.765 stemmer.

I Folketinget handler det tit om burkaforbud og frikadeller, og det er sgu ikke det vigtigste lige nu

Den 21-årige nyslåede parlamentariker er født 23. februar 1998, kommer fra Værløse og læser til daglig økonomi på Københavns Universitet.

Hun kommer ikke fra et særlig politisk hjem. Nogle fra bedstefarens familie var med i modstandsbevægelsen, og papfaren var vidst en gang også SF’er.

Hendes egen politiske karriere begyndte for cirka fem år siden i DSU, men det holdt kun i et lille halvt år, inden hun rykkede yderligere til venstre, og hun husker godt, hvad der gjorde udslaget:

»Tilbage i 2015 så jeg Helle Thorning-Schmidts nytårstale, og der så jeg tydeligt, at de vendte på udlændingefronten. Jeg tænkte først, at ’Helle hun skal sgu nok sige, at nu skal vi til at føre en nice politik igen’, men så startede de ud med at ændre reglerne for familiesammenføring, så man først kunne søge om det efter tre år.«

»Det blev dråben, der fik bægeret til at flyde over for mig, og siden da har jeg lagt alle mine kræfter hos SF«, siger Kira Marie Peter-Hansen.

Det er i EU, det rykker

Hun fortæller, at hun aldrig har været bange for at kaste sig ind i de store kampe, og lige nu er der en kamp, der overskygger alle de andre: Klimakrisen.

Jeg føler en helt vildt stor forpligtelse. Så når vi kan se, at det bare går alt for langsomt med klimaet, vil jeg gerne kaste mig ind i kampen.

De ældre politikere har i flere årtier svigtet yngre generationer, mener hun, og det er med den indstilling in mente, hun tager til Bruxelles.

»Man har råbt op i flere år, og der er bare ikke sket noget. De ældre har jo godt vidst, hvad der foregik. I firserne forsøgte man med Montreal-protokolen at indføre en CO2 afgift ind, uden det lykkedes. Det er jo den samme kamp, vi kæmper i dag. Det er bare gået så sindssygt langsomt på trods af, man godt har vidst, vi efterlader en kæmpe regning«, siger Kira Marie Peter-Hansen og understreger:

»Hvis vi ikke får løst krimakrisen, er vi fucked, og så kan det meste af det andet være ligegyldigt«.

Det er af samme årsag, hun valgte at stille op til Europa-Parlamentet i stedet for Folketinget. Det haster, det her. Og hvis man virkelig skal kunne føre noget grøn politik igennem, er det i Europa-Parlamentet, det skal gøres, mener hun.

»Hvis vi skal rykke på de store dagsordener som klima og global ulighed, er det gennem EU, vi kan gøre rigtig meget. I Folketinget handler det tit om burkaforbud og frikadeller, og det er ikke det vigtigste lige nu«.

Bliver det for småt og snævert i Folketinget?

»Jeg ved ikke, om det bliver for småt, men jeg er optaget af at løse de udfordringer, vi står over for, og når klimakrisen er den absolut største, giver det bedst mening at gøre det«.

Det kræver, at nogen går forrest

Beslutningen om at stille op til Europa-Parlamentet traf hun ved juletid under en ferie på Cuba. Efter mange overvejelser.

»Et andet kvindeligt SF-medlem sagde, at hvis vi vil have flere kvinder repræsenteret i politik, så kræver det, at nogen går forrest. Det fik mig til at give det et skud. Så er det helt overvældende nu, og det er gået over al forventning«, siger hun og fortsætter:

»Jeg føler en helt vildt stor forpligtelse. Så når vi kan se, at det bare går alt for langsomt med klimaet, vil jeg gerne kaste mig ind i kampen. Og vise over for den ungdom, der nogle gange føler, at de ikke har så meget at skulle have sagt, at man kan sgu godt være i politik, når man er ung, og vores stemme er mindst lige så meget værd, som de ældres«.

Hun håber, at hun som parlamentariker kan få unge til at involvere sig mere i EU. Blandt andet via en Instagram-konto, der dagligt viser livet i Parlamentet bag facaden, hvor danske og udenlandske unge altid kan stille spørgsmål.

»Der er rigtig mange, der har skrevet til mig de sidste dage. Og jeg kunne rigtig godt tænke mig at være en type, som folk føler, de kan skrive til. Om det så er stort eller småt«.

Hun håber på et ordførerskab inden for - du gættede det - klima. Og de politiske mål for de næste fem år er klare: Landbrug skal være mere grønt og bæredygtigt, og der skal færre støttekroner til fossile brændstoffer.

Hvis ikke det kan lade sig gøre, håber hun på et ordførerskab indenfor landbrug, økonomi eller LGBT-rettigheder.

I første omgang skal de lavpraktiske ting dog lige ordnes.

»Jeg tager formentlig til Bruxelles på onsdag, og så skal Margrethes (Auken, red.) hold hjælpe mig på plads i starten. Vi går jo et mandat op, så vi skal formentlig udvide vores kontor en lille smule«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts