Kinas overgreb mod menneskerettighederne i Hongkong og Xinjiang får nu for første gang et stort dansk pensionsselskab til at erklære landet for et styre, man ikke vil investere i. Fremover er den kinesiske stat sortlistet i AkademikerPension, der passer på opsparingen for 140.000 medlemmer.
»Vi vil ikke være et sted, hvor menneskerettigheder bliver brudt kontinuerligt«, siger Jens Munch Holst, der er direktør i AkademikerPension. »Vi har haft dem i sigte i ret lang tid, og det går kun én vej, og det bliver værre og værre«.
Selskabet, der denne måned skiftede navn fra MP Pension, vil nu sælge alle sine kinesiske statsobligationer og aktier i statsejede kinesiske selskaber. Tilsammen omtrent 400 millioner kroner.
Meldingen er markant, fordi det er første gang, at en større vestlig investor direkte siger, at man boykotter verdens næststørste økonomi af etiske årsager. I maj beordrede USA’s præsident, Donald Trump, et statsligt pensionsselskab til at sælge alle dets kinesiske aktiver, men det var storpolitik og indgik i en ulmende tech- og handelskrig mellem de to lande.
For AkademikerPension har det været en tung beslutning, fordi Kina igennem mange år har haft en buldrende økonomisk vækst, der har belønnet mange danske pensionsopsparere. Så sent som i november sidste år afviste Jens Munch Holst, at man kunne styre uden om Kina. Men siden da har selskabet besluttet, at man kan klare sig omtrent lige så godt ved at satse på andre vækstøkonomier.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her