0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jae C. Hong/AP
Foto: Jae C. Hong/AP

Salget af lovlig cannabis forventes at nå 16,3 milliarder kroner i Californien i 2018, skriver AP. Dermed er den amerikanske delstat på rekordtid blevet et af verdens største markeder for lovlig cannabis.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grøn vækst: På et år er lovlig cannabis blevet en milliardindustri i Californien

Planten forventes at blive omsat for 16,3 milliarder kroner i 2018, men det er dog lidt mindre end forventet.

USA
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Salget af lovlig cannabis forventes at nå 16,3 milliarder kroner i Californien i 2018, skriver AP.

Det svarer til den årlige globale omsætning for Jysk, og det er mere end hvad Coloplast og Novozymes omsætter for på et år.

Dermed er den amerikanske delstat på rekordtid blevet et af verdens største markeder for lovlig cannabis.

Siden salget blev lovliggjort i januar, har Californien udstedt 4.985 kultiveringslicenser, oplyser AP, som fører statistik over »marijuanaens år« i USA.

Ifølge nyhedsbureauet sælger 531 butikker nu planten, mens 996 er registreret som distributører. 52 laboratorier i delstaten tester kvalitet og renhed.

Mathew Sumner/AP
Foto: Mathew Sumner/AP

Salget af lovlig cannabis forventes at nå 16,3 milliarder kroner i Californien i 2018, skriver AP. Det svarer til den årlige globale omsætning for Jysk, og det er mere end hvad Coloplast og Novozymes omsætter for på et år.

Det første år med lovlig cannabis har dog også skabt en række nye problemer for Californien, der isoleret set er verdens femtestørste økonomi.

Ifølge ungdomsmediet VICE, som følger cannabismarkedet tæt, har legalisering paradoksalt nok fået den ulovlige cannabisproduktion til at vokse betydeligt.

Forklaringen er ifølge mediet, at en forbrugsafgift på 15 procent for lovlig cannabis, foruden moms og lokale afgifter, har skabt et lukrativt illegalt marked. De uautoriserede producenter kan dels underbyde de lovlige sælgere, samtidig med at de eksporterer til andre delstater.

Udfordringen fik i maj guvernør Jerry Brown til at foreslå en særlig taskforce under Anklagemyndigheden, som skulle bekæmpe det illegale marked. Men projektet faldt i juni, da politikerne ikke kunne enige om, hvordan programmet skulle finansieres, skriver Los Angeles Times.

Store skatteindtægter

Selv om potindustrien på kort tid er blevet milliarder af kroner værd, er væksten mindre end forventet, skriver Los Angeles Times.

Californien står til at tjene tre milliarder kroner i skatter som følge af salget i 2018, men det er cirka en milliard kroner mindre, end delstaten har budgetteret med.

En forklaring er, at åbningen af 531 butikker er væsentligt lavere end de omtrent 6.000 salgssteder, som delstatens Cannabis Kontrolbureau havde forventet ville åbne det første år.

»Jeg tror, vi alle ville ønske, at vi kunne udstede flere licenser til salgssteder. Men vores system er baseret på dobbelte licenser og lokal kontrol«, siger talsmanden for Cannabisbureauet, Alex Traverso, til avisen.

Han henviser til, at både staten og den lokale by skal udstede licens til lovlig salg af cannabis. Men 80 procent af Californiens 482 byer har foreløbig afvist at tillade åbning af cannabis-salgsteder, som sælger til rekreativ brug.

Også i Los Angeles County har størstedelen af byerne valgt at afvente og se, hvordan legalisering af salget påvirker andre byer.

»Mens nogle byer er hoppet med hovedet først, har vi taget en bevidst tilgang«, siger borgmesteren i Manhattan Beach, Steve Napolitano, til Los Angeles Times.

»For at se, hvordan tingene arter sig andre steder, før vi gør yderligere. Det tror jeg, har vist sig at være den kloge tilgang«.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden