0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tysk-østrigske forskere: Det er AstraZeneca-vaccinen, der udløser blodpropperne, og det kan formentlig behandles

Der er en mulig sammenhæng mellem blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca. Samtidig viser ny forskning, at nogle antistoffer, som vaccinen fra AstraZeneca kan fremkalde, i yderst sjældne tilfælde kan binde til blodpladerne i blodet og fremkalde blodpropper. Den nye viden giver håb om, at man nu kan behandle blodpropperne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Loic Venance/Ritzau Scanpix
Foto: Loic Venance/Ritzau Scanpix

Vaccinen fra AstraZeneca, som nu er døbt 'Vaxzevria', kan i yderst sjældne tilfælde fremkalde blodpropper, fordi en særlig type antistoffer, som vaccinen vækker til live, kan binde og aktivere blodpladerne i blodet og fremkalde blodpropper, viser ny forskning. Den nye viden vækker håb om en effektiv behandling af fænomenet.

Viden

Det Europæiske Lægemiddelagentur slog i går fast, at der er en mulig forbindelse mellem meget sjældne blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca. Derfor vil blodpropper fremover være opført som en mulig bivirkning ved vaccinen. Men fordelene ved vaccinen overgår langt bivirkningerne, lød det samtidig igen og igen, og anbefalingen er derfor fortsat brug af vaccinen.

Især folk under 60 og flest kvinder er blevet ramt af blodpropper efter at have modtaget en vaccine fra AstraZeneca. Men udrulningen af vaccinerne i de forskellige lande har været så forskellig, at der ikke er evidens for at påstå, at ynge og kvinder har en højere risiko end andre for at blive ramt af blodpropper, oplyste EMA.

Det er nu op til de nationale lægemiddelstyrelser at vurdere, hvad man vil gøre. Storbritannien meldte i går ud, at unge under 30 vil få mulighed for at vælge et alternativ til AstraZeneca, hvis de ønsker det. Sverige holder fast i, at AstraZenecavaccinen kun vil blive givet til borgere over 65 år. Sundhedsstyrelsen i Danmark kommer først med en melding i næste uge.

EMA oplyste, at man endnu ikke med sikkerhed kan sige, hvad årsagen er til den mulige sammenhæng mellem blodpropper og vaccinen fra AstraZeneca.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere