0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Præsident­valg i USA

Tegnell forklarer højere svenske dødstal med mild influenzasæson

Mange svagelige, som overlevede mild influenza, døde i stedet under coronapandemien, siger statsepidemiolog.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Tt News Agency/Ritzau Scanpix
Foto: Tt News Agency/Ritzau Scanpix
Internationalt

Sveriges høje coronadødstal kan delvist forklares med, at der var en mild influenzasæson i 2019, mener statsepidemiolog Anders Tegnell.

Han siger, at den milde sæson medførte, at mange syge og svagelige, som sædvanligvis dør under en influenzaepidemi, overlevede. De døde i stedet under coronapandemien. Det siger Tegnell til Dagens Nyheter.

»Det, som man nu har set, er, at de lande, som har haft en ret så lav dødelighed af influenza i de seneste to eller tre år som for eksempel Sverige - har en vældig høj overdødelighed af Covid-19«. Det siger den svenske statsepidemiolog.

»Mens de lande, som havde høj influenzadødelighed de to seneste vintre som for eksempel Norge, har haft en ganske lav covid-dødelighed. Man har set samme tendens i flere andre lande. Dette er måske ikke hele forklaringen, men en del af den«, mener Tegnell.

Sverige oplever færre nye coronatilfælde

87.575 er indtil nu testet positiv for coronavirus i Sverige, hvor der er registreret 5.860 coronarelaterede dødsfald.

Sverige har dermed 58 dødsfald per 100.000 indbyggere, hvilket er næsten lige så mange som USA. Norge har til sammenligning 5, Finland 7 og Danmark 11 dødsfald per 100.000 indbyggere. Gennemsnittet på globalt plan er 12.

Mens andre lande er hårdt ramt af nye coronatilfælde, går det den rigtige vej i Sverige. De seneste 14 dage er der kun registreret 22,2 smittetilfælde per 100.000 indbyggere i Sverige mod 48,5 i Danmark og 28,4 i Norge.

Det fremgik af en opgørelse onsdag fra Det Europæiske Center for Sygdomsforebyggelse og Sygdomskontrol, ECDC.

Især i sydeuropæiske lande som Spanien, Frankrig, Tjekkiet og Malta er smittetallene høje med flere end 100 tilfælde per 100.000 indbyggere.

22 ud af Europas 31 lande har i perioden haft højere smittetal end Sverige, fremgår det af opgørelsen.

Tegnell mener, at Sveriges omstridte coronastrategi nu bærer frugt.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter