Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Nasa
Foto: Nasa
Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gammel svend fortsætter ufortrødent: Nu ser Hubble-teleskopet igen helt godt ud

En fejl i et kamera truede rumteleskopet, der har gavnet astronomien umådeligt. Men den er fikset nu, meddeler Nasas utvivlsomt lettede teknikere.

Viden
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er sandelig ikke lige til at få repareret sin store kikkert, når den har det med at svæve rundt cirka 500 kilometer over jordens overflade.

Men det har Nasa alligevel haft held til. Hubbleteleskopet er en videnskabelig veteran og en guldrandet forskningsinvestering, der har givet videnskabet masser af ny viden.

For en uges tid siden viste det sig, at nogle af instrumenterne om bord på rumteleskopet var begyndt at opføre sig mærkværdigt. Strømforsyningen gjorde knuder, så maskinellet lukkede automatisk ned for en sikkerheds skyld, sådan som det var programmeret til.

Kameraet fungerer igen

Nu har teknikere fra Nasa haft held til at stabilisere apparaterne og få Hubble til atter at fotografere løs fra sin fremskudte udkigspost i det nære rum.

Fejlen i et kamera er udbedret og teleskopet ventes i slutningen af ugen at genoptage arbejdet.

Og hvilket arbejde: Dens data har ført til over 2.000 godkendte videnskabelige artikler.

Ikke dårligt af en svend, der blev sendt i tjeneste i 1990 – i tiden lige inden mobiltelefonerne – og egentlig skulle holde omtrent 15 år. Det er 29 år siden nu.

Holdes ud af politisk skænderi

Måske er det derfor, det veltjente teleskop - sammen med Nasas øvrige satellitoperationer - er undtaget fra den igangværende nedlukning af amerikanske statsvirksomheder.

Mens Trump og Kongressen skændes om bevillinger til blandt andet en grænsemur, så ser Hubble helt bort fra den slags trakasserier.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden