0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Glyn Kirk/Ritzau Scanpix
Foto: Glyn Kirk/Ritzau Scanpix

»Jeg vil ikke bebrejde ham noget«: Boris Johnson holder hånden under sin udskældte spindoktor

Den britiske premierminister afviser stormløbet mod Dominic Cummings, og forsvarer rådgiverens coronarejse under nedlukningen af Storbritannien.

Internationalt

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dominic Cummings har handlet både ansvarligt og indenfor lovens rammer.

Den omdiskuterede rådgiver for den britiske premierminister Boris Johnson har ingen grund til at frygte for sin position, efter hans egen chef har taget ham i forsvar.

»Jeg vil ikke bebrejde ham (Cummings,red.) noget«, understregede Johnson, da han holdt pressekonference i premierministerboligen Downing Street No. 10. Britiske medier har kortlagt, hvordan Cummings med sin kone og deres barn kørte flere hundrede kilometer fra deres bopæl til Cummings forældre.

Både Cummings og hans kone var enten smittede eller mistanke for at være smittet med coronavirus. Ifølge retningslinjerne skulle de ikke forlade deres hjem, men de valgte at gøre det alligevel. Begrundelsen var, at bedsteforældrene var den eneste mulighed for at få barnet passet, hvis Cummings og hans kone blev alvorligt syge.

»Jeg har haft intensive ansigt til ansigt samtaler med Dominic Cummings. Jeg konkluderer, at det at rejse efter den rette pasningsmulighed (for barnet, red.) i den situation og uden at have et alternativ, var det, som enhver forælder instinktivt ville gøre«, forklarede Boris Johnson ifølge britiske medier.

Forhadt i nogen kredse

Ikke bare oppositionen men også medlemmer af det konservative regeringsparti har været meget kritiske overfor den i nogen kredse forhadte Cummings opførsel. Spørgsmålet er, om der gælder særlige regler for premierministerens toprådgiver.

Regler som andre briter ikke kan påberåbe sig.

Johnson gled under pressekonferencen af på flere kritiske spørgsmål. Blandt andet svarede han ikke på, om det var korrekt, at Cummings under opholdet hos forældrene var blevet set 50 kilometer væk.

»Som jeg ser det, har han holdt sig til reglerne. Han har handlet lovligt og ansvarligt med det ene formål at undgå at sprede smitten«, forklarede premierministeren.

Ed Davey fra Liberal Demokraterne advarer om, at offentligheden vil være »forbavset og vred over, hvordan premierministeren nu bøjer reglerne til fordel for hans nærmeste rådgiver«. Labours skyggeudenrigsminister, Lisa Nandy fremhæver i et tweet hvordan »Cummins ifølge sin chef fulgte sit instinkt, mens alle andre fulgte reglerne. Hvor ender det her, hvis alle nu følger deres instinkter?«.

At Dominic Cummings heller ikke er synderligt populær blandt mange konservative parlamentsmedlemmer understregede Simon Hoare:

»Med den skade Cummings nu begår på regeringens ry, må han overveje sin position. Nedlukningen har udfordret os alle«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?