Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Officers voldsomme Irak-kritik skaber opsigt i Folketinget

Flere partier rejser krav, om at forsvarsministeren undersøger, om det virkelig står så skidt til med hæren i Irak.

Kampen mod Islamisk Stat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trods massiv støtte fra den internationale koalition og Danmark er den irakiske hær stadig ikke villig til for alvor at kæmpe mod Islamisk Stat.

Størstedelen af hæren holder sig i sikkerhed ved Bagdad og mange af de våben, som Vesten giver den, bliver stjålet og solgt.

Sådan lyder kritikken fra oberstløjtnant Per Lorenz Hinrichsen, der er forsvarschefens særlige repræsentant ved Operation Inherent Resolve’s hovedkvarter i Kuwait, som han har fremsat i DR og i Information. Og det følges nøje i Folketinget.

»En dybt alvorlig situation«

En række forsvarsordførere vil nu kræve sagen undersøgt.

»Det er en dybt alvorlig situation«, siger Martin Lidegaard, der er forsvarsordfører for Radikale, mens Holger K. Nielsen fra SF kalder kritikken fra oberstløjtnanten for ’meget bemærkelsesværdig’.

»Dette er noget, som vi må tage alvorligt. Hele den danske mission står og falder med den irakiske hær – og denne danske officer siger nu, at de ikke har nogen kampvilje«, siger han.

Kræver sagen undersøgt

I første omfang får kritikken forsvarsordførerne til at bede forsvarsministeren undersøge sagen og vurdere hvorvidt oberstløjtnant Per Lorenz Hinrichsens kritik er udtryk for det danske forsvars generelle vurdering af situationen i Irak.

Hvis krisen ikke forbedres, mener Holger K. Nielsen ikke, at Danmark skal fortsætte sin indsats i Irak.

»Hvis det ikke bliver anderledes, kan vi ikke fortsætte missionen. Det giver jo ikke nogen mening, hvis irakerne ikke selv vil kæmpe«, siger Holger K. Nielsen, der kritiserer, at regeringen allerede nu har besluttet at sende de danske F-16 fly tilbage til regionen efter en pause.

»Det er hul i hovedet – man må jo se på, hvordan situationen er til den tid. Eller er det ren symbolpolitik«, siger han.

»Der er ikke lette svar«

For Rene Gade, der er forsvarsordfører i Alternativet, understreger kritikken behovet for at gentænke den danske politik.

»Dette får mig til at tænke - som vi hele tiden har gjort i Alternativet - at udenrigspolitikken kan føres anderledes. Jeg synes klart, at dette igen giver god grund til at bremse op, så vi kan få gennemtænkt, hvad det danske bidrag skal være«.

»Dette er en kompliceret situation, hvor der ikke er lette svar«, lyder den mere forsigtige vurdering fra Martin Lidegaard.

»Uden koalitionens indsats i Irak tror jeg stadig, at situationen ville have været værre - men det er klart, at hvis man skal gøre fremskridt, skal den irakiske hær til at virke«.

Uanset hvad der sker, mener Rasmus Jarlov fra De Konservative derimod, at Danmark skal forblive aktiv i Irak.

»Vi har en forpligtelse til at få Irak til at fungere. Det er klart, at det er et alvorligt problem, at den irakiske hær er dårligt ledet, og at det kan være svært at gennemskue de loyalitetsforhold, der er internt i hæren. Men vi kan ikke trække os ud og lade landet blive overtaget af Islamisk Stat. Det ville ikke være moralsk forsvarligt«, siger han. Og det samme synes at være budskabet fra Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraternes forsvarsordfører.

»Vi må naturligvis få dette kigget efter i sømmene – men det er fuldstændig afgørende, at bekæmpelsen af Islamisk Stat fortsætter«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden