0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

»Hvis Trump vinder valget, vil kineserne danse og juble«

Selv om den amerikanske præsident har forsøgt at udkonkurrere Kinas magt i sin periode som præsident, ender Kina alligevel som vinder. Det mener flere fremtrædende eksperter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Trumps indenrigspolitiske uformåen har ført ham udenom en milliardstor infrastrukturel aftale med Nancy Pelosi (formanden for repræsentanternes hus, red.), selvom USA i den grad har brug for sådan en aftale, hvis de skal kunne hente Kina som fremtidens største økonomi, siger Friis Arne Petersen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Handelskrig eller ej: Kina er den store vinder af Trumps udenrigspolitik.

Det mener en række fremtrædende eksperter, der netop har deltaget i læsermødet ’America First’ i Politikens Hus.

»Hvis Trump vinder valget, vil kineserne danse og juble: Wow, otte år helt gratis uden strukturel modstand«, siger Friis Arne Petersen, der som tidligere ambassadør i både Berlin, Beijing og Washington er en af dansk diplomatis grand old men.

Det er kombinationen af tabet af diverse allierede – og sat på spidsen: sammenbruddet af transatlantisk samarbejde – samt en svækket amerikansk økonomi, der får eksperterne til at tale om gunstige forhold for den asiatiske etpartistat.

For mens Trump har haft travlt med at erklære handelskrig mod netop Kina, har han også vendt Europa og ikke mindst storøkonomien Tyskland ryggen.

»Trump har fået sat Kina på dagsordenen. Men han erklærede også Europa som sin fjende i sin tid, så Europa har haft svært ved at støtte op om Trumps politik«, siger Liselotte Odgaard, Kina-ekspert ved det amerikanske Hudson Institute.

Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

»Selv om vi hører om den her store økonomi, så har Kina jo også nogle store problemer under overfladen. Både i verdenen og internt«, siger Flemming Splidsboel. På billedet ses bagest Helle Malmvig, Liselotte Odgaard, Flemming Splidsboel og Friis Arne Petersen.

»Et europæisk land vil aldrig begynde en bilateral handelskrig med Kina. De ville sige til Sydkorea, Japan, Brasilien og Mexico: Skal vi ikke sætte os ned og lave en multilateral handelsrunde, hvor vi identificerer de regler, Kina ikke overholder, og presser dem til at blive bedre. Men det vil Trump ikke«, siger Friis Arne Petersen.

»Derfor er den amerikanske præsident den største trussel mod den liberale ordens videreførelse i dag«.

Kina skal ikke overvurderes

På trods af den handelskrig, som Trump gik på valg på i 2016 og siden har ført med Kina, er landet med Xi Jinping i spidsen alligevel endt med at være et af de eneste lande i verden, der på nuværende tidspunkt er i vækst.

USA’s egen økonomi er syg af corona, og amerikanerne har i dag en større statsgæld, end de havde i årene efter Anden Verdenskrig.

Friis Arne Petersen påpeger, at Kina sidste år havde et handelsoverskud med USA på 400 milliarder dollars, svarende til over 2,5 billioner danske kroner. Altså at Kina har solgt mere, end de har købt. Og det er ikke et godt tegn for en eventuel genopretning af økonomien, ligesom den enorme gæld på længere sigt kan svække tilliden til den amerikanske dollar og dermed dens status som hele verdens reservevaluta.

»I følge amerikanske egne vækstforudsigelser betyder det, at USA i løbet af de næste 30 år bliver en dværg i forhold til den kinesiske økonomi. Derfor er Trump en taber«, mener Friis Arne Petersen og peger på, at den største økonomi i Europa, den tyske, nu har Kina som største handelspartner. Ikke USA.

»Tyskerne jubler jo over, at Kina er i vækst. For så får de solgt nogle flere tyske biler og får nedsat arbejdsløsheden«.

Selv russerne har erkendt, at vi ikke kan stole på Huawei, og at de bliver nødt til at udvikle et russisk 5G-netværk

Men på trods af at tallene viser, at tingene går Kinas vej, skal man passe på ikke at overvurdere Kina, mener Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS og ekspert i Rusland.

»Det virker på mig, som om Kina er ved at løbe ind i en mur. Den mur er vores enorme fokus på infrastruktur og primært digital infrastruktur«, siger han og henviser til de to store 5G-netværksspillere Huawei og ZTE.

Både Danmark, Belgien og Storbritannien har fravalgt at arbejde sammen med de kinesiske 5G-virksomheder, da man har vurderet, at det ikke vil være sikkert at benytte sig af den kinesiske teknologi.

»Selv russerne har erkendt, at vi ikke kan stole på Huawei, og at de bliver nødt til at udvikle et russisk 5G-netværk«, tilføjer Flemming Splidsboel.

»Mange steder i Europa er man nået til den erkendelse, at man nok har været naiv i forhold til Kina. Det er om nogen Trump, der har vækket os, men den erkendelse er vi altså også selv nået til«.

Trump har gjort det sværere for USA at være bannerfører for demokratiet

Autoritære magter har fået mere plads

Men bare fordi de europæiske lande er blevet mere bevidste om truslen fra Kina og Xi Jinping, er det altså ikke hele verden, der er på kant med etpartistyret.

Liselotte Odgaard mener, at Trump har vist netop Kina, hvor vigtigt det er at støtte op om andre autoritære regimer.

»Kina vil få nye kunder i lande, som vi ikke bryder os om, og vil eksportere teknologi – for eksempel til overvågning – i stor stil til ret brutale autoritære regimer. Så jeg synes, at det er uklart, hvem der bliver en vinder. Måske vi i virkeligheden alle sammen bliver tabere«, siger hun.

Hun forklarer, at det i takt med Trumps fravalg af internationalt samarbejde har givet spillerum for verdens autoritære magter, og flere ikkevestlige lande vil skele til Kina som den nation, der sætter standarden.

»Det er da voldsomt bekymrende for vores del af verden og især Europa«, siger hun.

Hvis man vender blikket mod Mellemøsten, har Trumps tid i Det Hvide Hus også vist sig gavnlig for blandt andre Saudi-Arabien, mener Helle Malmvig, seniorforsker i international politik i Mellemøsten ved DIIS.

»Trump er jo vild med de her møder med autoritære ledere, hvor man kan lade, som om man har opnået noget stort, og sætte det hele op med et håndtryk foran Air Force One«, siger hun.

»Men Trump har derfor gjort det sværere for USA at være bannerfører for demokratiet«.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts