0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Afghanistan løslader 400 talebanere inden fredsforhandling

Et råd bestående af tusindvis af prominente afghanere har godkendt løsladelsen af 400 Taliban-fanger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Afghan Presidential Palace/Ritzau Scanpix
Foto: Afghan Presidential Palace/Ritzau Scanpix

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, taler under det tre dage lange Loya Jirga-møde, hvor stammeoverhoveder mødes for at træffe beslutninger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Afghanistan løslader 400 Taleban-fanger, som er anklaget for alvorlige forbrydelser. Det har tusindvis af prominente afghanere i Afghanistans såkaldte Store Råd vedtaget. Flere af fangerne er anklaget for at have været involveret i angreb, der har kostet mange afghanere og udlændinge livet.

Beslutningen om løsladelsen er truffet ved slutningen af et tre dage langt møde, en såkaldt Loya Jirga. Det er et traditionelt møde, hvor tusindvis af stammeoverhoveder og andre prominente borgere i Afghanistan mødes for at træffe beslutninger.

»For at fjerne forhindringer forud for begyndelsen af fredsforhandlinger, for at stoppe blodsudgydelser og for befolkningens bedste, har Loya Jirga (rådet, red.) godkendt løsladelsen af 400 fanger, som Taliban har forlangt«, siger Atefa Tayeb, der er medlem af rådet.

Hvis der er nogle udenlandske statsborgere blandt de fanger, der skal løslades, vil de blive udleveret til deres respektive hjemlande, lyder beslutningen.

»Beslutningen har fjernet de sidste undskyldninger og forhindringer på vejen hen mod fredsforhandlinger. Vi er tæt på fredsforhandlingerne«, siger Abdullah Abdullah, som er udpeget af regeringen til at lede forhandlingerne med Taleban.

Stort stridspunkt

Fangernes skæbne har været et stort stridspunkt i forhold til at få gang i fredsforhandlingerne mellem parterne. Frigivelsen af fanger er en vigtig del af en aftale, USA og Taleban indgik i februar. Aftalen skulle bane vej for fredsforhandlingerne mellem Taleban og den afghanske regering.

Den afghanske regering har allerede løsladt knap 5.000 Taleban-fanger. Men myndighederne har stejlet ved udsigten til at udlevere de sidste fanger, som Taleban har krævet løsladt. Mange af de sidste 400 fanger skal være anklaget for meget alvorlige forbrydelser. Og flere end 150 skal ifølge AFP's oplysninger sidde på dødsgangen.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har skubbet på for at få fangerne løsladt. Men han har også erkendt, at det vil være en svær og »upopulær« beslutning.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts