0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Senatet i Polen siger nej til præsidentvalg via brevstemmer

Diskussionen om præsidentvalget i Polen fortsætter, mens valgdatoen 10. maj rykker tættere og tættere på.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Agencja Gazeta/Ritzau Scanpix
Foto: Agencja Gazeta/Ritzau Scanpix

En demonstrant bliver tilbageholdt ved en antiregeringsdemonstration i byen Bydgoszcz i søndags.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Senatet i Polen har sent tirsdag afvist regeringens forslag om at afvikle præsidentvalget 10. maj via brevstemmer.

Regeringspartiet PiS og præsident Andrzej Duda mener, at præsidentvalget kan gennemføres på sikker vis i maj via brevstemmer på trods af stigende Covid-19-dødstal.

Men oppositionen, som har flertal i Senatet, frygter for den offentlige sundhed og valgsvindel.

Med afvisningen er den endelige beslutning sendt videre til Polens underhus, Sejm, hvor PiS har et skrøbeligt flertal. Her ventes en afstemning senere på ugen.

Valgdatoen er blevet et stort stridspunkt i Polen.

Oppositionen kræver et normalt valg på den anden side af coronaepidemien.

Det nægter regeringen, som enten ønsker valget gennemført 10. maj eller med en meget kort forsinkelse. Regeringen har også foreslået en toårig forlængelse af Dudas embedsperiode.

Præsidenten står til en jordskredssejr

Meningsmålinger viser, at præsident Andrzej Duda, som er allieret med PiS, står til at opnå en jordskredssejr ved et snarligt valg.

I Polen er brevstemmer kun tilladt i sjældne tilfælde, og oppositionen mener, at ændringer i systemet så tæt på valgdatoen vil gøre det umuligt at sikre lige adgang til at stemme og mulighed for at overvåge processen.

»Denne lov vil ændre systemet, og jeg er bange for, at den også vil bringe os nærmere et autoritært styre«, sagde Bogdan Borusewicz, en erfaren senator fra centerpartiet Borgerlig Platform, under debatten inden afstemningen.

PiS har signaleret, at partiet vil have udskudt valget til 17. eller 23. maj for bedre at kunne forberede sig på den nye stemmeform.

Regeringspartiet kan trods flertallet i underhuset risikere at tabe afstemningen, da flere medlemmer fra dens konservative parlamentariske koalition har udtrykt bekymringer i forhold til den rasende pandemi.

Taber PiS afstemningen, risikerer det at sende Polen ud i en politisk krise.

Det konservative regeringsparti har, siden det overtog magten i 2015, været kritiseret flere gange af EU for at afvige fra demokratiske principper i flere reformer af retssystemet.

ritzau

Annonce

Læs mere