Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Henry Nicholls/Ritzau Scanpix
Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Fair og balanceret«: EU og Johnson er enige om brexitaftale

EU og Storbritannien lander skilsmisseaftale. Svær godkendelse venter i London.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

EU og Storbritannien er blevet enige om en skilsmisseaftale. Det skriver EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker på Twitter.

»Det er en fair og balanceret aftale for EU og for Storbritannien«, skriver Jean-Claude Juncker.

Han anbefaler, at EU’s stats- og regeringschefer godkender aftalen på dagens EU-topmøde i Bruxelles. Også EU-parlamentet skal sige god for aftalen.

Statsminister Mette Frederiksen siger til Ritzau, at hun glæder sig over, at det ser ud at man undgår et Brexit uden skilsmisseaftale.

»Jeg er villig til at strække mig ret langt, for at vi kan få et ordentligt Brexit«, siger Mette Frederiksen.

Stor udfordring venter i London

Skilsmisseaftalen skal også have flertal i det britiske Underhus, der tre gange har forkastet den skilsmisseaftale, som Theresa May indgik med EU. Opbakningen til Boris Johnsons aftale er ikke givet på forhånd i Underhuset, hvor Boris Johnson har mistet sit flertal.

Han skal finde et flertal gennem parlamentarikere fra det konservative parti, det lille nordirske støtteparti DUP og Brexitrebeller fra det store oppositionsparti Labour.

Skilsmisseaftalen skal behandles på lørdag, når det britiske parlament samles ekstraordinært. På Twitter skriver Boris Johnson, at parlamentarikerne bør stemme for, så Storbritannien igen kan fokusere på andre emner som sundhed og kriminalitetsbekæmpelse. Boris Johnson har lovet de britiske vælgere, at Storbritannien forlader EU 31. oktober.

»Vi har en fremragende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage - på lørdag bør parlamentet få overstået Brexit, så vi kan gå videre til andre prioriteter«, skriver Boris Johnson.

Hvis ikke Boris Johnson får opbakning til sin skilsmisseaftale i parlamentet, er han forpligtet til at anmode EU om at udskyde Brexit.

Labours formand Jeremy Cornbyn siger i en pressemeddelelse, at Brexitaftalen bør forkastes.

»Det lader til, at premierministeren har forhandlet sig frem til en endnu værre aftale end Theresa Mays, som blev overvældende forkastet«, siger Jeremy Corbyn.

Labour mener, at der skal være en ny folkeafstemning om Brexit.

Grænsestrid løst med dobbelt toldsystem

Den store knast i forhandlingerne har været, hvad man stiller op med den kommende ydre EU-grænse mellem Irland og Nordirland. EU har fra starten stået stejlt på behovet for at holde i hvert fald Nordirland i EU’s toldsystem for at undgå behovet for fysisk grænse mellem Irland og Nordirland, når resten af det engelske kongerige forlader EU.

Ifølge Brexitaftalen bliver Nordirland formelt i Det Forenede Kongerige en del af det britiske toldterritorium, men Nordirland vil samtidig med enkelte undtagelser være omfattet af EU’s toldsystem. På den måde undgår partnerne behovet for kontrol på den politisk følsomme grænse mellem Irland og Nordirland. Tilgengæld bliver der behov for grænsekontrol i Det Irske Hav på varer mellem Nordirland og resten af Det Forenede Kongerige.

EU’s chefforhandler Michel Barnier siger på et pressemøde i Bruxelles, at han særligt er tilfreds med at undgå en fysisk grænse mellem Irland og Nordirland.

»For mig har det fra dag et, da vi begyndte for tre år siden, handlet om mennesker. Om befolkningen i Nordirland og Irland. Hvad, der virkelig betyder noget, er freden«, siger Michel Barnier.

På pressemødet blev Michel Barnier spurgt, hvad der sker, hvis skilsmisseaftalen falder igen? Om det er muligt at indgå en tredje skilsmisseaftale?

»Det er et rent hypotetisk spørgsmål«, siger Michel Barnier og gentager et mantra fra da Theresa May og EU blev enige om en anden skilsmisseaftale for et år siden:

»Dette er den bedst mulige aftale«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Jens Hjalte Løgstrup

Hvad er det, der er rød som en Ferrari og kører på skinner?  En skinnecykel mellem Allingåbro og Randers

Nye grønne vaner eller grøn likør?  Læserne kommer med deres bedste tip til Midt- og Østjylland

Siden nonnerne forlod slottet i kølvandet på et mystisk dødsfald, er det blevet omdannet til pensionat og hotel

Morten Langkilde

Tag på underjordisk safari i Jylland

Eva Holtegaard-Kasler

Smagsoplevelser i Djursland:  Spis tang, vegetarisk eller traditionel dansk mad

Jens Hjalte Løgstrup

Sæt smartphonen på lydløs, og snup en dag 'alene' i den midtjyske vildmark

Roald Als/POLITIKEN

Dannelsesrejsen:  Kan et roadtrip til Jylland afhjælpe Roald Als' kolossale uvidenhed om hovedlandet?

Anne Louise Leth

En dag ved Randers Fjord:   Du kan komme til at følges med en sæl eller en havørn