0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
John Thys/Ritzau Scanpix
Foto: John Thys/Ritzau Scanpix

Vestager giver midlertidigt EU-landene tilladelse til at pumpe penge i nødlidende virksomheder.

Aldrig set før: EU bryder med hellige principper for at mildne coronakrise

EU dropper budgetkrav og giver los for statsstøtte. Tyskland sender 4.500 milliarder af sted for at mildne coronakrisen og må bryde med budgetdisciplinen.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

To af EU’s bærende principper bliver nu sat til side for at give medlemslandene frihed til at håndtere den økonomiske del af corona-krisen.

Den ene er reglen om, at de offentlige kasser maksimalt må have et underskud, der svarer til tre procent af BNP. Den regel vil kommissionen for første gang suspendere, så medlemslandene kan åbne statskasserne på vid gab og låne lige så mange penge, som de finder nødvendigt. Ikke engang under finanskrisen blev reglerne lempet.

Forslaget blev fremlagt fredag aften – dagen før tyske aviser lørdag kunne berette om en tysk hjælpepakke med over 1.1000 milliarder kroner i direkte støtte fra den tyske stat.

»Vi er nødt til at sikre, at økonomien fungerer i den nuværende situation for at redde så mange arbejdspladser som muligt«, siger den tyske finansminister Olaf Scholz ifølge Deutsche Welle.

Vestager: Vi må handle hurtigt

Samtidig giver EU los for, at staterne kan pumpe penge i nødlidende virksomheder – op til 6 millioner kroner per virksomhed plus statsgaranterede lån plus subsidierede lån plus ekstra eksportkreditter.

»Vi må handle hurtigt for at håndtere konsekvenserne så godt, vi kan«, siger Margrethe Vestager, næstformand og kommissær med ansvar for konkurrence i en pressemeddelelse.

Vi må handle hurtigt for at håndtere konsekvenserne så godt, vi kan

»Den midlertidige ordning giver maksimal fleksibilitet for at støtte økonomien i denne svære tid«, siger hun.

De midlertidige undtagelser blåstempler tilsyneladende også de danske hjælpepakker.

Den tyske redningspakke skal ifølge Financial Times kombineres med en lånemuligheder og en fond, der tilsammen løber op i 4.500 milliarder kroner. For at finansiere det har den tyske finansminister søgt mandat til at låne 3.000 milliarder kroner.

Dermed kommer Tyskland til at bryde med budgetdisciplinen, der har været holdt hellig i årtier – også hele vejen gennem finanskrisen.

Men coronakrisen er noget ganske særligt, forklarede forbundskansler Angela Merkel onsdag.

»Situationen er alvorlig. Tag den alvorligt. Ikke siden den tyske genforening, nej, ikke siden Anden Verdenskrig, har vort land stået over for en udfordring, der afhænger så meget af vores fælles solidaritet«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.