0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

På Møn er mørket i verdensklasse

Myndigheder og beboere har fjernet lysforureningen og skabt et enestående nattemørke. Nu bades øens nattehimmel i stjernelys og minder os om det syn, vi går glip af, fordi byernes lys er så kraftigt.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Steen Knarberg / Sydkystdanmark
Foto: Steen Knarberg / Sydkystdanmark
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Der er meget fokus på lys. Men ikke meget fokus på behovet for mørke«.

Det siger Majken Christensen, der er formand for Astronomisk Selskab om den lysforurening, der sker fra byer og boliger.

På Møn har de gjort noget ved det. Øens beboere og myndigheder har i fællesskab skabt en ’mørkereservat’, der placerer øen i verdensklasse, når det gælder stjernekiggeri. Få steder på Jorden har fået papir på at gave en noget nær perfekt nattehimmel, der tillader besøgende at se de myriader af stjerner, som pryder himmelhvælvet. Møn tilhører den lille og udvalgt skare af områder, der har fået et Dark Sky-certifikat.

Møns indsats minder om det, der er mistet i det lyshav, byer og boliger skaber.

Lyset drukner nattehimlen

Majken Christensen efterlyser bedre muligheder for at kunne se de stjerner og den nattehimmel, der i dag som ofte drukner i det lysbad, der sendes op fra gadelamper, skilte, boliger og andre lyskilder i byerne.

»Det er meget sundt, at man en gang imellem ser op og oplever, at man er på en lille klode midt i et univers. Det er fascinerende og dæleme også lidt mærkeligt«, siger Majken Christensen.

Selv bor hun i Odense, hvor udsigten til universet er begrænset. To store drivhusområder på hver sin side af byen stråler så meget mod nattehimlen, at der ikke er meget at se for dem, der kigger op.

Problemet har fået blandt andre Astronomisk Selskab og andre til at sætte fokus på de problemer, lysbadet medfører.

»Jeg har sejlet over Atlanterhavet og været i Atacamaørknen i Chile. Det er to steder, hvor der er utroligt mørkt. Derudover kender jeg ikke til nogen områder, hvor vi kan få den oplevelse«, siger hun - med den væsentlige tilføjelse, at Danmark har et sted, hvor der rent faktisk er taget skridt til at sikre, at nattens stjernehimmel får lov at glimte.

Mørket over Møn er enestående

På Møn kan hun og andre få syn for sagn. Øen har en af de mest mørke nattehimler på det europæiske fastland. Her har lokale beboere og myndigheder samarbejdet om at undgå den lysforurening, der er så ødelæggende for nattemørket - og dermed udsynet til universet. De har på det østlige Møn har beboerne skabt et område, der er internationalt berømmet og hædret for sit nattemørke.

»De fandt ud af, at deres mørkeværdi lå på 21,75. Det højeste er 22«, forklarer Majken Christensen. Værdien har medført, at Møn/Nyord-området har fået topkarakter, et såkaldt guldcertifikat, fra den internationale organisation Dark Sky Association.

Det placerer området som værende i absolut topklasse for stjerneinteresserede på verdensplan. Møn og Nyord trådte ind i en eksklusiv klub af områder, hvor mørket får lov at være i fred.

Hvor en storbybo i for eksempel København i heldigste fald kan se op mod 100 stjerner, så er over 5.000 direkte synlige i det lysmæssigt uforstyrrede område på Møn og Nyord.

»Når der er så mørkt får man som person en oplevelse, der ikke kan findes ret mange andre steder i verden. Man kan se så meget mere og se meget svagere stjerner. Vor placering i universet bliver så tydelig«, siger Astronomisk Selskabs formand.

Fælles indsats skal beskytte stjernehimlen

Manden bag den fornemme hæder, Møn har fået, er Tom Axelsen. Han er civilingeniør og amatørastronom og tilflytter. Han kom til Møn for syv år siden - og blev straks bjergtaget af den nattehimmel, han pludselig kunne se.

»Det er den klareste og mørkeste, jeg har oplevet i Danmark«, fortæller han.