0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Finansanalytiker: Vi lærte en del af Facebooks nye regnskab

Varsler Facebooks regnskab problemer forude for de hidtil uovervindelige techgiganter? Her giver en af landets fremtrædende finansanalytikere sit bud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Francois Mori/AP
Foto: Francois Mori/AP

Facebook-chefen, Mark Zuckerberg, er under pres fra flere sider. Nu skuffer også regnskabet – Facebooks såkaldte overskudsgrad vil falde fra 44-45 procent til godt 35 procent på grund af markant stigende udgifter til investeringer i især sikkerhed.

Viden og Tech analyser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Viden og Tech analyser
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Facebook leverede et regnskab i sidste uge, der overraskede investorerne markant negativt og gav dem en hel del at tænke over.

Dels i forhold til Facebooks aktiekurs, der er dykket med 20 procent siden, og virksomhedens fremtidige indtjeningsmuligheder.

Dels i et bredere perspektiv – i forhold til om regnskabet varsler problemer forude for de kraftigt voksende techgiganter, der handles til skyhøje kurser på aktiebørserne? Deres svanesang er blevet sunget en del gange før, og hver gang er de vendt endnu stærkere tilbage.

Regnskabet fra Facebook for andet kvartal skuffede på især tre fronter. For det første viste det en svagere end ventet udvikling i antal aktive brugere og reklamesalg i Europa på grund af EU’s nye databeskyttelsesforordning, GDPR.

Facebook er dog langtfra et selskab, der har problemer med at tjene penge, tværtimod.Selskabets samlede indtægter steg hele 42 procent til rekordhøje 86 milliarder kroner i andet

For det andet var der en lavere vækst i omsætningen i andet halvår end forventet.

Og for det tredje vil Facebooks såkaldte overskudsgrad – den profit, man kan vride ud af hver omsætningskrone – falde fra 44-45 procent til godt 35 procent på grund af markant stigende udgifter til investeringer i især sikkerhed.

Facebook er dog langtfra et selskab, der har problemer med at tjene penge, tværtimod. Selskabets samlede indtægter steg hele 42 procent til rekordhøje 86 milliarder kroner i andet. Antallet af aktive brugere i hele verden voksede også og rundede imponerende 2,23 milliarder.

Den første konklusion på alt dette er, at massiv negativ medieomtale tidligere på året omkring misbrug af Facebook til fake news, russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg og Cambridge Analytica-skandalen endnu ikke har haft den store effekt på Facebooks effektive pengemaskine.

Ifølge Bloomberg ser de fleste aktieanalytikere stadig positivt på aktien efter regnskabet. Blandt investorerne, hvoraf mange har luftet deres holdning i medierne den seneste uge, er der markant mere spredning.

Optimisterne mener, at Mark Zuckerberg med regnskabet har trykket på den store reset-knap. Aktieanalytikernes alt for høje forventninger bliver justeret ned. Og brugernes og myndighedernes forventninger og krav til bedre sikkerhed og mere ansvar for indholdet på platformen imødekommes. Samtidig ser de gode vækstmuligheder i Instagram, WhatsApp og Messenger.

Coverup

De største optimister mener endda, at Zuckerberg og ledelsen overgør, hvor meget de vil bruge på øget sikkerhed for at holde myndighederne på afstand. Altså en smart form for coverup.

Pessimisterne er omvendt bekymrede for Facebooks ensidige indtjening fra reklamer, tegn på mætning af antal brugere og en fortsat negativ udvikling i Europa fra GDPR. De mest pessimistiske forudser, at Facebooks monopollignende stilling nedbrydes de kommende år af en række nye konkurrerende platforme, der vil tilbyde andre tilgange til sikkerhed, reklamer, privatliv og betaling.

Og her er vi fremme ved et spørgsmål, alle stiller sig selv i disse dage: Varsler Facebooks regnskab problemer forude for de hidtil så uovervindelige techgiganter?

Ud over Facebook er det mastodonter som Amazon, Alphabet (Google), Microsoft, Netflix (knap så stor efterhånden) og Apple i USA og Samsung, Tencent og Alibaba i Asien, der primært fokuseres på.

De er alle vokset meget kraftigt de seneste 5-10 år, de er de rene indtjeningsmaskiner, og deres aktiekurser er braget i vejret langt mere end alle andre selskabers. Flere af dem har, i modsætning til Facebook (og Netflix), leveret flotte regnskabsresultater de seneste uger og blevet belønnet for det. Men de skal fortsætte med at levere, for forventningerne er tårnhøje.

Den anden konklusion på Facebook-regnskabet: Prisen for at vokse er måske højere end hidtil antaget, fordi der skal afsættes markant flere penge til især sikkerhed.

Den tredje konklusion: Aktiekursen på Facebook og mange af de andre techgiganter er steget så voldsomt de seneste år, at der skal leveres vedvarende høj vækst i indtjeningen i mange år frem. Den mindste skuffelse eller tvivl om, hvorvidt de kan levere, straffes omgående med kraftige kursfald.

De store og succesfulde mastodonter udfordres i den kommende tid fra flere sider. Her skal bare nævnes nogle stykker:

Mætning: Over halvdelen af jordens befolkning er nu online. Salget af for eksempel mobiltelefoner er allerede fladet ud, og det vil ifølge techkoryfæet Mary Meeker brede sig til stadig flere segmenter og gøre det sværere fortsat at vokse kraftigt.

Giganternes kamp: Netop mætning gør, at giganterne vil se sig om efter nye forretningsområder og i den søgen støde sammen. Google og Amazon gør det for eksempel allerede inden for e-handel og reklamer.

Etablerede selskaber slår tilbage: Mange af mastodonterne går ind på etablerede selskabers domæne, for eksempel Amazon over for Wal-Mart og detailhandel. Men i år er de etablerede selskaber i flere brancher ifølge IBM’s ’C-suite study 2018’ for alvor begyndt at slå tilbage.

Handelskrig: Har indtil nu primært ramt ’gammeldags’ sektorer som biler, men kan blive meget alvorligt for flere af techgiganterne.

En fjerde konklusion lyder: Flere af de store techselskaber vil fortsætte med at vokse kraftigt de kommende år, men det er lige optimistisk nok at tro og indregne i deres aktiekurser, at de alle kan vokse så kraftigt.

Og sidste konklusion: Først i år er borgere og politikere for alvor begyndt at få øjnene op for techgiganterne betydning for vores samfund og demokrati. Bortset fra Margrethe Vestagers bøder til blandt andre Google ser det dog ikke ud til at få den store effekt endnu.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts