Officers voldsomme Irak-kritik skaber opsigt i Folketinget

Flere partier rejser krav, om at forsvarsministeren undersøger, om det virkelig står så skidt til med hæren i Irak.

Kampen mod Islamisk Stat

Trods massiv støtte fra den internationale koalition og Danmark er den irakiske hær stadig ikke villig til for alvor at kæmpe mod Islamisk Stat.

Størstedelen af hæren holder sig i sikkerhed ved Bagdad og mange af de våben, som Vesten giver den, bliver stjålet og solgt.

Sådan lyder kritikken fra oberstløjtnant Per Lorenz Hinrichsen, der er forsvarschefens særlige repræsentant ved Operation Inherent Resolve’s hovedkvarter i Kuwait, som han har fremsat i DR og i Information. Og det følges nøje i Folketinget.

»En dybt alvorlig situation«

En række forsvarsordførere vil nu kræve sagen undersøgt.

»Det er en dybt alvorlig situation«, siger Martin Lidegaard, der er forsvarsordfører for Radikale, mens Holger K. Nielsen fra SF kalder kritikken fra oberstløjtnanten for ’meget bemærkelsesværdig’.

»Dette er noget, som vi må tage alvorligt. Hele den danske mission står og falder med den irakiske hær – og denne danske officer siger nu, at de ikke har nogen kampvilje«, siger han.

Kræver sagen undersøgt

I første omfang får kritikken forsvarsordførerne til at bede forsvarsministeren undersøge sagen og vurdere hvorvidt oberstløjtnant Per Lorenz Hinrichsens kritik er udtryk for det danske forsvars generelle vurdering af situationen i Irak.

Hvis krisen ikke forbedres, mener Holger K. Nielsen ikke, at Danmark skal fortsætte sin indsats i Irak.

»Hvis det ikke bliver anderledes, kan vi ikke fortsætte missionen. Det giver jo ikke nogen mening, hvis irakerne ikke selv vil kæmpe«, siger Holger K. Nielsen, der kritiserer, at regeringen allerede nu har besluttet at sende de danske F-16 fly tilbage til regionen efter en pause.

»Det er hul i hovedet – man må jo se på, hvordan situationen er til den tid. Eller er det ren symbolpolitik«, siger han.

»Der er ikke lette svar«

For Rene Gade, der er forsvarsordfører i Alternativet, understreger kritikken behovet for at gentænke den danske politik.

»Dette får mig til at tænke - som vi hele tiden har gjort i Alternativet - at udenrigspolitikken kan føres anderledes. Jeg synes klart, at dette igen giver god grund til at bremse op, så vi kan få gennemtænkt, hvad det danske bidrag skal være«.

»Dette er en kompliceret situation, hvor der ikke er lette svar«, lyder den mere forsigtige vurdering fra Martin Lidegaard.

»Uden koalitionens indsats i Irak tror jeg stadig, at situationen ville have været værre - men det er klart, at hvis man skal gøre fremskridt, skal den irakiske hær til at virke«.

Uanset hvad der sker, mener Rasmus Jarlov fra De Konservative derimod, at Danmark skal forblive aktiv i Irak.

»Vi har en forpligtelse til at få Irak til at fungere. Det er klart, at det er et alvorligt problem, at den irakiske hær er dårligt ledet, og at det kan være svært at gennemskue de loyalitetsforhold, der er internt i hæren. Men vi kan ikke trække os ud og lade landet blive overtaget af Islamisk Stat. Det ville ikke være moralsk forsvarligt«, siger han. Og det samme synes at være budskabet fra Henrik Dam Kristensen, Socialdemokraternes forsvarsordfører.

»Vi må naturligvis få dette kigget efter i sømmene – men det er fuldstændig afgørende, at bekæmpelsen af Islamisk Stat fortsætter«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce