0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Argumentet klinger »noget hult«: Pensionskasse tror på dialog med udskældte kinesere

I stedet for at trække deres penge ud af kinesisk overvågningsteknologi, som anklages for at bidrage til undertrykkelse af millioner af kinesere, vil flere danske pensionskasser gå i dialog med selskaberne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Kina

Omkring 300.000 danskere sparer op til alderdommen i pensionskassen Velliv, som markedsfører sig på at ville gøre »en verden til forskel med din pensionsopsparing«. Som led i den ambition har Velliv investeret et mindre millionbeløb i Kinas to største producenter af overvågningsteknologi, Hikvision og Dahua.

De to selskaber er under anklage for at bidrage til krænkelser af menneskerettighederne i Xinjiang-regionen, hvor Kina har opbygget verdens mest avancerede overvågningssystem. Men frem for at trække sine penge ud vil Velliv først forsøge at få selskaberne til at ændre adfærd. Det skriver Thomas Kjærgaard, som er Vellivs chef for ansvarlige investeringer, i en mail til Politiken:

»I Velliv er vi tilhængere af at engagere os i at ændre virksomheders adfærd gennem dialog. Såfremt at vi imod forventning oplever, at dialogen ikke fører til ændret adfærd i virksomheden, ekskluderer vi ultimativt investeringen fra vores portefølje. Vi har via vores serviceleverandør engagement på begge selskaber, der vurderer forhold omkring menneskerettigheder. Vi følger udviklingen i det engagement«, skriver Thomas Kjærgaard.

Vellivs investeringer i Hikvision og Dahua udgør henholdsvis 4,7 millioner kr. og 1,6 millioner kr., hvilket er en forsvindende lille del af pensionskassens samlede investeringer. Men uanset om investeringerne var små eller store, ville det formentlig være svært at ændre de kinesiske selskabers adfærd gennem dialog, eftersom de begge er delvist statsejede. Det siger Lars Koch, som er politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke og følger de danske pensionskassers etiske adfærd.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts