Hubbleteleskopet i kredsløb om jorden.
Foto: Nasa

Hubbleteleskopet i kredsløb om jorden.

Viden

En gammel svend fortsætter ufortrødent: Nu ser Hubble-teleskopet igen helt godt ud

En fejl i et kamera truede rumteleskopet, der har gavnet astronomien umådeligt. Men den er fikset nu, meddeler Nasas utvivlsomt lettede teknikere.

Viden

Det er sandelig ikke lige til at få repareret sin store kikkert, når den har det med at svæve rundt cirka 500 kilometer over jordens overflade.

Men det har Nasa alligevel haft held til. Hubbleteleskopet er en videnskabelig veteran og en guldrandet forskningsinvestering, der har givet videnskabet masser af ny viden.

For en uges tid siden viste det sig, at nogle af instrumenterne om bord på rumteleskopet var begyndt at opføre sig mærkværdigt. Strømforsyningen gjorde knuder, så maskinellet lukkede automatisk ned for en sikkerheds skyld, sådan som det var programmeret til.

Kameraet fungerer igen

Nu har teknikere fra Nasa haft held til at stabilisere apparaterne og få Hubble til atter at fotografere løs fra sin fremskudte udkigspost i det nære rum.

Fejlen i et kamera er udbedret og teleskopet ventes i slutningen af ugen at genoptage arbejdet.

Og hvilket arbejde: Dens data har ført til over 2.000 godkendte videnskabelige artikler.

Ikke dårligt af en svend, der blev sendt i tjeneste i 1990 – i tiden lige inden mobiltelefonerne – og egentlig skulle holde omtrent 15 år. Det er 29 år siden nu.

Holdes ud af politisk skænderi

Måske er det derfor, det veltjente teleskop - sammen med Nasas øvrige satellitoperationer - er undtaget fra den igangværende nedlukning af amerikanske statsvirksomheder.

Mens Trump og Kongressen skændes om bevillinger til blandt andet en grænsemur, så ser Hubble helt bort fra den slags trakasserier.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce