Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Corona­virus

John Thys/Ritzau Scanpix
Foto: John Thys/Ritzau Scanpix

Vestager giver midlertidigt EU-landene tilladelse til at pumpe penge i nødlidende virksomheder.

Aldrig set før: EU bryder med hellige principper for at mildne coronakrise

EU dropper budgetkrav og giver los for statsstøtte. Tyskland sender 4.500 milliarder af sted for at mildne coronakrisen og må bryde med budgetdisciplinen.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

To af EU’s bærende principper bliver nu sat til side for at give medlemslandene frihed til at håndtere den økonomiske del af corona-krisen.

Den ene er reglen om, at de offentlige kasser maksimalt må have et underskud, der svarer til tre procent af BNP. Den regel vil kommissionen for første gang suspendere, så medlemslandene kan åbne statskasserne på vid gab og låne lige så mange penge, som de finder nødvendigt. Ikke engang under finanskrisen blev reglerne lempet.

Forslaget blev fremlagt fredag aften – dagen før tyske aviser lørdag kunne berette om en tysk hjælpepakke med over 1.1000 milliarder kroner i direkte støtte fra den tyske stat.

»Vi er nødt til at sikre, at økonomien fungerer i den nuværende situation for at redde så mange arbejdspladser som muligt«, siger den tyske finansminister Olaf Scholz ifølge Deutsche Welle.

Vestager: Vi må handle hurtigt

Samtidig giver EU los for, at staterne kan pumpe penge i nødlidende virksomheder – op til 6 millioner kroner per virksomhed plus statsgaranterede lån plus subsidierede lån plus ekstra eksportkreditter.

»Vi må handle hurtigt for at håndtere konsekvenserne så godt, vi kan«, siger Margrethe Vestager, næstformand og kommissær med ansvar for konkurrence i en pressemeddelelse.

Vi må handle hurtigt for at håndtere konsekvenserne så godt, vi kan

»Den midlertidige ordning giver maksimal fleksibilitet for at støtte økonomien i denne svære tid«, siger hun.

De midlertidige undtagelser blåstempler tilsyneladende også de danske hjælpepakker.

Den tyske redningspakke skal ifølge Financial Times kombineres med en lånemuligheder og en fond, der tilsammen løber op i 4.500 milliarder kroner. For at finansiere det har den tyske finansminister søgt mandat til at låne 3.000 milliarder kroner.

Dermed kommer Tyskland til at bryde med budgetdisciplinen, der har været holdt hellig i årtier – også hele vejen gennem finanskrisen.

Men coronakrisen er noget ganske særligt, forklarede forbundskansler Angela Merkel onsdag.

»Situationen er alvorlig. Tag den alvorligt. Ikke siden den tyske genforening, nej, ikke siden Anden Verdenskrig, har vort land stået over for en udfordring, der afhænger så meget af vores fælles solidaritet«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden