Hvis man mærker efter inderst inde, kan man måske godt føle en snert af misundelse over, at Storbritannien onsdag – og ikke Danmark – som det første land i verden valgte at nødautorisere en coronavaccine, som har vist lovende resultater i den sidste testfase på mennesker og nu vil blive taget i brug i England allerede i næste uge.
Det drejer sig om vaccinekandidaten fra amerikanske Pfizer og tyske Biontech, som den engelske lægemiddelstyrelse har valgt at give en nødautorisation, før vaccinekandidaten er blevet endelig godkendt og har fået en betinget markedsføringstilladelse af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.
Det er den danske lægemiddelstyrelse med direktør Thomas Senderovitz i spidsen, som skal godkende vacciner, før de bliver taget i brug og markedsført i Danmark. Direktøren har et klart svar på, hvorfor Danmark ikke gør som England, som stadig er et EU-land frem til 1. januar.
»Vi kunne ikke finde på at gøre som englænderne og give en nødautorisation til en vaccine, før man har gennemgået alt materiale og data for den pågældende vaccine til punkt og prikke, som det pågår lige nu i det europæiske lægemiddelagentur, EMA. Der kommer ikke vacciner fra Pfizer og Biontech ud til danske borgere, før vi er færdige med den grundige gennemgang, som er færdig senest 29. december. Så vi kommer stensikkert ikke til at gøre det samme som englænderne, som er på vej ud af EU-samarbejdet og nu går deres egne veje«, siger Thomas Senderovitz og fortsætter:
»For vi vil hverken sætte danskernes sikkerhed eller grundigheden over styr«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind