0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Murad Sezer/Ritzau Scanpix
Foto: Murad Sezer/Ritzau Scanpix

Røg rejser sig over den syriske by, Tel Abyad, der ses fra den tyrkiske grænse. Verden over fordømmes Tyrkiets præsident, Erdogan. Han forsøger at trække streg i sandet over for EU og sende signal til vælgere, vurderer ekspert.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Undervurder ikke Erdogans trussel om flygtninge til EU

Tyrkisk præsident forsøger at trække streg i sandet over for EU og sende signal til vælgere, mener ekspert.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Man skal ikke undervurdere muligheden for, at Tyrkiet vil åbne porten til EU for syriske flygtninge.

Det vurderer professor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet Dietrich Jung.

Erdogan advarede torsdag i en tale EU om, at han vil lade 3,6 millioner syriske flygtninge krydse grænsen til EU.

»Det er svært at vurdere, hvor seriøs han er, men han har vist i de seneste uger og måneder, at han sagtens kan agere i den retning, og jeg vil ikke undervurdere muligheden for, at han åbner porten endnu mere«, siger han.

Det er svært at vurdere, hvor seriøs han er, men han har vist i de seneste uger og måneder, at han sagtens kan agere i den retning, og jeg vil ikke undervurdere muligheden for, at han åbner porten endnu mere


Dietrich Jung henviser til et stigende antal flygtninge, som de seneste uger er ankommet til Grækenland. Det er ifølge forskeren et symptom på, at Tyrkiet har slækket på kontrollen med de millioner af flygtninge, der befinder sig i landet.

Advarslen fra Erdogan kom, efter at flere EU-lande har kritiseret Tyrkiet for at lancere en militæraktion mod kurdere i det nordlige Syrien.

Vil vise, at EU har brug for Tyrkiet

Med advarslen forsøger Erdogan at trække en streg i sandet over for et EU, der langt henad vejen er afhængig af Tyrkiet, forklarer Dietrich Jung.

»Han vil aldrig få legitimitet af EU til at angribe kurderne, men han prøver at vise, at EU har brug for Tyrkiet i flygtningespørgsmålet, så derfor er det bedst, at EU holder sig til verbale fordømmelser«.

»Man må gerne fordømme angrebene, men når der ikke er handling bag fordømmelserne, så er Erdogan ligeglad«, siger han.

Og mens dagens advarsel skal ses som en streg i sandet over for EU, så skal Erdogans offensiv i Syrien og aggressive retorik over for EU måske mest ses som et indenrigspolitisk signal, vurderer professoren.

»Det ene publikum til alt dette er de forskellige stater i EU. Men næsten endnu vigtigere er hans position i Tyrkiet, hvor han har tabt lokalvalgene i både Ankara og Istanbul«, siger Dietrich Jung.

Det ene publikum til alt dette er de forskellige stater i EU. Men næsten endnu vigtigere er hans position i Tyrkiet, hvor han har tabt lokalvalgene i både Ankara og Istanbul

»Tyrkerne er trætte af de syriske flygtninge, og der er en stærk støtte til at angribe kurderne i Syrien - især blandt den nationalistiske del af befolkningen. Og det er hans vælgere, som er det primære publikum for Erdogan«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?