0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vild udvikling: Vaccine fra Statens Serum Institut virker mod cluster-5

Mens balladen har stået på med den meget omtalte cluster-5-minkvariant, som har accelereret slagtningen af mink og lukket Nordjylland ned, har Statens Serum Institut udviklet en vaccine, som virker mod minkmutanten. To danske professorer er fuldstændig målløse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Casper Dalhoff/Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff/Casper Dalhoff

Det var en særlig minkvariant af coronavirus, den såkaldte cluster 5, som fik myndighederne til at speede nedslagtningen af danske mink ned, fordi Statens Serum Institut frygtede, at den potentielt kunne spænde ben for vaccineudviklingen. I dag forlyder det så, at Statens Serum Institut selv har lavet en vaccine, som tilsyneladende godt kan neutralisere den frygtede minkvariant.

Viden

Der var nok mange morgenfriske lyttere af ’P1 Morgen’, der fik kaffen galt i halsen her til morgen, da professor og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut i en sidebemærkning kunne fortælle, at den nye vaccinekandidat, som han og hans kolleger har udviklet, virker mod den muterede minkvariant cluster-5, som statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde udtrykte bekymring for, fordi den kunne spænde ben for den verdensomspændende vaccineudvikling.

På et spørgsmål fra studieværten om den nye vaccine, som er statens egen, og som Folketingets Uddannelses- og Forskningsudvalg netop har valgt at støtte med knap 19 millioner kroner, svarer Anders Fomsgaard blandt andet:

»Vi har da ikke kunnet lade være med at teste de kaninantistoffer, vi har, over for cluster-5, og det virker. Om det også gælder andre folks vacciner, og om det også gælder menneskeantistoffer, det ved vi ikke, men foreløbig er det opmuntrende nyt i forhold til den mutation«, siger professoren.

Lad os lige skære det ud i pap. Forskerne har vaccineret kaniner med deres nye lovende vaccinekandidat, og så har de i en petriskål testet, om de neutraliserende antistoffer, som kaninen producerer, kan neutralisere den meget omdiskuterede minkvariant af coronavirus med cluster-5-mutationen, som har sat fart under nedslagtningen af mink og lukket Nordjylland ned.

Det er ikke kun P1’s lyttere, der har fået kaffen galt i halsen. Det skete også for professor Søren Riis Paludan fra Aarhus Universitet, da han hørte om den mildest talt opsigtsvækkende nyhed.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce

Læs mere